JUK - PEL
HPK - JYP
KOO - KÄR
TAP - SAI
TPS - KAL
ÄSS - IFK
OTT - CBJ 2.00
DET - MIN 2.30
CHI - COL 2.30
CGY - ANA 4.00
VGK - WPG 5.00
BUF - WSH 20.00
NYR - NJD 20.00
STL - BOS 23.00

Uusissa säännöissä rike on loukkaantumista tärkeämpää – Liiga käsittelee muutoksia elokuussa

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Uutinen
Ensi kaudella tuomari jakaa rangaistuksen teon, ei loukkaantumisen perusteella.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Kansainvälisen jääkiekkoliiton julkaisemissa sääntöpäivityksissä itse teko on tärkeämpää kuin se, loukkaantuuko rikottu pelaaja. Liiga päättää omista sääntöuudistuksistaan elokuussa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto on päivittänyt sääntöjään kausille 2018-2022. Jääkiekkoliitto julkaisi sivuillaan tiivistelmän tärkeimmistä uudistuksista.

Merkittävin muutos on, että tulevaisuudessa säännöissä painotetaan enemmän itse tekoa kuin sen seurausta. Loukkaantuminen ei ole enää määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa, vaan siihen riittää vastustajan piittaamaton vaarantaminen.

Vakavien loukkaantumisten vähentämiseksi sääntökirjaan on lisätty myös uusi sääntö, jonka mukaan myöhästynyt taklaus on kielletty. Kun kiekko on selkeästi syötetty tai ammuttu pois, pelaajaa ei saa enää taklata. Myös laitataklauksen minimirangaistus on tulevaisuudessa 2+10 minuuttia.

Maalintekoon liittyvissä sääntöuudistuksista näkyvin on, ettei rangaistuslaukauksen tekijä ole enää automaattisesti rikottu pelaaja vaan joukkue saa valita laukojan itse. Toinen uudistus on, ettei kiekkoa voi ohjata enää sisään luistimella vaan ainoastaan tahattomat kimmokkeet on sallittu.

Uusiin sääntöihin on myös kirjattu, ettei maalivahti enää saa peittää kiekkoa ilman vastustajan painetta.

Liigan tuomarijohtaja Jyri Rönn kertoi Jatkoajalle, että Liigan johtoryhmä käsittelee sääntömuutosten käyttöönottoa elokuun kokouksessaan.

Kaikki jääkiekkoliiton julkaisemat muutokset uudessa sääntökirjassa ovat luettavissa alla.

  • Säännöissä painotetaan enemmän tekoa kuin seurausta. Loukkaantuminen ei enää ole määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa. Vastustajan piittaamaton vaarantaminen avainasemassa, ei ainoastaan loukkaantuminen.
  • Uusi sääntö: Myöhästynyt taklaus. Kun kiekko on selkeästi ammuttu/syötetty pois, vastustajaa ei voi taklata, etenkin jos pelaaja on haavoittuvassa asemassa ja taklaajalla on mahdollisuus jättää taklaamatta.
  • Maalia ei hyväksytä, jos se tehdään luistimella tarkoituksellisesti ohjaten. Ainoastaan tahaton kimmoke on sallittu.
  • Kuka tahansa voi ampua rankkarin, ei siis enää ainoastaan rikottu pelaaja.
  • Maalivahti ei saa peittää kiekkoa ilman vastustajan painetta.
  • Maalialue pienenee.
  • Pelaajalle, joka syöksyy kiekkoa kuljettavan vastustajan jalkoihin pelaten ensin kiekon pois ja sen jälkeen kaataen vastustajan, tuomitaan joka tapauksessa 2 minuuttia kampituksesta.
  • Laitataklauksesta tuomitaan jatkossa vähintään 2+10 minuuttia.
  • Pitkän jälkeisen aloituksen tahallisesta rikkomisesta seuraa varoituksen jälkeen rangaistus.
  • Teknologian käyttö pelaajapenkillä on sallittua valmennustarkoituksiin (ts. seuranta ja tilastointi), mutta sitä ei saa käyttää millään tavoin yritykseen vaikuttaa tuomariston päätöksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle