U18 MM 2007: Suomi kuiville, USA ja Venäjä välieriin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa alkoivat torstaina jatkopelit. Suomi varmisti paikkansa ensi vuoden A-sarjassa voittamalla Saksan. Välieriin tiensä selvittivät USA ja Venäjä.

Suomi voitti alle 18-vuotiaiden MM-karsintasarjassa Saksan 4−3 ja varmisti säilymisensä pääsarjassa. Voitto heltisi tasaisten vaiheiden jälkeen, sillä voittomaali syntyi ajassa 55.50. Osuman viimeisteli Anton Kokkonen, jolle piste oli ensimmäinen tässä turnauksessa.

- Tiesimme, mitä tarvitsee tehdä. Uskoin, että jokainen meistä nautti pelistä, Anton Kokkonen totesi.

Pikkuleijonat tekivät ottelusta itselleen vaikean. Joukkue johti peliä ensin 1−0 ja myöhemmin 3−1, mutta Saksa kiri kahdesti tasoihin. Suomen maalinsuulle tähän otteluun palannut Harri Säteri torjui 31 kertaa, kun virkaveli Timo Pielmeierin saldo oli 41.

- Muutaman kerran aiemminkin on käynyt samalla tavalla, olemme päästäneet kaverin tasoihin. En tiedä mikä siinä on, pitäisi vain saada jalkaa paremmin liikkeelle, Kokkonen ihmetteli.

kuvakoosteet

Venäläisten voitontuuletukset
[katso kuvat]

USAn maalitalkoot

Kenttäpelaajista Eetu Pöysti oli vireessä. Hän viimeisteli Suomen ensimmäisen ja kolmannen maalin ja otti sitä myötä kärkipaikan joukkueen sisäisessä pistepörssissä saldolla 2+3. Pörssin kakkosena neljällä tehopisteellä oleva Olavi Vauhkonen vastasi Suomen 2−1-osumasta.

Turnauksen pirteimpiin pikkuleijoniin kuuluva Niclas Lucenius ei ollut kokoonpanossa nilkkatulehduksen takia.

Karsintasarjan toisessa pelissä Tshekki voitti Latvian 4−1, ja sitä myötä Latvian putoaminen alemmalle sarjaportaalle varmistui. Toisen putoajan kohtalo ratkeaa perjantaina Saksan ja Tshekin keskinäisessä ottelussa. Joukkueet ovat tällä hetkellä tasapisteissä ja Tshekillä on parempi maaliero, joten Saksan täytyy voittaa ottelu säilyäkseen pääsarjassa.

USA pyöritteli väsyneitä slovakkeja

Slovakian yllätykset loppuivat puolivälierissä, kun vastassa oli taitava yhdysvaltalaissikermä. USA hyödynsi maalipaikkansa tehokkaasti ja karkasi lopulta selvään 7−2-voittoon.

− Olimme pelanneet tähän asti kohtalaisesti, mutta tiesimme pystyvämme joukkueena parempaan. Hyödynsimme paikkamme erittäin tehokkaasti ja olen tyytyväinen voittoon, totesi yhdysvaltalaisvalmentaja Ron Rolston.

USA näytti jo ensimmäisestä vaihdosta lähtien saavan vahvan pyörityksen Slovakian päätyyn, ja jo ajassa 7.07 tilanne oli 2−0. Peli ei kuitenkaan vielä ollut ohi, vaan Slovakia hyödynsi jenkkien yli-innokkaan hyökkäyspelin ja sai nopealla suunnanmuutospelillä hyvän hallinnan ensimmäisessä erässä. Avauserän päätteeksi joukkueen tehopelaaja Adam Bezak pääsikin kaventamaan.

Toisen erän puolivälissä USA teki kaksi nopeaa maalia, mutta muutamaa minuuttia myöhemmin Bezak nosti jälleen Slovakian peliin mukaan tarkalla ylänurkkakudillaan. Kohta USA kuitenkin teki viidennen maalinsa ja lopetti slaavien pyristelyt.

Kolmannessa erässä USA vielä kaunisteli lukemia kahdella maalilla. Slovakkijoukkue oli paitsi nujerrettu myös toivottoman väsynyt.

− Vastustaja oli parempi koko ajan luistelussa, tekniikassa ja niiden yhdistämisessä. Olimme koko ajan paineen alla. Voittajasta ei jäänyt epäilystäkään, myönsi slovakialaisluotsi Tibor Danis.

Yhdysvaltojen joukkueen tehokkain ja vaikuttavimmin esiintynyt oli ykkösketjun sentteri Colin Wilson 2+2 pisteellä. Kolmen tehopisteen pelaajia olivat Patrick White ja Cade Fairchild. Superlupaus James VanRiemsdyk ei ihmeitä esittänyt, vaan hän jäi hieman keskushyökkääjänsä eli Wilsonin varjoon.

USA kohtaa perjantaina välierässä Kanadan. Joukkueet pelasivat vastakkain jo alkusarjassa, silloin Kanada oli rangaistuslaukauksien jälkeen parempi maalein 3−2.

Venäjä vaikeuksien kautta voittoon

Torstain ensimmäisessä puolivälierässä taito voitti tahdon. Venäjä ryhdistäytyi kolmannessa erässä ja nousi lopulta jatkoajan jälkeen voittoon 4-3.

Venäjän alku oli murskaava. Se teki vajaassa viidessä minuutissa kaksi osumaa, kun Jevgeni Averin ja Vjatseslav Voinov viimeistelivät maalin mieheen. Sveitsi pääsi kuitenkin kaventamaan, kun Dennis Hollenstein ohjasi maalin edestä kiekon ohi Venäjän maalilla pelanneen Vadim Zhelobnikin.

Maalittomassa toisessa erässä ottelun hallinta siirtyi Sveitsille, joka pystyikin kolmannessa erässä tulemaan tasoihin ja sen jälkeen siirtymään vielä johtoon. Tasoitusmaalin iski lähietäisyydeltä toisen kerran osunut Denis Hollenstein ja johtomaalin hyökkäyspään aloituksen jälkeen Pascal Berger.

– Toinen ja kolmas erä olivat meiltä todella huonoja, Venäjän päävalmentaja Miskhat Fakhrutdinov arvioi.

Venäjä tuli kuitenkin tasoihin kun reilu viisi minuuttia ottelun varsinaista peliaikaa oli pelaamatta. Sveitsin maalivahti Robert Mayer haparoi ja Nikita Kljukinin veto painu verkon perukoille, vaikka tilannetta tutkittiinkin videolta.

Jatkoajalla Venäjä otti pelin haltuunsa ja loi maalipaikkoja, kunnes Nikita Filatov onnistui. Toisena hyökkääjänä Aleksei Tsherepanovin lisäksi jäällä ollut Filatov nousi laidasta maalin eteen ja iski kiekon ohi Mayerin.

– Jatkoaikatappio harmittaa. Me taistelimme kunniakkaasti ja pelasimme kaksi viimeistä erää hyvin, se ei vaan riittänyt, Sveitsin päävalmentaja Felix Hollenstein kommentoi.

- Emme uskoneet hetkeäkään, että voisimme hävitä Sveitsille. Harmittaa kun hukkasimme otteemme pelistä johtoasemassa, Venäjän voittomaalin iskenyt Filatov kertasi tunnelmiaan.

Venäjä saa perjantaina välierässä vastaansa Ruotsin.