Isältä pojalle

NHL / Artikkeli
Yksi maanantain varaustilaisuuden sykähdyttävimmistä hetkistä nähtiin seitsemännellä kierroksella, kun New Jersey Devils varasi Anthony Brodeurin, jonka isä Martin on yksi seuran ikoneista. Myös muita iloisia perhetapahtumia koettiin, kun Phoenix varasi sekä Sean Burken että Tie Domin jälkikasvut.

Seitsemäs varauskierros. Varausvuoro 208 ja vuorossa New Jersey Devils, joka oli hetkeä aiemmin tehnyt kaupat Los Angeles Kingsin kanssa päästäkseen varaamaan kyseisellä vuorolla. Devilsin maalivahtilegenda Martin Brodeur tarttuu mikrofoniin ja kuuluttaa poikansa Anthonyn nimen. Prudential Center räjähtää valtaviin suosionosoituksiin.

Isän ja pojan välisessä halauksessa on historian lehtien havinaa ja myös tiettyä symboliikkaa. 23 vuotta aiemmin Devils varasi Martin Brodeurin ensimmäisen kierroksen 20:ntena pelaajana. Nyt ylpeä isä-Brodeur ojentaa tutun pelipaidan edelleen pojalle. Soihtu on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle.

Martin Brodeurin tilastot ja saavutukset ovat kaikille NHL-kiekkoa seuraaville tuttuja. Kaikkien aikojen eniten nollapelejä. Eniten voittoja NHL-historiassa. Kaikkien aikojen eniten NHL-otteluita pelannut maalivahti. Kolme Stanley Cup-voittoa. Isä-Brodeur on ollut Devils-organisaation kulmakivi jo kahden vuosikymmenen ajan, ja monet pitävät häntä kaikkien aikojen parhaana maalivahtina. Huikea ura on kuitenkin lähenemässä kohti päätöstään, ja veteraani saa tehdä tilaa nuoremmille.

Siinä, missä isä-Brodeurin tilastot hakevat vertaistaan, on  niinikään maalivahtina pelaava Anthony Brodeur vasta aloittelemassa ammattilaisuraansa. Takana on kaksi vuotta yliopistokiekkoa Shattuck St Mary'sin joukkueessa ja ensi kaudella osoite löytyy QMJHL:n Gatineau Olympiquesista. Pääsy samaan organisaatioon oman isän kanssa oli nuorelle miehelle kaikkien unelmien täyttymys.

Tietenkin on mahdotonta ennustaa, yltääkö nuorempi Brodeur koskaan kuuluisan isänsä saavutuksiin tai tuleeko hänestä edes NHL-tason maalivahtia.  Se on kuitenkin varmaa, että nuorukainen pääsee parhaaseen mahdolliseen oppiin. Mikäli tulokset kantavat hedelmää, tullaan Devilsin maalinsuulla jatkossakin näkemään Brodeur.

Perhesiteet kunniassa

Brodeurit eivät kuitenkaan olleet ainoa isä-poika-pari, joka pääsi tuulettamaan varaustilaisuudessa. Jo ensimmäisellä kierroksella Phoenix Coyotes varasi Tie Domin pojan Maxin 12. vuorolla. Myös tässä oli tietynlaista symboliikkaa, sillä Phoenixin edeltäjä Winnipeg Jets oli yksi Tie Domin seuroista.

Max Domi on kuitenkin pelillisesti aivan toista maata, kuin tappelijana mainetta niittänyt isänsä. Siinä, missä isä-Domi keräsi NHL-urallaan 3515 jäähyminuuttia, ovat pojan vahvuudet huikeassa yksilötaidossa ja hyvässä pelisilmässä. Phoenixin varauksiin lukeutui myös maalivahti Brendan Burke. jonka isä Sean Burke oli aikanaan yksi liigan huippuvahdeista ja toimii nykyisin Coyotesin maalivahtivalmentajana. Nuorempi Burke pääsee siis tuttuun oppiin.

Devils varasi Brodeurin lisäksi toisenkin NHL-pelaajan jälkikasvua, kun aikanaan 700 NHL-peliä pelanneen Randy Woodin pojan Milesin oikeudet päätyivät New Jerseyhyn. 

Carolinan 17. vuorolla varaaman Elias Lindholmin isä Mikael Lindholm puolestaan oli aikanaan Los Angeles Kingsin varaus. Hänen NHL-uransa jäi 18 otteluun, nähtäväksi jää pystyykö poika pitempään uraan. Lindholmin suvulla on tiiviit NHL-siteet, sillä Eliasin serkku Calle Järnkrok on yksi Detroit Red Wingsin huippulupauksista.

Columbus Blue Jacketsin kahta vuoroa myöhemmin varaama Kerby Rychel on hänkin toisen polven NHL-kiekkoilija. Isä Warren Rychel pelasi aikanaan yli 400 NHL-ottelua ja oli voittamassa Coloradolle Stanley Cupia vuonna 1996. Nykyisin Warren Rychel toimii poikansa juniorijoukkueen Windsor Spitfiresin managerina.

Eivätkä ensimmäisellä kierroksella varatut toisen polven NHL-lupaukset loppuneet vielä tähän. Washington Capitalsin varaaman Andre Burakovskyn isä Robert Burakovsky pelasi urallaan 23 NHL-ottelua Ottawassa kaudella 1993-94. SM-liigaa seuraaville hän on tuttu JYPin ja Ilveksen paidasta. Hieman aiemmin varattu Anthony Mantha puolestaan on legendaarisen Jean Pronovostin veljenpojanpoika. 

Subbanin veljessarja sai kolmannen NHL-varauksensa, kun Vancouver Canucks varasi neljännellä kierroksella Jordan Subbanin. Aiemmalla kierroksella Canucks varasi Cole Casselsin, jonka isä Andrew pelasi aikanaan yli 1000 NHL-ottelua edustaen myös Vancouveria kolmen kauden ajan.

Detroit Red Wingsin neljännellä kierroksella varaama Tyler Bertuzzi kohtaa uudessa seurassaan tutun naaman, sillä hänen setänsä Todd Bertuzzi on yksi Detroitin luottopelaajista. 

Varaustilaisuus oli siis varsinaista kiekkoperheiden juhlaa, ja yllämainitut tapahtumat olivat vain pieni osa siitä. Isät myhäilevätkin nyt tyytyväisinä, kun pojat jatkavat heidän jalanjäljissään. 

 

 

» Lähetä palautetta toimitukselle