Ruotsi noususuhdanteessa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Turnauksen edetessä peliään petraava Ruotsi voitti sunnuntain viimeisessä ottelussa Tshekin. Aiemmin Latvia kukisti virheisiin sortuneen Norjan ja pysyi siten pudotuspelitaistossa mukana. Sveitsi järjesti Tanskaa vastaan maalijuhlat.

Ruotsi-Tshekki 5-3 (0-0, 2-2, 3-1)

Quebecin myöhäisottelu ei noussut viihdearvoltaan aivan samalle tasolle kuin Suomen ja USA:n välinen mittelö paria tuntia aiemmin, mutta jännittävän taiston euromaatkin saivat aikaiseksi. Lopulta koettiin pieni yllätys, kun kisat vaisusti aloittanut Ruotsi voitti materiaaliltaan vahvemman Tshekin.

Tasapaksun alun jälkeen toisessa ja kolmannessa erässä alkoi tapahtua. Tasakentällisin terävästi esiintynyt ja kovalla prosentilla viimeistellyt Ruotsi meni neljä kertaa johtoon, ja Tshekki tuli kolmesti tasoihin.

Voittomaali nähtiin viisi minuuttia ennen loppua. Tre Kronorin nuoriin lupauksiin lukeutuva maaliahne hyökkääjä Patric Hörnqvist sai onnekkaasti kiekon maalinedustalla ja laukoi turnauksen viidennen osumansa. Tshekki ei enää ennättänyt rinnalle, vaan Marcus Nilson iski sinikeltaisten viidennen osuman tyhjiin.

Ruotsin avausmaali oli puolustaja Anton Strålmanin hieno yksilösuoritus. Toisessa Nilson ohitti tshekkivahti Milan Hnilickan luvattoman helposti pienestä kulmasta. Tshekki nousi tasoihin hyvin toimineen ykkösylivoimansa ansiosta. Patrik Elias ohjasi Tomas Kaberlen viivakudin, ja neljällä kolmea vastaan samat miehet syöttelivät ja Ales Kotalik tykitti suoraan poikittaissyötöstä 2-2-maalin.

Kolmannen erän alku oli tshekkien kannalta murheellinen. Ensin Mattias Weinhandl vei suoran hyökkäyksen päätteeksi Ruotsin johtoon, ja sitten sinipunaisten hyökkääjätähti Patrik Elias joutui jättämään kaukalon loukattuaan jalkansa. Eliasin paikalle Jaroslav Hlinkan johtamaan ykkösketjuun nostettu Tomas Fleischmann tasoitti kuitenkin vielä pelin ketjun hyvän paineen päätteeksi.

Ennen välisarjojen päätöspäivää Tshekki on toisena ja Ruotsi kolmantena. Maat kohtaavat uudelleen puolivälierissä, mikäli Venäjä ottaa maanantaina puhtaan voiton Sveitsistä, joka jäisi siinä tapauksessa neljänneksi.

Tanska-Sveitsi 2-7 (0-2, 0-3, 2-2)

Sveitsi on tunnettu erinomaisen kurinalaisesta viisikkopelistään ja hyvistä maalivahdeista, vaan ei maali-iloitteluista. Sunnuntai-iltana sveitsiläiset mättivät kuitenkin peräti seitsemän täysosumaa, mikä on eniten sitten kevään 2001 kisojen 8-1-Italia-voiton. Samalla vahvaa turnausta pelaava Sveitsi varmisti puolivälieräpaikkansa.

Tanska oli ollut jo aiemmissa välisarjan otteluissa ponneton ja puolustanut keskinkertaisesti. Teoriassa voitto Sveitsistä olisi nostanut joukkueen vielä puolivälieräkamppailuun mukaan, mutta Sveitsi karkasi 2-0-johtoon jo reilussa kolmessa minuutissa ja hallitsi kamppailua selvästi järjestelmällisemmän pelinsä turvin.

Sveitsi herkutteli tasaisesti materiaaliaan hyödyntäen. Kaikki maalit merkittiin eri pelaajille, ja tehopisteille pääsi toistakymmentä keskieurooppalaista. Tehokkain oli hyökkääjä Paul DiPietro (1+2).

Sveitsi on ennen päätöskierrosta lohkossa E kolmantena. Lieväksi pettymykseksi osoittautunut Tanska on viimeisenä pisteettömänä.

Latvia suoritusvarmempi kuin Norja

Norja-Latvia 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)

Latvia nousi mukaan kamppailuun puolivälieräpaikasta kukistamalla Norjan 4-1. Joukkueet ovat nyt vain pisteen päässä toisistaan, joten F-välisarjan neljännen puolivälieräpaikan kohtalo on vielä täysin auki.

Latvia avasi maalihanat Norjaa vastaan avauserän puolivälissä, kun Lukossa päättyneellä kaudella pelannut Janis Sprukts tarjoili ylivoimahyökkäyksen päätteeksi nappisyötön ja Martins Cipulis ampui kiekon maaliin. Norja nousi tasoihin puolitoista minuuttia myöhemmin Lars Erik Spetsin maalilla, mutta siihen viikinkien ottelun ilonaiheet jäivät. Ennen erätaukoa Herberts Vasiljevs vei Latvian uudestaan johtoon.

Toisen erän alkuun Mikelis Redlihs teki 3−1-osuman, eikä Norja noussut enää sen jälkeen voittotaisteluun. Kun tasapäinen jäähyilykään ei tuottanut ylivoimamaaleja, seuraavaa osumaa saatiin odottaa viimeiselle minuutille asti. Lauris Darzins laukoi kiekon tyhjään norjalaisrysään.

F-välisarjassa Kanada, Suomi ja USA ovat varmistaneet paikkansa puolivälierissä, Saksa taas on menettänyt jatkomahdollisuutensa. Viimeisen kierroksen kamppailuissa Norja kohtaa USA:n ja Latvia Saksan. Yhden pisteen takamatkalla olevalla Latvialla on siis yhä hyvät mahdollisuudet ohittaa Norja.