Unkari voitti ensimmäisen päätason MM-ottelun sitten vuoden 1939

MAAJOUKKUE / Uutinen
Voitto maistui Unkarille.

Unkari on hivuttautunut hiljalleen kohti MM-päätasoa. Maa onnistui jälleen viime vuonna nappaamaan toisen sijan MM-kisojen IA-divisioonassa, mikä takasi sille paikan tämän vuoden MM-turnaukseen Venäjälle.

Voittoja Unkari ei kuitenkaan viimeisellä visiitillään vuonna 2009 saanut yhtäkään, vaikka kertaalleen se oli lähellä Slovakiaa vastaan. Unkarilaiset joutuivat pettymään, kun Slovakia upotti kiekkoilun pikkumaan 13 sekuntia ennen loppua vieden ottelun lopulta 3-2.

Edellistä unkarilaisten voittoa MM-päätasolla saadaankin hakea todella kaukaa historiasta. Viimeisin voitto löytyy vuoden 1939 MM-kisoista. Tuolloin Unkari voitti yhden ottelun Belgiaa vastaan 8-1-murskalukemin.

Vuoden 2016 MM-turnauksen ensimmäiset viisi ottelua Unkari hävisi pääosin melko selkein lukemin, mikäoli odotettua. Pietarin iltapäiväottelu Valko-Venäjää vastaan kuitenkin räjäytti pankin, kun Unkari pääsi yllättämään valkovenäläiset.

Unkarilaiset pääsivät kymmenessä minuutissa kahden maalin karkumatkalle, kun Gergo Nagy ja Janos Vas toimittivat kiekon Valko-Venäjän maaliin. Ensimmäisen erän lopulla Valko-Venäjä kuitenkin kavensi, joten ensimmäiselle erätauolle lähdettiin Unkarin 2-1-johtoasemassa.

Toisen erän alussa Artur Gavrus toi Valko-Venäjän tasoihin, mutta Unkari keräsi itsensä nopeasti. Bence Sziranyi vapautti seuratasolla KalPaa edustavan Balazs Sebokin läpiajoon, joka laittoi kiekon uuniin. Hetkeä myöhemmin Vilmos Gallo vei unkarilaiset jälleen kahden maalin johtoon. Toiselle erätauolle siirryttiin unkarilaisten 4-2-johtoasemassa.

Päätöserään Unkari sai hyvän alun, sillä se sai toisen erän lopulla hankittua Valko-Venäjälle kaksi jäähyä, joista kumpikin jatkui vielä kolmanteen erään. Kahden miehen ylivoimaa Unkari ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään.

Päätöserä kulki tasatahdissa aina viimeiselle minuutille saakka. Valko-Venäjä veti maalivahdin pois maalilta, kun se sai reilu minuutti ennen loppua ylivoiman. Se ei auttanut, vaan unkarilaiset taistelivat loppuun saakka ja nappasivat historiallisen voiton, kun kiekko lipui tyhjään Valko-Venäjä-rysään.

Voitolla Unkari nousee Valko-Venäjän ohi lohkon toiseksi viimeiselle paikalle keskinäisten otteluiden perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että Valko-Venäjän tulee ottaa pisteitä viimeisestä alkulohkon ottelustaan, tai se tippuu IA-divisioonaan ja Unkari säilyy pääsarjassa. Jos Unkari puolestaan voittaa viimeisen pelinsä, on se sillä varma säilyjä.