Suomelle voitto Ruotsista, USA kaatoi Sveitsin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi kaatoi Ruotsin niukasti 3-2 nuorten MM-kisoissa Halifaxissa. Kierroksen muita voittajia olivat Venäjä, Kanada ja viime kisojen nelosen Sveitsin kaatanut nuori USA:n joukkue.

Jussi Jokinen teki turnauksen kolmannen maalinsa reilun kahden minuutin pelin jälkeen. Ruotsin maalivahti Zajkowskin pudotti Jussi Timosen laukauksen lähes maaliviivalle, josta Jokinen suupaisi kiekon viivan paremmalle puolelle. Timosen laukausta edelsi Juho Lehtisalon erinomainen karvaus Ruotsin maalin takana ja tarkka syöttö viivalta nousseelle Timoselle. Jokisen maalin jälkeen erää hallitsi Ruotsi, lukuunottamatta aivan erän viime minuutteja jolloin Suomi pääsi pelaamaan ylivoimalla. Ruotsalaiset veivät erässä laukaukset 14-9 ja maalintekotilanteet vieläkin selvemmin, mutta maalivahti Kari Lehtonen piti Suomen johdossa. Ruotsalaiset eivät onnistuneet avamaan maalitiliään edes 5-3 ylivoimalla, vaikka pyörittivätkin peliä hyvin.

Toisessa erässä ei enää Lehtonenkaan riittänyt, vaan ensin Ruotsi tuli Aleksander ”Thomasinpoika” Steenin maalilla rinnalle ja sitten meni maalin eteen aivan vapaaksi unohtuneen Robert ”Kentinpoika” Nilssonin osumalla ohi. Erän puolivälissä Suomi tasoitti ottelun 5-3 ylivoimalla. Jussi Jokinen antoi hienon poikittaissyötön maalin kulmalle Tuomo Ruudulle, joka iski tilanteen 2-2:een.

Ottelun voittomaali syntyi ylivoimalla kun peliä oli jäljellä reilut viisi minuuttia. Molemmilla joukkueilla oli vaihto kesken, kun Joni Pitkänen ajoi rohkeasti syvälle Ruotsin päätyyn ja syötti kiekon maalille. Juuri vaihtoaitiosta tullut Sean Bergenheim ajoi vauhdikkaasti maalille ja onnistui ohjamaan kiekon ohi Zajkowskin.

Suomi voi kiittää voitostaan ylivoimapeliään, Jussi Jokista ja mainiosti torjunutta Kari Lehtosta. Ruotsi hallitsi ottelua toveittain, mutta sortui huonoon viimeistelyyn ja tyhmiin jäähyihin. Maalintekijöiden lisäksi ruotsalaisista erottuivat turhilla jäähyillä arvosanaansa laskenut Joakim Lindström ja puolustaja Simon Skog.

B-lohkon aikaisemmassa pelissä Kanada jatkoi voittokulkuaan. Maalivahti Marc-Andre Fleury pelasi nollapelin ja kapteeni Scottie Upshall teki voittomaaliksi jääneen avausmaalin. Kanadan muut maalit tekivät Kyle Wellwood, Jordin Tootoo ja Pierre-Alexandre Parenteau. Tsekkien parhaana palkittiin 34 laukausta torjunut Martine Falter. Kanadan seuraava vastustaja on Saksa, kun taas Tsekki kohtaa Suomen.

A-lohkossa Venäjä voitti Slovakia 4-0 ja Andrei Medved kirjasi tililleen nollapelin. Venäjän ensimmäisessä ottelussa pisteillä juhli ykkösketju, mutta toisessa pelissä tehokkaampi oli kakkosketju Igor Grigerenko - Andrei Taratukhin - Aleksander Perezhogin. Ketjun laiturit tekivät maalin mieheen ja Taratukhin saalisti molemmista osumista itselleen syöttöpisteen. Joukkueiden parhaina palkittiin Slovakian maalivahti Peter Sevela ja Venäjältä ykkösen sentteri Juri Troubachev. Troubachev antoi syötön Aleksander Polushinin tekemään maaliin ja siirtyi samalla turnauksen pistepörssin johtoon (1+4 kahdessa pelissä).

A-lohkon toisessa ottelussa Sveitsi sortui tehottamaan hyökkäykseen ja kärsi 1-3 tappion USA:lle. Sveitsin ainokaisen teki Patrik Bärtschi ja jenkeistä kunnostautui maalivahti Robert Koepfertin lisäksi kaksi osumaa laukonut Christopher Higgins.

A-lohkossa jatkoon on jo selvinnyt Venäjä ja jatkosta pudonnut Slovakian pahasti pyörittämä Valko-Venäjä. Sveitsi, USA ja Slovakia ratkaisevat kahdella jäljellä olevalla kierroksella kuka putoaa ja mitkä kaksi joukkuetta menevät pudotuspeleihin. USA otti vahvan otteen jatkopaikasta Sveitsi-voitollaan.