Saksa pelasi Norjan puolivälieriin

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-kisojen puolivälierissä nähdään pitkästä aikaa suuryllättäjä. Norja oli viimeisessä ottelussaan täysin vailla mahdollisuuksia USA:ta vastaan, mutta säilyi välisarjan lohkossaan neljäntenä, kun Latvia kompuroi Saksaa vastaan omassa kamppailussaan. Lohkovoitot menivät odotetusti Kanadalle ja Venäjälle.

Lohkon E loppujärjestykseksi muodostui Venäjä, Tshekki, Ruotsi, Sveitsi, Valko-Venäjä ja Tanska, joten Quebecin puolivälieräparit ovat Venäjä-Sveitsi (to klo 2.15) ja Tshekki-Ruotsi (ke klo 20.00).

Isäntämaa Kanada voitti F-lohkon ennen Suomea, USA:ta, Norjaa, Saksaa ja Latviaa. Halifaxin puolivälieräparit ovat siten Kanada-Norja (ke klo 22.30) ja Suomi-USA. Jos Suomi voittaa USA:n torstaiaamuna kello 2.15 pelattavassa ottelussa, kohtaa se välierissä Venäjän tai Sveitsin.

Latvia romahti päätöserässä

Latvia-Saksa 3-5 (1-1, 2-1, 0-3)

Latvia ei olisi tarvinnut välisarjan viimeisestä ottelustaan kuin yhden pisteen puolivälieräpaikkaan, joten kahden erän jälkeinen maalin johto vaikutti turvalliselta. Joukkue kipsasi kuitenkin pahasti, kun paineetta pelannut Saksa hyökkäsi iloisesti, nousi ensin tasoihin ja meni saman tien ohi. Se tiesi pisteen Latvian edellä olleelle ja Saksan maaleille katsomossa hurranneelle Norjan joukkueelle paikkaa puolivälieriin.

Ottelun alkupuoliskolla Latvia oli tasakentällisin korkean tahtotasonsa turvin niskan päällä. Herbert Vasiljevs (1+1) vei joukkueensa johtoon irtokiekosta. Paremmin erikoistilanteet pelannut Saksa tasoitti kuitenkin puolustaja Chris Smidtin ylivoimakudilla.

Latvia kävi johdossa vielä kahdesti. Mikelis Redlihs iski maalin komealla yksilösuorituksella ja Martins Karsums (1+1) onnistui maalin edestä suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi. Saksan tasoituksista vastasivat latvialaisvahti Edgars Masalskisin pienestä kulmasta yllättänyt Michael Wolf ja puolustaja Christoph Schubert (1+1) irtokiekosta Florian Buschin röyhkeän ylösnousun jälkeen.

Loppuhetkillä Latvian henkinen kantti petti. Kun Yannick Seidenberg iski Saksan johtoon maalin edestä, latvialaiskapteeni Rodrigo Lavins hajotti mailansa. Christoph Ullmannin (1+2) 3-5-osumaa puolestaan seurasi muutamaa minuuttia myöhemmin monen parin pystypaini, jossa hanskojakin putoili. Viimeisten minuuttien aikana turhautunut Latvia keskittyi hankkimaan typeriä jäähyjä.

Regin ratkaisi Tanskalle, Valko-Venäjä tarrasi olympiapaikkaan

Valko-Venäjä-Tanska 2-3 ja (0-0, 0-1, 2-1, 0-1)

Quebecin lohkon hännänhuippujen koitoksessa ei kummallakaan ollut mahdollisuutta enää nousta puolivälieriin. Valko-Venäjän olisi tarvinnut ottaa yksi piste ja siten pitää Tanska takanaan loppusijoituksissa pysyäkseen kiinni vuoden 2010 olympiapaikassa, mikäli rankingissa niskaan hengittänyt Latvia olisi selvinnyt kahdeksan parhaan joukkoon. Kun Latvia hävisi ottelunsa, Valko-Venäjä on käytännössä varma olympiajoukkue.

Olympialaisiin pääsee ilman karsintoja kisojen jälkeisen IIHF-rankingin yhdeksän parasta. Kahdeksan ensimmäistä paikkaa ovat varmistaneet Ruotsi, Suomi, Kanada, Tshekki, Venäjä, Slovakia, USA ja Sveitsi. Valko-Venäjä on yhdeksäs, mikäli Norja ei järjestä jymypaukkua ja yllä mitalisijoille.

Valko-Venäjälle olympiapaikan kannalta lopulta tarpeettomaksi osoittautuneen yhden pisteen metsästys osoittautui yllättävän vaikeaksi. Joukkue hallitsi peliä, mutta oli NHL-vahvistuksistaan huolimatta täysin tehoton ylivoimalla, kuten on ollut läpi turnauksen.

Kim Staal vei toisessa erässä irtokiekosta Tanskan 0-1-johtoon ja sai mahdollisuuden iskeä toisen rangaistuslaukauksesta, mutta epäonnistui.

Tanskan maalilla Peter Hirschin syrjäyttämistä mielivä 22-vuotias Patrick Galbraith torjui 30 ensimmäistä kutia, mutta joutui antautumaan reilut neljä minuuttia ennen loppua. Mihail Grabovski järjesti loistopaikan ja Aleksei Ugarov tasoitti pelin. Maalihanat auki saanut Valko-Venäjä meni saman tien johtoon Dmitri Meleshkon osumalla, mutta ottelu sai vielä yhden käänteen. Tanskan hyökkääjä Peter Regin tasoitti ilman maalivahtia ja iski voittomaalin kiekonriiston jälkeen jatkoajalla.

Venäjä väläytteli vaarallisuuttaan

Sveitsi-Venäjä 3-5 (0-3, 0-1, 3-1)

Jevgeni Nabokovin tulon myötä maalivahtipelinsä kuntoon saanut Venäjä on luokiteltavissa Kanadan pahimmaksi haastajaksi. Turnauksen alkupuolella Venäjä ei ole kuitenkaan aivan parastaan esittänyt niukoista Tshekki- ja Ruotsi-voitoista huolimatta. Ottelussa Sveitsiä vastaan nähtiin kuitenkin mallia venäläisten vaarallisesti hyökkäyspelistä.

Kelpo turnausta pelaava Sveitsi pysyi mukana vartin verran, vaikka olikin altavastaaja. Sen jälkeen Venäjä repäisi. Dmitri Kalinin avasi maalihanat Danis Zaripovin upeasta poikittaissyötöstä, Aleksandr Ovetshkin ohjasi Ilja Kovaltshukin siniviivatykityksen ja Maksim Sushinski nousi väkisin maalintekoon, kun Sveitsi ei ollut ihan terävimmillään.

Toisessa erässä Venäjä jatkoi pelin kontrollointia, ja konkarisentteri Sergei Fjodorovin tarkka kuti yläriman alapuolelle vei itänaapurin 0-4-johtoon.

Ensimmäisen jäähynsä Venäjä otti vasta kolmannessa erässä. Sveitsi onnistui heti kaventamaan Raphaele Sannitzin ohjauksella. Kun Julien Vauclair onnistui ylivoimahyökkäyksestä kaventamaan 2-4:ään, yritti Sveitsi lopussa vielä ilman maalivahtia. Sushinski iski lopullisen ratkaisun tyhjiin, mutta viime hetkillä Sveitsin Romano Lemm kavensi vielä.

USA leikitellen lohkokolmoseksi

USA-Norja 9-1 (3-0, 3-1, 3-0)

Taitoeron lisäksi Norjalta alkoi turnauksen loppua kohden loppua myös energia. Ottelu oli molemmille joukkueille toinen reiluun vuorokauteen, eivätkä paljon kuormitusta saaneet vuonomaan avainmiehet pysyneet NHL-tahtiin tottuneiden amerikkalaisten kyydissä.

USA hallitsi heti avauserää mielin määrin, eikä pirteästä turnauksen aloittaneen Norjan puolustussumppu enää purrut. Kesken kisojen USA:n joukkueeseen liittynyt hyökkääjä Brandon Dubinsky (3+0) avasi maalihanat maalin edestä ja täydensi toisessa ja kolmannessa erässä itselleen hattutempun.

Norjan selkärankaa mursivat heti avauserässä myös vastustamattomasti maalille noussut Dustin Brown (2+1) ja näyttävän ylivoimakuvion päätteeksi onnistunut Patrick Kane (1+2).

Norjan lohdutusosuman laukoi kahden miehen ylivoimalla suoraan syötöstä puolustaja Mats Trygg.

Vaikka norjalaisten turnaus on kääntynyt laskusuuntaan, säilyi joukkue välisarjan lohkossaan neljäntenä, kun takaa-ajoa yrittänyt Latvia ei onnistunut ottamaan pistettäkään omassa, myöhemmässä ottelussaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle