Kerhon kevät: Kun rutiinitaso ei riitä

LIIGA / Artikkeli
Kahdeksan marssia kaukaloon runkosarjassa jäljellä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Nuori joukkue, kapea pelaajamateriaali ja maalinteko-ongelmat. HPK:n runkosarjan loppukiri ei etene otollisimmissa olosuhteissa.

HPK:n kausi on ollut yhtä vuoristorataa. Nihkeän startin jälkeen joukkue rypisti kahdeksan ottelun voittoputken. Joulukuussa putki oli tappiollinen. Sekin putki katkesi, mutta seuraavaksi vuorossa oli kolmen pisteen voiton epätoivoinen metsästys.

− Kun pelataan paljon, niin henkinen lataus ei ole siellä, missä pitäisi, HPK-pakki Aleksi Laakso myöntää.

Mistä se voi johtua, ettei joukkue keskity riittävästi oikeisiin asioihin?

− Meillä on nuori joukkue. Kokeneemmilla joukkueilla rutiinitaso riittää, mutta kun me pelaamme rutiinitasolla, se ei riitä mihinkään, Laakso perustelee.

− Kyllä se vaatii meiltä aina nappiesityksen, jotta saa pisteitä, apuvalmentaja Vesa Viitakoski komppaa.

Loppukiri mennään näillä

Runkosarjaa on jäljellä kahdeksan ottelua. HPK:n sijoitus on yhdestoista ja edellä keikkuvaan Ilvekseen on eroa kuusi pistettä. Myös Ässät on lähietäisyydellä, vain seitsemän pistettä Kerhon yläpuolella.

Viime kaudella tilanne oli toivottomampi, mutta menneisyyteensä ei voi liiaksi nojata. Katse joukkueella on eteenpäin, mutta ainoastaan seuraavaan otteluun.

− Turha tässä on kauhean pitkälle miettiä. Kahdeksan ottelua vielä jäljellä ja kohtaamme Ässät ja Ilveksen kertaalleen, Viitakoski toteaa.

"Ei tässä vaiheessa tule hirveästi enää yllätyksiä"

Syksyllä joukkueeseen liittyneen Zach Hamillin lisäksi Hämeenlinnaan pelaavaan kokoonpanoon uutena pelaajana on päätynyt ainoastaan puolustaja Santeri Saari.

− Kyllähän tuohon joukkueeseen vähän enemmän toivoisi kilpailua. Se antaisi myös valmennukselle apuja. Pystyisi herättelemään etenkin tappioputkissa joukkuetta, Viitakoski pohtii.

Olisiko valmennus halunnut, että Hämeenlinnaan olisi hankittu viime hetkillä lisävahvistuksia auttamaan pudotuspelitaistossa?

− Ei me voida kauheasti siihen vaikuttaa. Pitäisi vaan repiä kaikki irti siitä mitä meillä on, Viitakoski toteaa.

Ilves vahvistui siirtorajan kynnyksellä tutulla hyökkääjällä, kun Jesse Niinimäki palasi Tampereelle. Myös puolustus vahvistui yhdysvaltalaisella Blake Kesselillä.

− Turha miettiä niitä vahvistuksia, joita muut ovat saaneet. Siinä keskittyisi täysin vääriin asioihin, Viitakoski muistuttaa.

Lumi sulaa, puolustus ei

Tammikuun 29. päivä HPK voitti Lukon peräti 5−0. Sen jälkeen joukkue on kuitenkin tuskaillut tehottomuutensa kanssa. Lukko-voiton jälkeisissä kuudessa ottelussa joukkue on tehnyt ainoastaan yhdeksän maalia ja jäänyt kahdesti kokonaan nollille.

Kahdessa edellisessä ottelussa HPK on kohdannut Tapparan ja Kärpät. Vaikka Kerho haastoikin Liigan kärkikastin joukkueita, ei ainuttakaan sarjapistettä kolissut laariin. Vastustaja puolusti HPK:n pois parhailta tekopaikoilta.

− Tässä vaiheessa kaikilla joukkueilla on pelitapa paremmin hallussa verrattuna alkukauteen. On luonnollista, että peli tiivistyy ja joukkueet puolustavat paremmin, Laakso analysoi.

Vaikka hyökkäyspään onnistumiset ovat jääneetkin vähiin, on HPK:n puolustuspeli ollut kelvollista. Kausi on jo pitkällä ja videoita on kelailtu tuntitolkulla, joten vastustajan metkut ovat tulleet varsin tutuiksi.

− Ei tässä vaiheessa tule hirveästi enää yllätyksiä. Esimerkiksi ylivoimalla on kaikki kuviot jo selvillä. Sekin helpottaa puolustuspelaamista, Viitakoski toteaa.

− Ellei joku yksittäinen pelaaja vedä jotain ässää hatusta.

Omia ässiään HPK jälleen kerran tarvitsisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle