Nuorten MM: Suomelle helpottava voitto

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen nuorten maajoukkue otti avauspisteensä Ottawan MM-kisoissa, kun se peittosi B-lohkon jumbofinaalissa Latvian lukemin 5-1 (2-0, 3-1, 0-0). Pikkuleijonien tehopelaaja oli Mikael Granlund, joka viimeisteli kaksi tärkeää maalia.

Suomen nuorin pelaaja nousi ratkaisijan rooliin nuorten MM-kisojen alkusarjan ottelussa Latviaa vastaan. Mikael Granlund sai vastuuta aiempia pelejä enemmän ja kiitti siitä viimeistelemällä Suomen kolmannen ja neljännen maalin.

Erityisesti Granlundin ensimmäinen maali oli huikea taidonnäyte. 16-vuotias hyökkääjälupaus lähti kiekon kanssa omalta alueelta, kiersi latvialaispuolustaja Kristaps Kuplaisin ja laukoi vastustamattomasti ohi Nauris Enkuzensin. 3-0-osuma käytännössä lopetti Latvian vastarinnan.

Vahva alku

Pikkuleijonat saivat otteluun erinomaisen alun. Latvian Edgars Lipsbergs otti jo alle minuutin pelin jälkeen kampitusjäähyn, jonka aikana sinipaidat siirtyivät 1-0-johtoon. Jesse Jyrkkiö syötti kiekon Teemu Hartikaiselle täyteen vauhtiin, Hartikainen tarjoili keskelle Tomi Salliselle. Enkuzens torjui Sallisen laukauksen, mutta paluukiekko pomppi Kuplaisista maaliin.

Erän toisen maalin viimeisteli Suomen tamperelaisketju. Niclas Lucenius löysi takatolpalta Nestori Lähteen, joka onnistui nostamaan kiekon Enkuzensin taakse. Latvian merkkauspeli petti tilanteessa pahasti.

Suomi sai mahdollisuuden kolmanteen maaliin 18 minuutin kohdalla, kun Hartikainen syötti Tomi Sallisen alivoimalla läpiajoon. Ralfs Freibergs kampesi Salliselta vauhdin pois selkeässä maalintekopaikassa ja Suomelle tuomittiin rangaituslaukaus. Antti Roppo ei kuitenkaan pystynyt ohittamaan Enkuzensia.

Latviallakin oli avauserässä paikkansa, jotka avautuivat pääasiassa suomalaisten karkeista virheistä. Roberts Jekimovs, Janis Ozolins ja Roberts Bukarts joutuivat kuitenkin kukin vuorollaan toteamaan Juha Metsolan paremmakseen.

Onnistumisia ja epäonnistumisia

Ottelun toisessa erässä joukkueiden tasoero tuli yhä selvemmin esiin. Erityisesti Suomen häkkipääketju Granlund-Nättinen-Rajala pyöritti latvialaispuolustuksen solmuun kerta toisensa jälkeen.

Onnistumisia tuli myös Niclas Luceniuksen johtamalle kolmosketjulle. Ketjun peli pyöri hyvin, mutta viimeistely jätti paljon toivomisen varaa. Lucenius järjesti Ropolle avopaikan pitkän kuljetuksensa päätteeksi, mutta Enkuzens venytti laiturin laukauksen tielle.

Myös ketjun toinen laitahyökkääjä Lähde pääsi kokeilemaan keskeltä laukaisusektoria, mutta hänen rannelaukauksensa suuntautui Latvian maalin ohi. Jatkotilanteesta kiekko ajautui Jyrkkiölle, jonka siniviivalaukauksen Roppo ohjasi Enkuzensin taakse.

Toisen erän loppupuolisko sujui Suomelta surullisemmissa merkeissä. Ensin Lucenius ja Hartikainen ottivat peräkkäin turhat hyökkäyspään jäähyt, joiden aikana Roberts Jekimovs viimeisteli Latvian ainokaisen 5-3-ylivoimalla. Latvialaislaiturin kliinisen tarkka lyöntilaukaus yllätti Metsolan.

Hiukan myöhemmin Vitalijs Pavlovs taklasi polvella Suomen kapteenia Tomi Sallista. Sallinen selvisi tilanteesta säikähdyksellä, Pavlovs pelirangaistuksella. Suomen ylivoimaharjoitukset jatkuivat kuitenkin tehottomina.

Pikkuleijonat taistelevat uudenvuodenyönä Slovakian kanssa lohkon kolmospaikasta. Ottelun voittaja saa puolivälierissä vastaansa A-lohkon kakkosen, häviäjä puolestaan joutuu karsintasarjaan Latvian seuraksi.