Telian Liiga-hankkeesta paljastui jo sudenkuoppa – Yhtiö näyttää Liigaa Microsoftin hylkäämällä teknologialla

LIIGA / Uutinen
Telia aloittelee Liiga-hankettaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Liigan televisiointioikeuksien uuden haltijan teleoperaattori Telian sopimuskausi on hädin tuskin alkanut, kun yhtiö on jo joutunut aloittamaan tuotteensa uudistustyön. Telia rakentaa uutta digitaalista videosoitinta, jonka on määrä olla käytössä ensi kauden eli kauden 2019–2020 alussa.

Digitaalinen videosoitin tarkoittaa näkymää, jolla lähetykset katsotaan esimerkiksi verkkoselaimella.

Uudistamisen tarve johtuu siitä, että Telian käyttämä videosoitin on rakennettu Microsoftin vanhentuneen Silverlight-suoratoistoliitännäisen päälle. Microsoft lopetti sen päivittämisen jo viisi vuotta sitten ja on sittemmin systemaattisesti hylännyt epävakaaksi toteamansa liitännäisen. Epävakaus voi näkyä katsojalle lähinnä soittimen kaatuiluna ja lähetyksen pätkimisenä.

– Silverlight on ollut TeliaTV:n selainratkaisu jo pitkään. Kehitystyössä on usein tehtävä priorisointipäätöksiä, ja Liigan kohdalla rakennamme teknisesti ja sisällöllisesti aivan uudenlaista kokonaisuutta lähetyksineen päivineen. Silverlightin korvaava uusi soitin on siten vasta suunnittelussa ja ei valitettavasti ehdi Liiga-kauden alkuun, Telian Liiga-hankkeen johtaja Olli-Pekka Takanen kertoo.

Suosituimmista suomalaisista suoratoistopalveluista ainakin MTV:n Katsomo seisoi aiemmin Silverlightin varassa.

Teknologian vanhanaikaisuus näkyy alkavalla jääkiekkokaudella esimerkiksi siten, että Liiga-televisiointeja voi katsoa verkkoselaimista PC-tietokoneella vain Chromella sekä IE11-selaimella ja Mac-tietokoneella vain Chromella sekä Safarilla. Linux-käyttöjärjestelmän kanssa Telian videosoitin ei toimi.

Uuden, ensi kauteen tähtäävän videosoittimensa Telia pystyttää nykyaikaisella HTML5-tekniikalla. HTML5:n keskeinen etu on muokkautuvuus erilaisiin laitteisiin ja verkkoselaimiin.

– Koska uusi soitin on vielä suunnittelussa, emme valitettavasti voi tässä vaiheessa ottaa tarkemmin kantaa sen ominaisuuksiin, Takanen toteaa.

Telia on aloittanut Liiga-televisioinnit jo harjoitusotteluista, mutta myöntänyt harjoituskauden olevan heillekin harjoittelua. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun mediasisältöön erikoistumaton yhtiö tekee kotimaisittain valtavan mittaluokan televisiotuotantoa.

Juttua muokattu 17.8. klo 16.49, lisätty IE11 tuetuksi selaimeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös