NHL:ssä vilkas yö - Bergenheim maalin makuun

Sunnuntain vastaisena yönä pelattiin rapakon takana 13 NHL-ottelua. New Yorkissa Islandersin tulokashyökkääjä Sean Bergenheim teki ensimmäisen NHL-maalinsa. Edelleen ilman Saku Koivua pelannut Montreal jäi Ottawassa isäntien jyrän alle.

Senators hoiti ottelun nimiinsä maalein 6-2. Ottelun tehokkaimpina taistelivat ruotsalaishyökkääjä Daniel Alfredsson (1+2) sekä slovakialainen Marian Hossa (0+3). Canadiensin molemmat maalit teki puolustaja Sheldon Souray. Pisimmät miinukset merkittiin puolustajaparin Andrei Markov - Craig Rivet tilille. Kaksikko oli jäällä kolmen takaiskumaalin aikana.

Jose Theodorella ei ollut paras iltansa. Canadiens-vahti sai tililleen vain 25 torjuntaa. Toisessa päässä Patrick Lalime torjui 25 laukauksesta 23.

Koska Koivu oli polvivaivojen takia edelleen sivussa, ei jäällä suomalaisväriä nähty.

Hurricanes jatkoi vierastasureiden sarjaa

Carolina joutui pettymyksekseen tyytymään jälleen tasapeliin neljän ottelun vieraskiertueen päättäneessä ottelussa Philadelphiaa vastaan. Tällä kertaa tasapelipiste kirjattiin sarjataulukkoon lukemin 4-4. Hurricanes menetti ottelussa johtoasemansa peräti kolmeen otteeseen, joten syytäkin lievään harmistumiseen on. Silti vierasotteluiden tulokset, yksi voitto ja kolme tasapeliä, varmasti kelpaavat Carolinalle, vaikka mahdollisuudet täyteen kahdeksan pisteen pottiinkin olivat olemassa.

Hurrikaanien avauserässä hankkima kahden maalin johtoasema hupeni toisessa erässä puolessa minuutissa Jeremy Roenickin ja Michael Handzusin maalattua Flyersille. Kaksi kertaa Carolina kuitenkin vielä nousi ohitse, Radim Vrbatan ja Niclas Wallinin maaleilla, mutta molemmilla kerroilla Philadelphia pystyi vääntämään pelin tasoihin. Pelin viimeisen maalin iski Mark Recchi alivoimalla reilu kolme minuuttia ennen pelin päätöstä, tienaten samalla Flyersille yhden pisteen.

Philadelphian suomalaispelaajat Joni Pitkänen ja Sami Kapanen pelasivat molemmat ottelussa reilut 16 minuuttia ilman tehopistemerkintöjä. Kummallekin merkittiin tilastoihin yksi laukaus ja Pitkäsen tehosaldo oli myös yhden maalin verran plussan puolella.

Avalanche alkaa rullata

Peter Forsberg ja Milan Hejduk jatkoivat Nashville Predatorsia vastaan siitä mihin Oilers -pelissä
jäivät. Tsekin kaksi maalia ja ruotsalaisen yksi maali johtivat Avsit 5-3 voittoon kantrikaupungin
pojista. Coloradon viimeisen maalin teki uusi hankinta Steve Konowalchuk tyhjiin. Voittajien
avausmaalin laukoi Teemu Selänne, joka iski ensimmäisessä erässä John-Michael Lilesin
laukauksen reboundin verkkoon. Granato peluutti hyökkääjiään varsin tasaisesti, mutta Teemun
jääajassa kiinnitti huomiota runsas alivoima-aika. Suomalainen pelasi av:lla yli kaksi ja puoli
minuuttia, mutta ylivoimalla vain vajaan minuutin. Coloradon yv-ajasta valtaosan lohkaisi
tulikuumana käyvä Foppan ketju. Vierailijoiden voiton kannalta tärkeää oli alivoimapelin
onnistuminen.

- Meidän jäähyn tappomme oli hyvää ja piti meidät pelissä mukana, Milan Hejduk sanoi ottelun jälkeen.

Kotijoukkue Nashvillen ykköspuolustaja Kimmo Timonen pelasi lähes kaksikymmentäkahdeksan
minuuttia eli eli reilut seitsemän minuuttia enemmän kuin Marek Zidlicky. Molemmat ex-IFKlaiset
jäivät tässä ottelussa pisteittä ja tehotilastossa pakkasen puolelle. Tämä merkitsi että Zidlickyn
kuuden pelin pisteputki meni poikki. Z on ensimmäinen Predators pelaaja, joka on tehnyt pisteitä
kuudessa ensimmäisessä ottelussaan.

Iggy poppasi Edmontonissa

Tunnelmia

Kuulumisia Albertan taiston tauottua. [Lisää]

Calgary Flamesin kapteeni Jarome Iginla oli ykköstähti Edmontonin jäähallissa käydyssä Albertan
sisällisodassa. Iginla tasoitti ottelun kahteen kahteen toisessa erässä ja oli toinen syöttäjä Steve
Reinprechtin iskemässä ottelun voittomaalissa. Vierailijoiden viimeiseksi jääneen neljännen maalin
iski epäkiekkoilijana tunnettu Krzysztof Oliwa. Isäntien maalit iskivät ylivoimalla Alexei Semenov
ja Ryan Smyth.

Ottelun avauserä oli kuin muistuma kahdeksankymmentäluvulta. Ensimmäinen tappelu alkoi vain
kaksi sekuntia alkuvihellyksestä ja erän viides nyrkkiottelu oli vajaata minuuttia ennen erätaukoa.
Avauserän viimeisen matsin osallistujat olivat Jarome Iginla ja Cory Cross, joten Iggy teki pelissä
Gordie Howe-hat trickin. Kaikkiaan ottelussa annettiin kaksitoista viiden minuutin tappelujäähyä ja
lisäksi neljä kaksi minuuttista väkivaltaisuudesta.

Thibault seisoi päällään Staples Centerissä

Chicago Black Hawksien maalivahti Jocelyn Thibault ansaitsi joukkueelleen kaksi pistettä Los Angeles Kingsiä vastaan. 46 vetoa torjunut T-bone joutui tekemään ottelussa lähes kaksi kertaa enemmän töitä kuin 24 laukausta torjunut kotijoukkueen Roman Cechmanek. Loistavan maalivahtipelin lisäksi Chicagon voiton takuuna oli hyvin toiminut erikoistilannepelaaminen. Vierailijat tekivät kaksi kolmesta maalistaan ylivoimalla eivätkä joutuneet antautumaan alivoimalla kertaakaan, vaikka Los sai yrittää kuudesti jo ennestäänkin kehnon yv-prosenttinsa parantamista.

Kentän suomalaiset jäivät vaille pisteitä, sillä Ville Niemisen kaksi laukausta kuin Tuomo Ruudun kolme laukausta eivät tuottaneet merkittävää vahinkoa. Niemisen kannalta oli vieläkin ikävämpää se, että hän oli kentällä molempien Losin maalien aikana. Lasse Kukkonen istui taas katsomon
puolella. Kuninkaallisista Esa Pirnes sai peliaikaa mukavasti lähes seitsemäntoista minuuttia, mutta
tällä kerta ilman tehoja.

Tulokseton jatkoaika San Josessa

Kotijoukkue Sharks ja vierasjoukkue Phoenix Coyotes järjestivät HP Paviljongin harvalukuiselle
katsojajoukolle viihdykettä koko rahan edestä. Ottelussa oli paljon laukauksia - kotijoukkueella 45
ja vierailijoilla 35 , runsaasti maaleja - molemmilla neljä, yksi raskassarjalaisten tappelu (Scott
Parker vs. Andrei Nazarov) ja jatkoaika. Lisäksi kotijoukkue oli se joukkue joka teki pelin
tasoitusosuman viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista.

Pelin ainoa suomalainen, Kojoottien Ossi Väänänen, teki normaalin iltapäiväpuhteensa. Oli jäällä
reilut kaksikymmentä minuuttia, ei laukonut kohti maalia ja otti yhden miinuksen. Ottelun
parhaana pelaajana palkittu Scott Thornton teki itselleen harvinaisen teon, sillä hän iski kauden
ensimmäisen maalinsa. Vielä harvinaisempaa herkkua tuulettaminen on toisessa erässä
maalanneelle puolustaja Kyle McLarenille. Ex-Bruinsin onnistuminen katkaisi pelaajan sadan
ottelun mittaiseksi venähtäneen maalittoman putken.

Stillmanin maali toi pisteet Lightningille

Tampa Bay voitti huonosta alustaan huolimatta Minnesotan maalein 3-2. Ensimmäisen erän jälkeen Wild oli 2-0-johdossa Pierre-Marc Bouchardin ja Marc Chouinardin osuttua minuutin välein ylivoimalla Cory Sarichin istuessa 2+2-minuuttista korkeasta mailasta. Tähän Wildin osumat jäivätkin ja 19 kertaa ottelun aikana torjunut Nikolai Khabibulin ei suostunut enää antautumaan.

Sen sijaan Lightning aloitti maalinteon vasta toisessa erässä kun Brad Richardsin ja Vincent Lecavalierin osumat toivat pelin tasoihin. Ottelun viimeinen maali syntyi kolmannen erän alussa. Maalintekijänä oli alivoimalla Cory Stillman.

Antti Laaksonen pelasi yli 17 minuuttia ja istui kaksi kahden minuutin jäähyä, joista jälkimmäisen aikana Lecavalierin 2-2-tasoitus syntyi. Wildin keskushyökkääjä Sergei Zholtokin odotetaan palaavan jäille torstaina.

Belfour ja Sundin voiton takuumiehet

Mats Sundin avasi kauden maalitilinsä tärkeään aikaan, sillä ruotsalaissentterin osuma oli samalla myös voittomaali pelissä Washingtonia vastaan. Suddenin osuma oli samalla myös miehen 300. maali Maple Leafs -paidassa. Eddie Belfour torjui peräti 39 kertaa päästäen taakseen vain yhden maalin ja varmisti Toronton 4-1-voiton. Belfour siirtyi 404. voitollaan uralistalla ohi Grant Fuhrin ja on vain kolmen voiton päässä Glenn Hallista ja listan viidennestä sijasta.

Tappeluiden sävyttämässä avauserässä ei maaleja nähty, erän kohokohta oli Tie Domin ja Jason Doigin taisto, josta Domi kuittasi 17 minuuttia jäähyjä. McCaben avattua Maple Leafsin maalisaldon Alexander Mogilnyn loistavasta passista maalasi vuorostaan Sundin, jonka osumaan myös suomalaispuolustaja Aki Berg sai syöttöpisteen. Jaromir Jagrin ylivoimamaali jäi Capsien ainoaksi ja kolmannessa erässä Toronto varmisteli voittoaan vielä kahdella maalilla Darcy Tuckerin iskiessä viimeisen osuman tyhjään maaliin.

Aki Berg keräsi siis yhden syöttöpisteen ja tehosaldon +2 kahdeksantoista minuutin peliajalla. Washington jatkoi rämpimistään, sillä kuuden ottelun vieraskiertueen saldona on nyt viisi peräkkäistä tappiota. Ainoa piste Capsille tuli vierasrundin aloittaneesta tasapeliottelusta, silloinkin Torontossa.

Raycroft torjui Devilsin nurin

Bostonin tulokasveskari Andrew Raycroft torjui 31 laukausta kun Bruins voitti vieraissa New Jerseyn 5-2. Kahden erän jälkeen Devis johti vielä 2-1, mutta kolmannessa erässä isäntien ilta pimeni.

Bruins vei päätöserän nimiinsä näytöstyyliin 4-0. Joukkueen tehokkain oli Sergei Samsonov, joka teki maalin ja syötti kaksi. 2-2-tasoituksen teki NHL:n nuorin pelaaja, 18-vuotias Patrice Bergeron.

Voitokas ottelu oli Bruinsin Michal Grosekille miehen NHL-uran 500. kamppailu. Ottelun voittomaalin syöttäneelle Sergei Zinovjeville peli oli puolestaan uran ensimmäinen NHL:ssä.

Dallas nousi sittenkin voittoon

Columbus näytti jo ottavan kaksi pistettä ottelusta Dallas Starsia vastaan, mutta texasilaiset nousivat kahteen otteeseen tasoihin ja lopulta myös 3-2-voittoon asti Rob DiMaion maalilla reilut kaksi minuuttia ennen ottelun loppua.

Blue Jackets vei johtoaseman sekä toisen että kolmannen erän puolivälissä. Loistavassa vireessä oleva nuori Rick Nash ensin ylivoimaosuman ja päätöserässä Andrej Nedorost pujotteli koko kentän läpi iskien upean osuman. Dallas tuli kuitenkin vielä tasoihin Philippe Boucherin löysällä lyöntilaukauksella ja DiMaion maskin takaa lähteneellä vedolla.

Starsin suomalaishyökkääjät Niko Kapanen ja Antti Miettinen olivat saaneet komennuksen nelosketjuun eikä kummallekaan herunut peliaikaa kuin noin kuusi minuuttia. Teppo Numminen pelasi puolestaan lähes 24 minuuttia ja Columbuksen Lasse Pirjetä 22 minuuttia. Kukaan suomalaisista ei päässyt pisteille yön pelissä.

Jokinen toi vierasvoiton Panttereille

Olli Jokinen jatkoi loistavia otteitaan ja oli pääroolissa, kun Florida kävi hakemassa Atlantasta 3-2-vierasvoiton. Jokiselle merkattiin yksi maali, jonka Olli iski sisään Ivan Novoseltsevin laukauksen reboundista sekä yksi syöttöpiste osumaan, joka lopulta merkittiin Mike Van Rynille, vaikka kiekon pyöriessä maaliviivalla näytti maalintekijältä Jokinen itse.

Jokisen osuma vei Panthersin jo 3-0-johtoon, mutta Atlanta kiri kolmannessa erässä vielä uhkaamaan Floridan voittoa. Ensin Ilja Kovaltshuk iski ylivoimaosuman hurjalla lämärillä ja pelin lopussa Vjatsheslav Kozlov kavensi toisenkin maalin verran Floridan johtoa, kun Thrashers pelasi ilman maalivahtia. Siihen Atlanta takaa-ajo kuitenkin tyssäsi ja uusi kakkosvahti Steve Shields sai tililleen voiton. Shields oli pakkohankinta Floridalle, kun Jani Hurme päästettiin Atlantaan - Hurme istui jälleen katsomon puolella tämänkin ottelun.

Atlanta oli ennen yön peliä saalistanut vähintäänkin pisteen kaikista pelaamistaan seitsemästä ottelusta, jokaisessa maalinsuulla on seissyt Pasi Nurminen, jolle Floridaa vastaan kertyi 25 torjuntaa. Atlantan Tommi Santala pelasi vajaat 13 minuuttia onnistuen erityisesti aloituksissa. Saman verran peliaikaa sai myös Panthersin Niklas Hagman, kun taas Jokinen pelasi noin 18 minuuttia. Jokinen oli suomalaisista ainoa, joka pääsi pistetilastoihin.

New Yorkin joukkueet voittoihin, Bergenheimille maali

Molemmat New Yorkista lähtöisin olevat joukkueet onnistuivat ottamaan tililleen kaksi pistettä. Islanders nöyryytti Long Islandille vieraaksi saapunutta Pittsburghia peräti 7-2 ja Rangers nipisti 3-1-voiton Manhattanille matkustaneesta Detroit Red Wingsistä.

Saarelaisten sankarit olivat Trent Hunter sekä Mariusz Czerkawski, jotka tekivät kaksi maalia mieheen. Islandersin suomalaispakki Janne Niinimaa sai tehtyä maalin ja syötettyä toisen vajaan 17 jäällä viettämänsä minuutin aikana. Sean Bergenheim sai aikaiseksi uransa ensimmäisen NHL-maalin viimeistelemällä loppunumerot 7-2 alivoimalla.

Ottelun toinen erä oli jäähyjen värittämä ja erän aikana voimiaan selvittivät ilman hanskoja ensin Eric Cairns ja Steve McKenna tappelivat. Heidän jälkeensä vuorossa olivat Matt Bradley ja Jason Wiemer. Hetkeä myöhemmin lensivät vielä Sven Butenchönin sekä Ryan Malonen hanskat jäähän.

Manhattanilla nähtiin huomattavasti viileämpi kamppailu, eikä maalejakaan tehty läheskään yhtä paljon. Rangersin 3-1-voitossa maalivahti Mike Dunham torjui 23 Detroitin laukausta. Dominik Hasek torjui 29 kertaa ja päästi vain kaksi maalia, sillä Mark Messier teki viimeisen osuman tyhjään verkkoon. Chris Simon sai ottelussa kaksi syöttöpistettä.