Nuorten MM-kisat: Kanada liian vahva Venäjälle

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanadan nuorten maajoukkue ei pelannut hohdokasta turnausta, mutta loppuottelussa se jyräsi Venäjän yli voimalla. Joukkue jaksoi puolustaa kärsivällisesti ja iski Venäjän virheistä maalit. Ottelun loppulukemiksi kirjattiin 2-4 (0-3, 2-1, 0-0). Suhteellisen hyvätasoiseksi nousseessa pronssikamppailussa USA voitti kotijoukkue Ruotsin 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)

Nuorten MM-kisojen loppuottelu ratkesi jo avauserässä. Kanada iski erän viimeisellä neljännekselle kolme maalia, eikä Venäjä enää toipunut.

Maalinteko alkoi ajassa 15.35. Venäjän ykkösparin puolustaja Vjatsheslav Buravtshikov avasi huolimattomasti keskialueelle. Marc Staal katkaisi, nousi hyökkäysalueelle ja syötti keskelle Ryan O'Marralle. O'Marra jatkoi takatolpalle Andrew Coglianolle, joka latasi kiekon Venäjän häkkiin.

Heti seuraavassa vaihdossa Venäjä oli jälleen vaikeuksissaan omalla alueellaan. Artjom Anisimov jäi jälkeen Jonathan Toewsista ja joutui rikkomaan. Kanada pääsi ylivoimalle, jonka se käytti hyväkseen.

Tommy Pyatt syötti Venäjän neliön läpi Kristopher Letangille, joka laukoi ranteelta kohti maalia. Semjon Varlamov torjui, mutta kadotti näköyhteytensä kiekkoon. Bryan Little kiersi maalin eteen ja laukoi rystyltä lukemiksi 0-2.

Vain 18 sekuntia toisen maalin jälkeen Venäjä joutui jälleen alivoimalle. Maalintekoon Kanada tarvitsi kolme sekuntia vähemmän. Cody Franson laukoi siniviivalta, ja paluukiekon sai Steve Downie, joka syötti Toewsin avopaikkaan. Hieno laukaus maalin kattoon jätti Varlamovin vaille mahdollisuuksia.

- Aloitimme ottelun hyvin. Makarovilla oli läpiajo, muutenkin hyökkäsimme, mutta emme tehneet maalia. Sitten tuli "blackout", Venäjän päävalmentaja Jevgeni Popihin kertasi.

Venäjä käytti aikalisänsä Kanadan kolmannen maalin jälkeen. Se oli kuitenkin myöhäistä, sillä Kanadan loistava puolustus piti venäläiset kaukana maalintekosektorista.

Toisen erän alussa Kanada lisäsi johtonsa neljään maaliin, kun Brad Marchand ohjasi Toewsin kovan syötön ohi Varlamovin. Sen jälkeen se tyytyi peruuttelemaan omalle alueelleen ja varmistelemaan johtoaan.

Ottelun intensiteetti oli alusta alkaen finaalitasolla, mutta toisessa erässä peli sai jopa likaisia piirteitä. Sveitsiläiserotuomari Danny Kurmann vihelsi erässä peräti kymmenen kaksiminuuttista, vaikka muutama koiruus jäi häneltäkin huomaamatta.

Venäjä onnistui ylivoimiensa aikana kahdesti. Ensimmäinen kavennusmaali syntyi Gennadi Tshurilovin aloitusvoiton jälkeen. Pavel Valentenko laukoi siniviivalta ja kiekko otti kimmokkeen ohi Carey Pricen.

Toisen osuman teki aivan erän lopussa Tshurilov, joka laukoi kiekon Pricen längistä sisään. Syöttöpisteen merkkautti puolustaja Aleksandr Loginov.

- Toisella erätauolla painotin pelaajille, että meidän täytyy pysyä pelisuunnitelmassa, kertoi Craig Hartsburg.

Kolmannessa erässä Venäjä yritti väkisin päästä tasoihin. Paras paikka avautui Anton Krysanoville, joka pääsi läpiajoon kahden miehen alivoimalla. Venäjän ykkössentterin yritys oli kuitenkin ponneton.

- Toisessa erässä pelasimme hyvin, hallitsimme peliä ja teimme kaksi maalia. Kolmannessakin erässä meillä oli paikkamme, mutta vastustajan maalivahti pelasi todella hyvin, Popihin kehui.

Kanada oli loppuottelussa selvästi parempi joukkue ja ansaitsi voittonsa. Kisojen paras puolustus tylsistytti Venäjän tähtihyökkääjät täysin.

Tähdistö kanadalaisväritteinen

Mestarijoukkueen pelaajat miehittivät toimittajien valitseman tähdistöjoukkueen. Carey Price valittiin tähdistöjoukkueen maalivahdiksi ja turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Myös kisojen direktoraatti vakuuttui kanadalaisvahdin kyvyistä ja nimesi hänet turnauksen parhaaksi paikallaan.

Tähdistöjoukkueen puolustajiksi nimettiin USA:n Erik Johnson ja Kanadan Kristopher Letang. Johnson sai myös kunnian olla turnauksen paras puolustaja.

Median edustajien mielestä turnauksen parhaat hyökkääjät olivat Venäjän Aleksei Tsherepanov, Kanadan Jonathan Toews ja USA:n Patrick Kane. Tsherepanov oli direktoraatin valinta turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi.

Turnauksen pistepörssin kärjen miehittivät E. Johnson ja Suomen kaksikko Mikko Lehtonen - Perttu Lindgren. Kaikki keräsivät kymmenen tehopistettä.

USA:lle pronssia

Ruotsalaisia ei ensimmäisessä erässä kiinnostanut pronssimitalien kohtalo. Jopa yhdysvaltalaisten aiemmin puolustustehtäviin keskittyneet kolmos- ja nelosketjut pystyivät painamaan pelin ruotsalaisten kenttäpäätyyn, varsinkin kolmosketjun sentteri Justin Abdelkader pyöri kentällä pirteänä.

- Emme halunneet päästää ruotsalaisia meidän kenttäpuoliskolle, vaan halusimme pitää kiekon syvällä heidän puolustusalueellaan ja kierrättää sitä siellä mahdollisimman paljon, Abdelkader selosti.

Usein hän pääsi pelaamaan ruotsalaisten tähtisentterin Nicklas Bäckströmiä vastaan.

- Kyllä tarkoituksena oli että Abdelkaderin kentällinen pelaisi mahdollisimman paljon Bäckströmiä vastaan, mutta ruotsalaisilla oli vaihtoetu ja sen takia vastakkain peluutus ei täysin onnistunut, USA:n päävalmentaja Ron Rolston kertoi.

Suhteellisen tapahtumaköyhän ja päätuomari Francis Charronin viheltelyllään sotkeman avausjakson ainoa maali tuli kuin vain viisi sekuntia erää oli jäljellä. Justin Abdelkader ja Erik Johnson onnistuivat sörkkimään kiekon maalin kulmalle ja Pat Kane nosti kiekon maaliin Niklas Hjalmarssoinin katsellessa vieressä päätään pyöritellen. Eikä maalivahti Joel Gistedtin vireystila ollut tilanteessa korkeimmillaan.

Erätauolla Torgny Bendelin oli ilmeisesti kertonut joukkueelle, että Ruotsi ei ole voittanut nuorten mitalia kymmeneen vuoteen ja menossa on peli tai jotakin muuta vastaava. Sen verran pirteämmin ruotsalaiset tulivat toiseen erään. Nyt pelaajat taklailivat aikaisempien otteluiden malliin ja taistelivat kiekosta.

- Ensimmäinen erä oli meidän, sillä alkusarjassa Ruotsia vastaan emme olleet kovinkaan teräviä alussa ja nyt päätimme ottaa alun vahvasti ja onnistuimmekin siinä, Rolston sanaili.

- Mutta toisessa erässä Ruotsi pääsi paremmin mukaan ja ottivat hallinnan, Rolston myönsi.

Ensimmäisessä erässä Justin Abdelkaderin kentällisen nöyryyttämiksi joutuma Nicklas Bäckströmin ketju heräsi pelaamaan ja pakotti jatkuvasti pelin jenkkipäätyyn. Lopulta ketjun tsemppaus palkittiin kun Bäckström ja Patrik Zackrisson voittivat maalin takana kaksi-kaksi tilanteessa Jack Johnsonin ja Abdelkaderin ja Zackrisson veti Bäckströmin syötöstä tasoituksen tarkasti ohi Jeff Frazeen.

- Hukkasin tilanteessa oman mieheni (Zackrissonin), kun menin auttamaan Jack Johnsson Bäckströmin pitämisessä. Kuulin kyllä siitä kun pääsin penkille, Abdelkader myönsi merkkausvirheensä.

Kovin kauaa tasatilanne ei kestänyt kun Bäckström sai laitapainistaan Peter Muellerin kanssa erän ainoan jäähyn. Juuri kun jäähy oli päättynyt Erik Johnson siirsi USA:n uudestaan johtoon. Jack Skille ja Taylor Chorney voittivat irtokiekon laidan läheisyydessä, Chorney siirsi oikealle vapaana olleelle E. Johnsonille, joka veti kiekon maaliin. Maskimiehenä tilanteessa hyppäsi oman pituutensa verran 165 senttinen Nathan Gerbe.

Toinen erä oli tasoltaan ja temmoltaan huomattavasti ensimmäistä erää parempi, kiitos ruotsalaisten kohentuneen yrityksen. Osakiitos parantuneesta pelistä kuului myös erotuomari Charronille, joka tajusi pitää välillä pillinsä taskussa.

Kolmannen erän alussa Bäckström sai kaksi plus kymmenen minuuttia taklattuaan Jack Skille selästä päin laittaa. Tämä vaikeutti ruotsalaisten takaa-ajoa, eivätkä saaneet sinä aikana luotua kunnolla tilanteita. Tähtisentterin päästyä jäähypenkiltä hän alkoi pelata tuplavaihtoja ja ruotsalaiset alkoivat saada paremmin painetta jenkkien puolustuspäähän.

Ottelun käännekohta tuli kolmannen erän puolivälin jälkeen, kun jenkit ottivat peräkkäin kaksi tyhmää jäähyä. Ensin muutenkin huonon turnauksen pelannut Kyle Okposo koukkasi Aleksander Ribbenstrandin keskialueella tarpeettomasti ja puolisen minuuttia myöhemmin Jack Johnson otti turnauksessa jo kolmannen kerran jäähyn alivoimalla. Pikku kruunut eivät kuitenkaan onnistuneet tasoittamaan peliä viidellä kolmea vastaan ja menettivät otteensa ottelun voitosta ja pronssimitaleista.

Ottelun parhaana yhdysvaltalaispelaajana palkittiin voittomaalin ampunut Erik Johnson. Ottelun lopusta päävalmentaja Rolston joutui säätelemään väsyneen Johnsonin peluuttamista ja antoi vakiokuusikolleen aiempaa tasaisemmin jääaikaa. Nämä vastasivatkin hyvin huutoon ja pystyivät yhdessä luotettavasti pelanneen Jeff Frazeen kanssa varmistamaan voiton USA:lle.

USA oli pelasi jo kolmatta kertaa peräkkäin pronssiottelussa ja ensimmäistä kertaa se onnistui nujertamaan vastassa olleen eurooppalaisjoukkueen. Edellisillä kerroilla voittajina poistuivat Tsekin ja Suomen joukkueet.

Näin Ruotsin vuosikymmenen kestänyt mitaliton ketju nuorten MM-kisoissa sai taas yhden lenkin lisää. Kehityskäyrä ruotsalaisilla on ollut kuitenkin nouseva, joten sen mukaan ensi vuonna tulee pronssia.