Hokki pelannut positiivisen syyskauden

MESTIS / Artikkeli
Tasaisen Mestiksen kolmospaikalta kinkunsyöntiin lähteneen Kajaanin Hokin syyskausi on ollut viime kauden tapaan erittäin onnistunut. 31 pistettä syksyn aikana kerännyt kajaanilaisjoukkue kuuluu sarjan positiivisimpiin yllättäjiin.
taustaa

Kainuulaiskommentteja syyskaudesta
[lue lisää]



Pelaajaliikennettä liigaseurojen kanssa
[lue lisää]



Ulkomaalaisvahvistukset suurimpia pettymyksiä
[lue lisää]



Pohjoinen ulottuvuus
[lue lisää]

Mestiksen nuorimmalla joukkueella kauteen lähteneen joukkueen menestys on osoittanut, että Kajaanissa on tehty jälleen hienoa työtä joukkueen kokoamisessa. Kärkijoukkueiden haastajaksi ennen kauden alkua povattu ja Jatkoajan kausiennakossa kuudenneksi veikattu joukkue on pelannut syksyn huomattavasti ennakko-odotuksia paremmin.

Vuosi sitten Hokki jäi joulutauolle kakkosena ja keräsi syksyn aikana 41 pistettä. Nyt pisteitä on tullut kymmenen vähemmän, tosin otteluitakin joukkue on pelannut kaksi vähemmän kuin vuosi sitten. Kuudentena oleva TuTo ja yhdeksäntenä majaileva FPS ovat Hokin kanssa ainoita joukkueita, jotka ovat pelanneet syyskaudella 24 ottelua. Muilla joukkueilla on pelejä kasassa 25 tai 26, kakkosena 33 pisteellä olevalla Sportilla peräti 28. Sarjan kärjessä porskuttaa Jukurit, joka on kerännyt 26 ottelustaan 36 pistettä.

Kotikaukalossaan linnapaidat ovat esiintyneet syksyn aikana 13 kertaa, joista saldona kahdeksan voittoa, yksi tasapeli ja neljä tappiota. Vaikka joukkueen kotisaldo onkin kohtuullisen mukavaa katseltavaa, ei Hokki ole kuluneen syksyn aikana kyennyt kotiluolassaan viime syksyn kaltaisiin esityksiin. Vuosi sitten joukkue keräsi 13 kotiottelustaan 23 pistettä, nyt kasassa on yhtä monesta pelistä 17 pistettä. Pistemäärä on sarjan kuudenneksi korkein.

Vieraissa kajaanilaisluistin on liikkunut huomattavasti paremmin. 11 matkapelin saldona on 14 pistettä (seitsemän voittoa, neljä tappiota), joiden turvin Hokki on sarjan kolmanneksi paras vierasjoukkue. Linnapaitojen edellä ovat vain Jukurit ja TuTo, jotka ovat keränneet 12 vierasottelustaan 15 pistettä.

Myllykoski täyttänyt paikkansa

Hokki lähti kauteen tilanteessa, jossa Tuomas Lohtander ja Joni Myllykoski kamppailivat tarjolla olleesta ykkösvahdin paikasta. Kauden ykkösenä aloittanut Lohtander on sairastellut oikeastaan koko syksyn ajan eikä ole kyennyt torjumaan kuin kolmessa ottelussa. Näin ykkösmaalivahdin tehtävät ovat jääneet Myllykosken harteille.

Myllykoski on onnistunut tehtävissään hienosti, sillä mies on koko Mestiksen maalivahtitilaston kärkinimi (yli 1/3 kokonaispeliajasta pelanneet) joulutauolle lähdettäessä. Myllykoski on pukenut linnapaidan 23 ottelussa, joista torjuntavastuuta on tullut 11 pelissä. Yhden nollapelinkin pelannut torniolaislähtöinen maalivahti on pysäyttänyt kiekkoja 91,76-prosenttisesti. Päästettyjä maaleja per pelattu 60 minuuttia on kertynyt 2,60.

Myllykosken torjuntaurakkaa Hokin maalilla ovat keventäneet syksyn mittaan liigalainat Mika Pietilä ja Antti Jokela. Kärppien Pietilä on torjunut linnapaidassa kaksi ja Lukon Jokela seitsemän ottelua. Molempien tilastot ovat komeaa katseltavaa, sillä Pietilä pelasi yhden nollapelin ja hankki torjuntaprosentikseen lukeman 96,55. Päästettyjä maaleja pelattua 60 minuuttia kohden kirjattiin tasan yksi. Hokki-historiaakin torjuneen Jokelan tilastot kertovat kahden nollapelin lisäksi miehen pysäyttäneen kiekkoja linnapaitojen tolppien välissä 95,83-prosenttisesti. Päästettyjen maalien ottelukohtainen keskiarvo on 1,44.

Kapea alakerta kestänyt hienosti

Hokki lähti kauteen kokemattomalla ja kapealla puolustajaosastolla. Kokemusta joukkoon ovat tuoneet Jarkko Heikkinen, Antti Halonen, Iikka Törnvall, Veli-Antti Leinonen ja Tuomo Kortelainen, mutta viisikon takana on paljon tyhjää ennen Teemu Rintaniemeä ja Sampo Ylisiuruaa. Kevään tosipeleissä nykyinen materiaali voi osoittautua niukaksi, varsinkin jos kuukausi kerrallaan -sopimuksen syksyllä Hokin kanssa tehnyt Törnvall häipyy muihin maisemiin. Joulutauolla Mestis-maajoukkueen mukana Ranskaan matkaava Törnvall kiekkoili jo ennen joulutaukoa Tampereen Ilveksen riveissä.

Kapea puolustus on kuitenkin selviytynyt urakastaan hienosti. Parhaimpana osoituksena alakerran toimivuudesta voidaan pitää marras-joulukuun vaihteen kolmea vähämaalista ottelua (FPS-Hokki 0-1, TuTo-Hokki 0-1 ja Hokki-KooKoo 2-1 ja.), joissa linnapaitojen paketti pysyi tiiviisti kasassa ajoittaisista vaikeuksista huolimatta. Syksyn aikana Hokin verkkoon on isketty keskimäärin noin 2,4 maalia ottelua kohden.

Hokin alakerran tehopelaaja on koko alkukauden ykkösparissa luutinut Veli-Antti Leinonen, joka on iskenyt 24 ottelussa pisteet 4+5. Hokin sisäisen pistepörssin kärkikymmenikköön ainoana puolustajana mahtuva Leinonen on sarjan tilastoissa 18. tehokkain puolustaja. Lisäksi Leinosen tehotilastolukema (+14) on joukkueen puolustajista selvästi paras.

Silvander maalitykkinä

Hokin maalitilaston kärkipaikkoja pitävät hallussaan kymmenen osumaa iskenyt Juha Silvander sekä seitsemän kertaa tolppien väliin osunut Markus Haverinen. Silvanderin tehokkuus (10+6) tuskin yllättää ketään, mutta Haverisen nousu täyttömiehestä eturiviin (7+6) kuuluu syyskauden positiivisimpiin kainuulaissuorituksiin. Silvanderin ja Haverisen tehokkuus toi miehille myös paikan joulunpyhien jälkeen Ranskaan matkaavasta Mestis-maajoukkueesta.

Maalin päässä Haverisesta ovat kuudesti osuneet Tuomas Nikoskelainen ja Jarkko Oikarinen. Viiden maalin miehiä on neljä: Teemu Virtala, Kimmo Happo, Niko Saarenpää sekä Juha-Pekka Ketola. Onnistumisia on joukkueelle tullut siis suhteellisen laajalla rintamalla, mutta tehokkuus on ajoittain ollut kateissa hyökkäyspäässä - siitä kertoo vain noin 2,8 tehtyä maalia ottelua kohden.

Alkukauden tehokkain hokkilainen on ollut KooKoosta siirtynyt Teemu Virtala, joka on ominut pitkään Haverisen päässä viihtyneen parhaan pistemiehen punaisen kypärän kutreilleen. Mestiksen syöttöpörssissä viidentenä oleva Virtala on saalistanut syksyn aikana pisteet 5+17). Syksyn toiseksi tehokkain linnapaita on kapteeni Kimmo Happo, joka on iskenyt ennen joulua viisi maalia ja antanut 14 maaliin johtanutta syöttöä. Happo on myös joukkueensa tehotilaston ykkösmies 15 plus-maalillaan.

Parannettavaa kevääseen

27.12. harjoituksiin palaava Hokki keskittyy tauon aikana päävalmentajansa Vladimir Kolekin mukaan pelin parantamiseen. Joukkue kaipaa Kolekin mukaan vieläkin enemmän tasaisuutta otteisiinsa. Myös erikoistilanteissa on paljon parannettavaa, varsinkin ylivoimapeli on kaukana siitä mitä sen pitää olla keväällä sijoituksia jaettaessa.

Yhtenäisen joukkueen iskukykyä on todennäköisesti vahvistettava ennen siirtoajan umpeutumista. Maalivahtiosastolle kaivataan tukea Joni Myllykoskelle, mikäli Tuomas Lohtanderin sairastelut jatkuvat keväälläkin. Myös puolustaja- ja hyökkääjäkalustoon mahtuu täydennystä. Päävalmentaja Kolek toivoo erityisesti keskushyökkääjää joukkueensa riveihin.

Hokin alkukauden suurimpia takaiskuja on viime kauden tehohyökkääjä Juho-Tuomas Appelin sairasloman pitkittyminen. Koko alkukauden sivussa lonkkavamman takia ollut Appel kävi joulun alla uudessa leikkauksessa ja miehen kausi lienee ohi.





Jatkoajan Hokki-toimitus toivottaa kaikille lukijoille rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2006.

» Lähetä palautetta toimitukselle