Olympialaisissa kärähtäneen huippujääkiekkoilijan valmentaja Kari Savolainen kommentoi käryä: "Pelaajille järkytys"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomalaisen Kari Savolaisen valmentama urheilija kärysi dopingista.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Urheilussa kielletystä lääkeaineesta kärynnyttä slovenialaista huippujääkiekkoilijaa Ziga Jegliciä valmentavat suomalaiset Kari Savolainen ja Risto Dufva.

Suomalaisen valmentama urheilija kärähtää urheilussa kielletystä aineesta olympialaisissa, joiden ehkä suurin puheenaihe on ollut doping. Kyseessä on vieläpä Suomen seuratuin urheilulaji jääkiekko sekä Suomessa aiemmin pelannut pelaaja. Tämä yhtälö toteutui, kun Slovenian miesten A-maajoukkueen hyökkääjän Ziga Jeglicin käry tuli tänään julkisuuteen.

Sloveniaa päävalmentaa Pyeongchangin talvikisoissa Leijonien entinen joukkueenjohtaja Kari Savolainen. Hänen apulaisenaan työskentelee Risto Dufva, joka luotsaa päätyönään Liiga-joukkue Mikkelin Jukureita. Savolainen kommentoi käryä tänäisen, tappiollisen, Slovenia–Norja-neljännesvälierän jälkeen.

– Totta kai tuollainen asia on pelaajille järkytys. Vaikuttaahan se jollakin tavalla.

Omaa ensimmäistä reaktiotaan Savolainen kuvaili ytimekkäästi.

– Surullinen.

– Tietyllä tavalla joukkue otti asian asiallisesti. Mielestäni se ei vaikuttanut pelisuoritukseemme. Sovimme niin, että me valmennamme ja he pelaavat ja se on meidän roolimme tässä asiassa. Sitä hommaa me teimme, Slovenian päävalmentaja kertasi.

Savolainen aloitti pestissään syksyllä. Jeglic ei pelannut maaotteluja hänen alaisuudessaan ennen olympialaisia. Dufva puolestaan liittyi Slovenian valmennusjohtoon vasta talvikisoja varten.

Jeglic, 29, edusti kaudella 2013–2014 Porin Ässiä 32 Liiga-ottelun verran. Kuluvan Kauden hän aloitti KHL-seura Torpedo Nižni Novgorodissa ja siirtyi lokakuussa sarjan sisällä Neftehimik Nižnekamskiin. Hyökkääjä on pelannut tällä kaudella 41 KHL-ottelua ja kerännyt niissä yhteensä kymmenen tehopistettä. Pyeongchangissa hän ehti pelata kolme mittelöä ja merkkauttaa itselleen yhden maalin.

Jeglicin A-näytteen positiivisuuden julkisti tänään Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS. Slovenialaisen elimistöstä löytyi fenoterolia, jota käytetään muun muassa astmalääkkeissä. A-näytteen perusteella positiiviseksi epäilty testi tehtiin olympialaisissa helmikuun 16. päivä.

Jeglic kertoo omassa julkisessa kannanottossaan fenoterolia olleen Berudual-nimisessä astmalääkkeessä.

– Olen käyttänyt lääkettä lääkärin määräyksestä astmaoireisiin vuodesta 2017 lähtien. Lääkettä määrättiin minulle silloin Slovakiassa, hän sanoo tiedotteessa.

– Olen valitettavasti unohtanut pyytää sen käyttöön erikoislupaa. Olen jättänyt vertaamatta sitä lääkkeisiin, joita olisin saanut käyttää hengitystieongelmiini olympialaisten aikana. Pyydän huolimattomuuttani kaikilta asianosaisilta anteeksi ja hyväksyn rangaistukset, joita minulle määrätään.

Jeglic on ennen virallista rangaistuspäätöstä väliaikaisessa kilpailukiellossa. Hänen on poistuttava olympiakylästä 24 tunnin kuluessa. Slovenian turnaus päättyi 2–1-jatkoaikatappioon Norjalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle