Onko aika ajanut Mikko Koivusta kylmästi ohitse?

NHL / Viasat Prime Time

Onko aika ajanut Mikko Koivusta kylmästi ohitse?

Minnesota Wild on ollut jo vuosikymmenen ajan yhtä kuin Mikko Koivu. Onko Mikko Koivu ollut koskaan yhtä kuin NHL-tähtipelaaja?

Luet juuri nyt Viasatin ja Jatkoajan uunituoretta juttuformaattia. Viime kauden NHL-viikkohaaste on historiaa. On uusien tuulien, virkistävien debattien aika. NHL PRIME TIME FINLAND on Viasatin kruununjalokivi kaudella 2014–2015 − se on kotikatsomoiden korkein sarjataso.

On aika jättää suomalaisen lätkäjournalismin egotivolit väliin ja siirtyä keskusteluun, jossa argumentaation laadun määrittää fakta eikä kirjoittajan hauis tahi kokemus jääkiekon parissa. Palsta perustuu yksinkertaiseen kysymykseen, joka perustellaan sekä puolesta että vastaan. Kirjoittajien puolet arvotaan, ja vain sisällöllä on merkitystä.

Lukijat toimivat sosiaalisessa mediassa kulloisenkin vastakkainasettelun tuomareina. Mikäli Seppäsen sanat Mikko Koivusta aiheuttavat vihaihottumaa, antakaa palauteviuhkan heilahtaa vaikkapa Twitterissä. Kioski on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Hartain toiveemme on puolestaan se, että teillä katsojilla olisi parhaan katseluajan NHL-otteluissa jokin mielipide jostakin polttavasta asiasta. Teille kaikille NHL ei ole koko elämä, mutta ehkäpä voitte saada tällaisen vastakkainasettelun voimin jotakin uutta infoa ja mielenkiintoa kulloiseenkin NHL PRIME TIME FINLAND -otteluun.

Tässä on ensimmäinen osio, ja tätä on luvassa koko kauden. Juttusarjaa kehitetään jatkuvasti vaihto kerrallaan juuri sinun toiveidesi mukaan, joten älä mökötä kulmissa, vaan tuo mielipiteesi esiin.

Kings
19.10.2014
22.00
Wild

Kun nostelet kertaalleen MM-pokaalia, esiinnyt tuhansissa MM-kisoissa ja kannat Leijona-paidassa C-kirjainta, olet Suomessa koskematon. Et halua sitä asemaa, et nauti siitä. Mutta niin se vain on. Mikko Koivu on kyseisen paradoksin ikuinen orja − hän oli sitä eilen, hän on sitä myös huomenna.

Kun pinotaan faktat pöytään mahdollisimman raakoina, on Minnesotan skaalaama Koivu-projekti jo ohitse. Organisaatio varasi itselleen franchise-sentterin 13 vuotta sitten numerolla 6.

Koko jääkiekko-operationaalinen puoli rakennettiin Koivun varaan. Eikä NHL:ssä tavoitella mitään muuta kuin Stanley Cupia. Pudotuspeleihin pääsy on ehdoton alaraja, tietynlainen itsekunnioituksen pohjaviiva. Koivu on pelannut urallaan 29 playoff-ottelua.

Mikäli draft-seremoniasta vedetään kylmällä kädellä piirretty viiva tähän päivään saakka, on Koivulle maksettu noin kaksi miljoonaa taalaa per pudotuspeliottelu. Se on sangen paljon organisaatiossa, joka rakennettiin yksinomaan Koivun johtajuuden, sentteripelaamisen ja voitontahdon varaan.

Kanadassa Koivun ura olisi edennyt omalla painollaan. Samoin Ruotsissa tai Venäjällä. Mutta Suomi onkin tyystin toista maata tässä tarkastelusegmentissä. Tämähän kun on lätkän suhteen täysin sekopäinen ja lapsellinen kansakunta. Koivulta on odotettu Stanley Cupia keväästä toiseen, koska hän on ensinnäkin Sakun Veli ja toisekseen MM-2011-kultakapteeni.

Kun sipaisee edes mikserilusikallisen verran jäitä lippalakkiinsa, voi pohtia vaikkapa sitä, onko Koivu ollut koskaan urallaan koko NHL-mittakaavassa TOP10-sentteri? Ei siis kenttäpelaaja tai edes hyökkääjä, vaan eritoten sentteri? Onko hän kuulunut 2010-luvulla kertaakaan TOP20-laatuluokkaan? Niinpä. Ei ole.

Tämä on ymmärretty myös Minnesotassa, ja koko urheilumenestyksen potentiaalihorisontti on maalattu uusien nimien varaan. Suomalaisittain on hienoa ja samaan aikaan ironista, että Koivun syöksi vallasta nimenomaan Mikael Granlund. MG on tämän tarinan aika.

Miika Arponen
Vastaan

Mikael Granlund johtaa Minnesota Wildin hyökkäyspeliä, kyllä. Mutta Mikko Koivu on edelleen joukkueen tärkein hyökkääjä, ja uuden marssijärjestyksen myötä myös yksi NHL:n parhaita kakkossenttereitä.

Mikään indikaattori ei kerro Koivun uran olevan hiipumassa mihinkään. 54 tehopistettä 65 otteluun viime kaudella on loistava saldo, kun ottaa huomioon, että valmentaja Mike Yeo käyttää Koivua myös puolustushommissa. Esimerkiksi sellainen hieman samassa roolissa pelaava kaveri kuin Patrice Bergeron iski tehopisteitä huonommalla tahdilla kuin Koivu.

Ei Koivu tietenkään aivan Bergeronin tasoinen pelaaja ole, mutta vertailut ovat silti aivan relevantteja. Uskon johtajuuden ja bergeronmaisen puolustavan hyökkäämisen spesialistin nousevan entistä vahvemmin esille nyt, kun Koivun ei tarvitse enää kantaa samaan aikaan vastuuta myös kaikesta hyökkäyspelin rakentamisesta.

Koivun Corsi-lukema oli koko joukkueen paras, vaikka häntä peluutettiin jatkuvasti vastustajan vaarallisimpia kenttiä vastaan. Koko NHL:nkin mittakaavassa Koivun tilastot ovat komeaa luettavaa: suhteessa peluutuksen vaativuuteen hänen Corsi-lukemansa oli koko liigan yhdenneksitoista paras.

Mikko Koivusta ei koskaan tullut Jonathan Toewsin tai Anze Kopitarin kaltaista franchisesentteriä, mutta se ei suinkaan tarkoita, että aika olisi ajanut miehestä ohi. Aivan viime vuosiin asti Minnesota Wildin joukkue on ollut paperilla luvalla sanoen heikko. Panostusten myötä menestystäkin voi odottaa, kun joukkueeseen on hankittu Zach Parise, Thomas Vanek, Ryan Suter ja kumppanit. Ja tämän joukkueen henkinen johtaja on edelleen Mikko Koivu, en näe kapteenin C-kirjaimen siirtymistä muualle ihan lähitulevaisuudessa.

Vastauksena kysymykseen voinemme siis todeta, että ei, aika ei ole ajanut Mikko Koivun ohi. Rooli on muuttunut, ja pääasiallinen hyökkäysvastuu on siirtynyt muille harteille, mutta yhä edelleen Koivu on seuransa tärkein yksittäinen hyökkääjä ja valmentaja Mike Yeon luottopelaaja.