OP:n analyytikot arvioivat: Telian Liiga-hanke maksaa vuosittain noin 27 miljoonaa euroa

LIIGA / Uutinen
OP:n analyytikot suhtautuvat varovaisesti Ruotsin valtion pääomistaman Telian Liiga-yhteistyökumppanuuteen.
Kuva © Jussi Kivimäki

Finanssitalo OP:n talousanalyytikot ovat arvioineet teleoperaattori Telian Liiga-hankkeen taloutta. Arvio julkaistiin eilen OP:n sijoittajapalvelun analyysipaketissa. He arvelevat Telian hankkeen maksavan vuosittain noin 27 miljoonaa euroa.

OP:n analyytikot arvioivat Liigan televisiointioikeuksien maksavan noin 20 miljoonaa euroa vuosi. Lisäksi muut kulut – muun muassa tuotanto ja markkinointi – kustantaisivat noin seitsemän miljoonaa euroa. Helsingin Sanomat on aiemmin uutisoinut Telian maksavan Liigalle 23 miljoonaa euroa vuosittain. Yhteistyösopimus on kuusivuotinen. Kyseessä on kansainvälisen teleoperaattorin ensimmäinen valtava televisiotuotanto Suomessa.

Tästä kaudesta alkaen Liigan mediakumppanuuden omistava Telia tulee OP:n analyytikkojen arvion mukaan tekemään suurella satsauksellaan tappiota. 20 miljoonaa euroa vuodessa on merkittävästi korkeampi summa kuin Liigan mediaoikeuksia aiemmin hallinnut Sanoma maksoi. Sanoma teki vuosittain noin kuuden miljoonan euron tappion Liiga-sopimuksestaan. Analyytikot sanovat, että Telian tekemä tappio on oletusskenaariossa samaa tasoa.

Olennaista on kuitenkin huomioida, että jokusen miljoonan euron vuosittainen tappio olisi Telian kokonaisuudessa vain marginaalinen menetys. Yhtiön vapaa kassavirta kun on vuodessa 1,058 miljardia euroa.

Ottelujen näyttäminen luonnistui Sanomalta helpommin oman laajan kanavaverkoston avulla. Pelien jakelukanavana Telialla toimii ainoastaan oma TV-palvelu, joka toimii joko Telian kaapeliverkossa tai Telia TV -sovelluksella. Telian omat kaapeliverkot sijaitsevat pääasiassa Liiga-paikkakuntien ulkopuolella. Telian omien kaapeliverkkojen ulkopuolella asuvilla ainoa mahdollisuus nähdä otteluja on Telia TV -sovelluksen käyttö. Analyytikot näkevät sovelluksen käyttöönotossa ilmenneiden vaikeuksien olevan karkoittava tekijä osalle asiakkaista.

Telian mainostamien uusien katsojakokemusten uskotaan tuovan heidän Liiga-tuotteelleen enemmän katsojia kuin Sanoma onnistui saavuttamaan. Analyytikot arvioivat Telian haalivan 70 000 tilaajaa, kun arvion mukaan Sanoma jäi 45 000–65 000 tilaajaan. Oman haasteensa tuovat Telian suuret ongelmat harjoitusotteluissa sekä ennen tämän sarjakauden alkua.

Yhtenä isona motivaattorina Telian Liiga-hankkeen taustalla on heidän liittymäasiakkaidensa lisääminen. OP:n analyytikot arvelevat uusien laajakaista-asiakkaiden saavuttamisen olevan keskeinen tekijä Telian arvioidessa Liiga-satsauksen järkevyyttä. Tähän mennessä pääkilpailijat DNA sekä Elisa ovat kommentoineet, että merkittävää asiakassiirtymää Telialle ei ole tullut.

Telian isona etuna Sanomaan nähden OP:n analyytikot näkevät suuren myyntikoneiston. Teleoperaattorina yrityksellä on maanlaajuinen myymäläverkosto sekä iso myyntipalvelu, joiden avulla on mahdollista toteuttaa myyntiä aivan eri mittakaavalla kuin Sanomalla aiemmin. Markkinoinnin osalta Telia joutuu antamaan tasoitusta Sanomalle. Sanoma pystyi hyödyntämään markkinoinnissaan omaa laajaa verkostoa, esimerkiksi radiota, televisiota sekä lehtiä. Telia voi tavoittaa saman määrän potentiaalisia asiakkaita, mutta kustannukset ovat merkittävästi korkeammat kuin Sanomalla.

Telia on itse kommentoinut kuusivuotista sopimusta Liigan kanssa vahvana kokonaisuutena. OP:n analyytikot suhtautuvat televisiointisopimukseen varovaisemmin. He näkevät Liiga-investoinnin yhtiön liiketoiminnan kannalta perusteltuna vain, jos se on osana isompaa televisiotarjontakokonaisuutta. Tähän ratkaisu voi olla Telian Bonnier-kauppa, jonka avulla Liiga voidaan tulevaisuudessa saada uusien tarjoilukanavien kautta asiakkaille.

» Lähetä palautetta toimitukselle