NHL-miehet Kuortaneella kesäharjoituksissa

NHL / Uutinen
Kuortaneen Urheiluopisto keskellä luonnonkaunista Etelä-Pohjanmaan maakuntaa pitää sisällään yhden maan korkeatasoisimmista urheilukeskuksista. Jääkiekkopiireissä opisto tunnetaankin Jukka Rautakorven nykyisenä työnantajana ja jääkiekko onkin nostanut päätään painin ja pesäpallon luvatussa maakunnassa. Tästä olkoon osoituksena reilun tusinan NHL-pelaajan harjoitusleiri Kuortaneella.

Ville Nieminen kirkkaimpana tähtenä on Kuortaneella vuodatettu hikikarpaloita useana päivänä. Vaikkei jäällä ollakaan oltu kuin muutamia vartteja päivässä, on jääkiekkoilijoille itse jään ulkopuolella annettu oppi enemmän kuin tarpeen. Siinä missä yleinen mielikuva NHL-pelaajien kesätreeneistä on pelkkää kaveripelailua, Kuortaneella on menty muutamana päivänä tosissaan. Harjoitukset ovat keskittyneet pääasiallisesti vain yksilöiden omiin tarkoituksiin kohdistuviin harjoituksiin. Joukkuepelaamiset ja strategiat ovat kaikki jätetty pois. Jukka Rautakorpi korostikin alkupuheessaan, että pelaajien yksilönäkökulma on pääasiassa.

Eri medioiden edustajat pääsivät tutustumaan läheltä pelaajien jää- sekä kuntoharjoituksia. Jäällä pelaajat viipyivät 45 minuuttia. Harjoituksissa haettiin kovaa tempoa lyhyissä ja kiihkeissä pelinomaisissa harjoituksissa. NHL-pelin tyylin mukaisesti pääasiat olivatkin suunniteltu pienen kaukalon mukaiseen rytmiin. Ville Nieminen totesi mielenkiintoisen seikan NHL-pelaajien treeneistä. Vaikka treenit ovat kohtalaisen hyvät ja mahdollisuus vastaavaan omaan treeniin on olemassa, NHL:n pelaajayhdistyksen säännöissä on määritelty että pelaajat eivät saa olla kolmea tuntia pidempään hallilla. Tähän aikaan sisältyy myös pukeutumiset ja suihkut.

- Jos vetää pidempään niin sitten täytyy käydä muualla suihkussa, Ville virnuilee.

Jääharjoitusten jälkeen pelaajat siirtyivät viereiseen urheiluhalliin, jossa pelaajia odotti erilaisia aitomisharjoituksia ja lajin mukaan suunniteltuja voima- ja kimmoisuusharjoituksia. Mistään kevyestä notkeuden hakemisesta ei ollut kyse, sillä Ville Niemisen rintaan kytketty sykemittari huiteli jatkuvasti 140 tuntumassa.

- Viime kausi meni todella surkeasti ja harjoitteluun ei ole tarvinnut kaivaa motivaatiota. Tässä on tehty paluu ns. haalariosastolle. Itse lähdin maailmalle kuusi vuotta sitten, tällaiset harjoitukset aloitin viisi vuotta liian myöhään. Ei kuitenkaan liian myöhään. Tuli viime kauden lopussa puhetta että onko tässä harjoiteltu väärin. Sitten päädyin tänne ja täytyy sanoa että tätä tässä on juuri kaivattukin, kertoo Ville Nieminen. - Täällä on helppo olla. Täällä sanotaan mitä pitää tehdä eikä tarvi itse ajatella mitään. Syödään, treenataan ja nukutaan, syödään, taas treenataan ja sitten taas nukutaan.

Leirillä on mukana myös NHL-pelaajia Ruotsista. Siinä missä suomalaisten pelaajien lisäksi myös Josef Boumedienne on tuttu hahmo, Mikael Samuelsson on hyvin monelle tuntematon nimi. Allekirjoittanut nappasi Mikaelin haastatteluun.

Miten päätit tulla kesäksi Suomeen treenaamaan?

- Josefin (Boumedienne) yhteyksien kautta sain kuulla tästä ja päätin lähteä hakemaan hieman kokemuksia ja haasteita täältä.

Miten tämä leiri poikkeaa Ruotsin kesäharjoittelusta?

- Tarkasti en osaa sanoa koska olen ollut poissa Ruotsista pian neljä vuotta. Sen ainakin osaan sanoa että tämä on juuri sitä mitä tässä vaiheessa kautta tarvitaan. Lyhyttä tempoa, kova syke, pienessä tilassa taistelua. Juuri täydellistä NHL-tyylin peliä.

Viime kaudella pelasit Pittsburghissa Mario Lemieuxin rinnalla.

- Kyllä, kauden aloitin Rangersissa mutta sitten tammikuussa siirryin Penguinseihin. Marion kanssa oli todella hienoa pelata. Tosin hyvin paljon siinä joutui töitä tekemään. Vaikka Mario on mitä on niin... kiekottomana joutui todellakin tekemään hommia. Rankkaa se oli mutta myös todella kivaa.

Nyt ensi kaudella lähdet Floridaan, onko uudesta seurasta mitään odotuksia?

- Tarkoitat varmasti sään lisäksi? Niin, onhan siellä paljon ruotsalaisia tuttuja ja myös suomalaisia joten sitä kautta varmasti joukkueeseen on helppo mennä. Viihdyin hyvin New Yorkissa, sekä kaupungissa että joukkueessa, Pittsburghissa en kuitenkaan niin hyvin. Oletankin että Floridassa tulee olemaan mukavaa. Joukkue on aika nuori ja lahjakas joten varmasti tulen pääsemään helposti sisään joukkueeseen. Tietysti ensin pitää pelata paikka joukkueessa.

Luuletko että eurooppalaisena on helppo miellyttää Mike Keenania?

- No en tunne kaveria yhtään. Tiedän että hän on vanhan ajan valmentaja. Toisaalta onhan Floridassa kaksi kentällistä eurooppalaisia joten on hänkin ajan myötä joutunut muuttamaan ajatuksiaan. Tuskin hänellä on mitään siitä sanottavaa kunhan pelit menee hyvin.

Mitkä sitten ovat omat tavoitteesi jääkiekossa?

- No, pelata paremmin NHL:ssä. Tässä on kuitenkin paljon parannettavaa. Maajoukkueeseen haluaisin päästä, en koskaan ole saanut pukea päälleni maajoukkuepaitaa. Ja tottakai haluan voittaa Stanley Cupin, sehän on tietysti
kaikilla tavoitteena.

Leirin osallistujat

Maalivahdit

Mika Noronen

Jussi Markkanen

Vesa Toskala

Puolustajat

Josef Boumedienne

Mikko Luoma

Tomi Pettinen

Jussi Halme

Mikko Viitanen

Hyökkääjät

Mikael Samuelsson

Ville Nieminen

Riku Hahl

Toni Dahlman

Esa Pirnes

Lasse Pirjetä

» Lähetä palautetta toimitukselle