“Pitkä vaihto” − lätkäarkea Paimiosta

Muut Sarjat / Artikkeli
Tunnelmia Haka Hockeyn vaihtopenkiltä.
Kuva © Hyperfocus avoin yhtiö
"Pitkä vaihto" -dokumentti kuvaa paimiolaista Haka Hockeyta ja erityisesti joukkueen pelaajia ja heidän tarinoitaan. Poikkeuksellinen dokumentti kuvaa pelaajia ja valmentajaa kaukalon ja pukukopin lisäksi myös henkilökohtaisissä ympäristöissä, kuten kodeissa ja työpaikoilla.

Lokakuussa Jatkoaika haastatteli "Pitkä vaihto" -dokumentin tekijöitä dokumentin taustasta ja syntyprosessista. Nyt dokumentti on julkaistu, ja on aika tarkastella valmista elokuvaa.

"Pitkä vaihto" oli suunniteltu alle tunnin kestäväksi lyhytdokumentiksi. Valmis elokuva kestää kuitenkin tunnin ja 13 minuuttia - ja hyvä niin. Aihe ja materiaali ovat sen verran mielenkiintoisia, että olisin jaksanut katsella pidempäänkin.

Dokumentissa seurataan II-divisioonassa pelaavan paimiolaisen Haka Hockeyn kautta 2013-2014. Vaikka ottelutapahtumia paljon kuvataankin, ovat keskipisteessä kuitenkin seuran pelaajat ja valmentaja, joiden elämää käsitellään haastatteluissa. Ääneen pääsee kuusi erilaista ja eri-ikäistä pelaajaa sekä valmentaja Marko Alava.

Lätkä tulee lähelle

En ole itse koskaan pelannut jääkiekkoa, ja ainoa kokemus pukukoppielämästä on Kummeli-sketsit. "Pitkä vaihto" -dokumentissa ilahduttaa paitsi viittaus kyseiseen sketsiin niin erityisesti pukukoppi- ja vaihtoaitiotilanteiden runsas dokumentointi.

Ottelunaikaisten tapahtumien kuvaaminen antaa katsojalle aivan eri käsityksen kuin haastatteluissa tavallisesti suollettu lätkä-jargon. Kun valmentaja Alava läksyttää joukkuettaan kovaan ääneen ja tunteella, alkaa katsojakin miettiä, minkä virheen on tehnyt.

Dokumentti on läsnä myös seuran bussissa. Näissä keskusteluissa nousee hienosti esille pelaajien ja valmentajien keskinäiset suhteet sekä joukkueen sisäpiirihuumori. Aikuisten miesten poikamaisuus tuo dokumenttiin mukavasti huumoria.

Pukukoppikohtauksissa vierailee myös legendaarinen Timo Nummelin, joka pelasi 65-vuotiaana yhden ottelun Haka Hockeyn riveissä. Lätkäveteraani istui käsittämättömän kivuttomasti joukkueeseen sekä pelillisesti että persoonana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, kun yhdessä ottelussa yhden erän ajan Marko Mäkisen kypärään oli kiinnitetty kamera. Ainutlaatuista kuvakulmaa olisi voinut käyttää enemmänkin. Vaikka dokumentissa koko kautta seurataankin, niin katsojalle kerrotaan vain muutaman kerran, mistä ottelusta pelitapahtumia kuvataan.

Draaman kaari ei mielestäni olisi kärsinyt, vaikka Mäkisen näkökulmaa olisi näyttänyt myöhemminkin kuin kuvatussa ottelussa.

"Haluja olisi ollut, mutta ei välttämättä taitoa"

Haastattelut aloittaa 67 ottelua liigatasollakin pelannut Ossipekka Lehtonen, joka uransa lisäksi valottaa taustoja Haka Hockeyn perustamisesta. Jokainen haastateltava nostaa esille oman näkökulmansa ja tarinansa, mutta yhteiseksi teemaksi voisi nimetä jääkiekkoon liittyvät unelmat.

Osa haastatelluista tavoittelee yhä pelipaikkaa korkeammilta sarjatasoilta. Toiset taas ovat tyytyväisiä kotikaupungin joukkueesta ja pelaavat vain siksi, että se on hauskaa. Esimerkiksi lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen oli ollut 20 vuotta pelaamatta, mutta aloitti 40-vuotiaana uudestaan, kun Haka Hockey perustettiin kotikaupunkiin.

Haastatteluiden ansiokkuus on niiden henkilökohtaisuudessa. Haastateltavia on kuvattu kodeissa ja työpaikoilla. Liigassa pelanneiden Ossipekka Lehtosen ja Mäkisen sekä Tommi "Miikan ja Teemun veli" Elomon tarinoita on lisäksi täydennetty arkistomateriaalilla.

Ihmisten tarinat ovat dokumentin koskettavinta sisältöä. Ajoittain sekä haastateltava että katsoja liikuttuu, kun puheenaihe kääntyy unelmiin ja siihen, mitä urallaan olisi halunnut ja suotuisammissa olosuhteissa kenties voinut saavuttaa.

"Pitkä vaihto" ansaitsee yleisön

Suomalaisessa urheiludokumenttigenressä "Pitkä vaihto" on virkistävä poikkeus. Se käsittelee pienen paikkakunnan joukkuetta, joka pelaa neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Dokumentilla ei myöskään ole yhtä päähenkilöä, vaan sen tavoite on nimenomaan nostaa esille erilaisia tarinoita.

Henkilökohtaiset odotukseni olivat korkealla dokumentin tekijöitä haastateltuani. "Pitkä vaihto" onnistui kirkkaasti jopa ylittämään odotukset. Rehellisiä tarinoita oli todella mukava kuunnella ja syventää. Kun dokumentin loppupuolella taas keskityttiin Haka Hockeyn pudotuspeleihin, niin joukkueen puolesta aidosti jopa jännitti.

Lopputekstien kohdalla paimiolaisten tarina tuntui jo niin läheiseltä, että teki mieli painaa play-näppäintä uudelleen.

Toistaiseksi "Pitkä vaihto" on vain rajoitetussa elokuvateatterijakelussa Salossa ja Paimiossa. Urheiluseurojen kanssa on kuitenkin käyty keskusteluja ryhmäesityksistä. Myös muita jakelukanavia on tulossa ensi vuoden puolella.

Lisätietoja: "Pitkä vaihto" -kotisivut

» Lähetä palautetta toimitukselle