USA passitti Suomen ulos mitalipeleistä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi taisteli nuorten MM-kisojen puolivälieräottelussa Yhdysvaltoja vastaan hienosti ja nousi kahdesti takaa-ajoasemasta tasoihin. Ottelu ratkesi kuitenkin lopulta Suomen kolmannen erän jäähyihin, jotka herättivät paljon puhetta ottelun jälkeen.

Suomen ja USA:n välinen puolivälierä ratkesi Suomen kannalta liiankin tutulla tavalla. Joukkue pelasi erinomaista alivoimaa, mutta jäähyili liikaa.

Ottelun käännekohdaksi muodostui Oskar Osalan koukkausjäähy ajassa 47.33. Suomi joutui 3-3-tasatilanteessa kahden miehen alivoimalle, jonka USA käytti lähes välittömästi hyväkseen.

- Se ratkaiseva hetki jäi harmittamaan, kun Osala sai jäähyn, ja naapuri pääsi tekemään maalin. Se oli tämän ottelun käännekohta. Kaikki jotka sen näkivät olivat sitä mieltä, että se oli ihan turhanpäiväinen vihellys, Suomen päävalmentaja Jarmo Tolvanen päivitteli. Osalan oma näkemys tilanteesta oli selkeä.

- Se ei jumalauta ollut jäähy!

Vain hetki johtomaalin jälkeen Timo Seppäsen purkukiekko lipsahti päätyverkon puolelle. Yhdysvallat pääsi uudestaan 5-3-ylivoimalle ja onnistui jälleen, kun Trevor Lewis löi kiekon takatolpalta tyhjään Suomen maaliin.

Suomi sai vielä oman mahdollisuutensa, kun kanadalaistuomari Francis Charron tasoitti tilejä ja tuomitsi USA:lle kolme perättäistä koukkausjäähyä. Suomen ykköskentällinen pyöritti peliä tyylikkäästi, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Kukaan ei ottanut vastuuta.

- Vastustaja pelasi hyvää alivoimaa. Vaikka mekin pelasimme välillä erittäin hyvää ylivoimaa, se muuttuu turnauksen edetessä yhä vaikeammaksi, kun kaikki skauttaavat toisiaan, Tolvanen muistutti.

Ottelun loppu meni suomalaisten osalta täysin hulinaksi, kun Miika Lahdelle tuomittiin kyseenalainen pelirangaistus korkeasta mailasta. Seuraavaksi Charron päätti rauhoittaa kaukaloa laittamalla Leo Komarovin jäähylle.

USA teki vielä erän kolmannen 5-3-ylivoimamaalinsa. Teemu Laakso varmisteli jäähypörssin voittoaan ottamalla turnauksen kymmenennen kakkosensa lisäksi pelirangaistuksen käytöksestä.

- En puolustele niitä ihan lopun jäähyjä millään tavalla. Siellä oli niin kova lataus ja niin kova tahto ja turhautuminen, Tolvanen selvitti.

- Suomella on todella hyvä joukkue ja annoimme todella kaikkemme voiton eteen, kohtelias amerikkalaisvalmentaja Ron Rolston sanaili.

Tasainen avauserä

Ottelun avauserä oli tasainen. Kumpikin joukkue loi parhaat paikkansa kovan karvauspelin kautta, organisoidut hyökkäykset olivat harvassa.

USA pääsi yrittämään johtomaalin tekoa ylivoimalla, kun Teemu Laakso otti jo turnauksen yhdeksännen kaksiminuuttisensa ajassa 5.34. Suomen alivoima toimi kuitenkin jälleen kerran mainiosti.

Heti jäähyn päätyttyä Suomen ykkösketju vyöryi tyylikkäästi USA:n maalille. Mikko Lehtonen kuljetti kiekon maalin taakse ja syötti Perttu Lindgrenille. Jeff Frazee torjui Lindgrenin laukauksen, mutta kiekko jäi pomppimaan maalialueelle. Oskar Osala ei kuitenkaan pystynyt hakkaamaan sitä USA:n maaliin.

Suomen ote piti kuitenkin vielä seuraavissakin vaihdoissa. Ensin Leo Komarovin ketju sai pelin pyörimään USA:n päädyssä, sitten Miika Lahti petasi aloitusvoitollaan laukaisupaikan Marko Pöyhöselle. Blake Geoffrion esti Pöyhösen laukauksen koukkaamalla tätä kädestä.

Kanadalaistuomari Charron palkitsi Geoffrionin kaksiminuuttisella. Suomen ylivoima oli kuitenkin yhtä tehotonta kuin USA:nkin.

Ottelun avausmaali näki päivänvalon ajassa 11.28. USA:n ykkösketju jyristi Suomen maalille, ja sekapari Tommi Leinonen - Joonas Jalvanti oli hätää kärsimässä. Tuukka Rask venyi kaksi kertaa kiekon tielle, mutta joutui samalla pois maalinsa suulta.

Lopulta kiekko ajautui Erik Johnsonille. Johnson laukoi tarkasti ohi Raskin, joka ehti takaisin työpaikalleen vain vaivoin.

Erän lopulla Suomi oli jälleen lähellä maalintekoa. Jesse Joensuu petasi Sami Sandellille avopaikan, mutta ilvesläisen laukaus osui vain ylärimaan. Sandell oli nostettu kakkosketjuun, ja hän toikin siihen selvästi enemmän virtaa kuin sivuun siirretty Tuomas Huhtanen.

- Tämän tyyppiset asiat onnistuivat ja pelisuunnitelma onnistui. Kuten sanottua, olemme tässä turnauksessa olleet 5-5-pelissä tilastojen valossa huonompia vain yhdessä ottelussa. Tänäänkin olimme siinä parempia, pettynyt Tolvanen sanoi.

- Emme pelanneet parasta mahdollista peliä, olisimme voineet olla hiukan tarkempia, sanoi Rolston.

Suomi nousee kahdesti

Toinen erä alkoi Suomen kannalta murheellisesti. Jesse Joensuu menetti kiekon puolustusalueen siniviivalla. USA:n kakkosketju pyöritti Suomen alueella pitkään, eivätkä suomalaisten purut onnistuneet.

Kiekko ajautui jälleen Erik Johnsonille, joka laukoi tulisesti. Rask torjui laukauksen, mutta Pat Kane pääsi nostamaan paluukiekon Suomen maalin kattoon.

Suomi tiivisti peluuttamistaan jo toisen erän alussa. Tuomas Huhtasen seuraksi penkin päähän joutuivat Vili Sopanen, Ville Korhonen ja Joni Haverinen.

- Pelasimme kymmenellä hyökkääjällä. Otettiin irti kaikki niistä pelaajista, jotka kulloiseenkin tilanteeseen sopivat. Tämä oli ihan suunniteltua, että peluuttaminen oli aggressiivista, Tolvanen kertoi.

- Ei naapurinkaan nelosketju kovin montaa vaihtoa pelannut.

Suomi osoitti kuitenkin hienoa taistelutahtoa ja nousi takaisin peliin. Sandell hankki Suomelle ylivoimapelin, kun hyökkääjä Justin Abdelkader joutui paikkaamaan mailansa menettänyttä Taylor Chorneya, eikä saanut Sandellia kuriin sääntöjenmukaisin keinoin.

Abdelkaderin jäähy ehti juuri päättyä, kun Jesse Joensuu siirsi kiekon Frazeen längistä sisään. Näin Suomen kakkosylivoimayksikkö jäi edelleen ilman turnauksen avausmaaliaan.

Hetkeä myöhemmin Tommi Leinonen tarjosi USA:lle ratkaisumaalia, kun hän menetti kiekon alimpana pelaajana ja päästi Kyle Okposon läpiajoon. Raskin käsittämätön pelastus piti kuitenkin lukemat 2-1:ssä.

Tasoitusmaali oli hieno osoitus Suomen ykkösketjun vaarallisuudesta. Perttu Lindgren riisti kiekon hyökkäyspäädyssä ja Mikko Lehtonen syötti maalin eteen Oskar Osalalle. Tämä harhautti Frazeen jäihin ja siirsi kiekon tyhjään maaliin.

Aivan toisen erän lopussa Jesse Joensuu joutui mielestään kaltoin kohdelluksi hyökkäyspäässä. Charron ei nähnyt kuitenkaan tilannetta jäähyn arvoiseksi. Joensuun hermo petti ja hän otti typerän kostojäähyn.

Erätauon jälkeen USA sai ylivoimansa pyörimään. Taylor Chorneyn laukaus muutti suuntaa Jack Skillen pohkeesta ja painui ohi Raskin. Suomi kuitenkin taisteli jälleen tasoihin Osalan maalilla.

Mikko Lehtonen ja Timo Seppänen pelasivat kiekon vauhtiin vaasalaislaiturille, jonka tarkka laukaus yllätti Frazeen. Maalinsa jälkeen Osala metsästi vielä tosissaan kypärätemppua, mutta se jäi tällä kertaa tekemättä.

- Aika kivasti on mennyt sisään itsellä ja oli sellainen olo, että voisi mennä lisääkin. Halusin kiekkoa itselleni, mutta tällä kertaa ei onnistunut.

USA pelaa mitaleista, Suomi viidennestä sijasta

Tappion myötä Suomen turnaus päättyy otteluun viidennestä sijasta. Vastaan tulee torstaina Tshekki, joka hävisi oman puolivälieränsä Ruotsille. Osalan mukaan otteluun lataudutaan täysillä, vaikka turnauksen varsinainen tavoite jäikin saavuttamatta.

- Onhan sen pakko kiinnostaa - täytyy olla aina ylpeä, kun pukee tämän paidan päälle. Sitäkin ottelua lähdetään voittamaan, Osala vakuutti.

Suomen virallinen tavoite turnauksessa oli välieräpaikka, joka nyt jäi saavuttamatta. Tolvanen oli ymmärrettävästi pettynyt, mutta muistutti, että:

- Mielestäni esitimme ottelun reilussa kahdessa erässä parasta peliä tässä turnauksessa. Se on aina positiivista, että joukkueen pelaaminen kehittyy. Olimme kuitenkin aika lähellä tavoitteen täyttymistä pelin kriittisillä hetkillä, Tolvanen muistutti.

USA sen sijaan saa välierässä mahdollisuuden revanssiin Kanadasta. Sekä joukkueen kapteeni että valmentaja odottivat jo innolla huomista ottelua.

- Saamme toisen mahdollisuuden pelata Kanadaa vastaan ja nykyisessä vireessämme annamme heille kyllä hyvän vastuksen, ainoana yhdysvaltalaispelaajana toimittajalauman eteen päästetty Taylor Chorney mietti.

- Turnauksen edetessä olemme hitsautuneet yhteen joukkueena. Teemme töitä joukkueen eteen. Kahta ensimmäistä ottelua yritimme ratkaista yksilöinä, nyt toimimme valmentajien ohjeiden mukaan, ja siten yksilöidenkin taidot pääsevät paremmin esiin, Chorney kertasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle