NHL: Edler sivussa toistaiseksi

NHL / Uutinen
NHL-kausi on täydessä käynnissä. Seuraavassa tuoreimmat uutissähkeet rapakon takaa.

Vancouver Canucksin puolustaja Alexander Edler joutuu selkäleikkaukseen ja on sivussa toistaiseksi.

Canucksin toimitusjohtaja Mike Gillis ei antanut Edlerin toipumiselle aikarajaa, vaan sanoi sairasloman pituuden riippuvan repeämän vakavuudesta ja paranemisajasta. Hän kuitenkin lisäsi, että toipuminen voi kestää viikoista kuukausiin.

Edler oli sivussa keskiviikon Nashville-ottelusta selkävaivojen vuoksi.

Edler on tällä hetkellä seuran puolustajien pisteykkönen ja hän on tehnyt 49 ottelussa pisteet 8+24=32. Edler loukkaantui maanantain Dallas-ottelussa, mutta pystyi pelaamaan pelin loppuun.

Moulson jatkaa Long Islandilla

Laitahyökkääjä Matt Moulson jatkaa New York Islandersissa. Seura ilmoitti kotisivuillaan päässeensä kolmen vuoden jatkosopimukseen seurassa maalintekijänä onnistuneen 27-vuotiaan pelaajansa kanssa.

Moulson on alunperin Pittsburgh Penguinsin yhdeksännen kierroksen varaus vuodelta 2003. NHL-ura ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen Penguinsissa eikä Los Angeles Kingsissä. Siirto Islandersiin vuonna 2009 oli onnistunut, sillä Moulson voitti joukkueensa maalipörssin 30 osumalla. Kuluneelta kaudelta Moulsonilla on koossa tehot 17+12 yhteensä 49 ottelussa.

Sjominille vuosi jatkoa

Washington Capitals ja Aleksandr Sjomin ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Toimitusjohtaja George McPhee ei kertonut sopimuksen arvoa sen julkistamistilaisuudessa, mutta sen arvellaan olevan suuruudeltaan 6,7 miljoonaa dollaria.

Sjominin pistesaldo tämän kauden osalta on 18+17=35 yhteensä 39 ottelussa. Capitalsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2002 on tehnyt uransa aikana 335 pistettä 366 ottelussa. 26-vuotiaan tähden maalimäärä (166) riittää jo tässä vaiheessa uraa organisaation 11. sijalle.

Sjomin on yksi niistä kahdestatoista NHL-pelaajasta, jotka ovat onnistuneet tekemään vähintään 25 maalia jokaisena neljästä viime kaudesta. Tehosaldo +69 kolmelta viimeiseltä
kaudelta puolestaan on NHL:n viidenneksi paras.

Islanders hyllytti Nabokovin

New York Islanders on hyllyttänyt maalivahti Jevgeni Nabokovin sen jälkeen, kun tämä kieltäytyi ilmoittautumasta joukkueen vahvuuteen. Islanders nappasi Nabokovin waivers-listalta, jonne Detroit Red Wings oli hänet asettanut tehtyään hänen kanssaan yksivuotisen sopimuksen.

Aiemmin 10 kautta San Jose Sharksissa pelannut Nabokov aloitti kauden KHL-seura Pietarin SKA:ssa, mutta sai lähteä joukkueesta joulukuussa. Hän ei ollut pelannut vielä Detroitissa.

NHL:n sääntöjen mukaan toisesta ammattilaisliigasta tuleva pelaaja joutuu NHL-sopimuksen tehdessään käymään läpi waivers-listan, jossa hän on jokaisen joukkueen saatavilla.

Siirron myötä Nabokovin pelaajaoikeudet siirtyivät Islandersille, joka voi halutessaan pitää maalivahdin poissa NHL:stä myös ensi kaudella, jos tämä ei suostu pelaamaan joukkueessa.

Enström sairastuvalle

Huikeaa kautta Atlanta Thrashersissa pelannut ruotsalaispakki Tobias Enström joutuu 2-4 viikon sairauslomalle. Peräti 296 peräkkäisen ottelun putki katkesi sormen murtuman vuoksi. Puolustaja jää vamman takia sivuun myös tähdistöottelusta.

Savardilla jälleen aivotärähdys

Boston Bruinsin sentteri Marc Savard on sivussa toistaiseksi aivotärähdyksen vuoksi.

Savard joutui torstain Colorado-ottelussa entisen joukkuetoverinsa Matt Hunwickin taklaamaksi ja hänen päänsä osui laitapleksiin. Mies matkusti Bostoniin lääkäreiden tutkittavaksi muun joukkueen suunnatessa Los Angelesiin.

Savard on jo aiemmin tällä kaudella ollut poissa 23 ottelua viime maaliskuussa saamansa aivotärähdyksen jälkioireiden vuoksi.

Nabokov ei liity Islandersiin

New York Islanders tuli väliin ja hankki maalivahti Jevgeni Nabokovin Detroitin nenän edestä. Joukkue sai kuitenkin pettyä, sillä Nabokov ilmoitti ettei aio liittyä Islandersin miehistöön, vaan pysyy kotonaan Kaliforniassa.

Nabokov oli jo sopinut yksivuotisesta, 570 000 dollarin sopimuksesta Detroitin kanssa. Aloitettuaan kautensa Euroopassa Nabokovin täytyi kuitenkin kulkea teräskaupungin ylpeyteen waiver-listan kautta. Täten kenellä tahansa oli mahdollisuus tarjota hänelle sopimusta.

Lopulta New York Islanders nappasi Nabokovin listoilta riveihinsä. Nabokov aloitti kautensa KHL-liigan SKA Pietarin riveissä, mutta sopimus purettiin yhteisymmärryksessä perhesyiden takia joulukuussa.

Fleischmannilla keuhkoveritulppa

Colorado Avalanche ilmoitti torstaina, että hyökkääjä Tomas Fleischmannin kausi on ohi keuhkoveritulpan vuoksi.

- Hän joutuu käyttämään verenohennuslääkkeitä kuukausien ajan, eikä pysty pelaamaan silloin jääkiekkoa. Tomasin vaiva löydettiin, kun hän kärsi hengenahdistuksesta, kertoo Avalanchen lääkäri David Mellman seuran verkkosivuilla.

26-vuotias tshekkihyökkääjä siirtyi tällä kaudella pelaajakaupassa Washingtonista Coloradoon. Yhteensä mies ehti tahkota 45 ottelua pistein 12+19=31.

Dubinsky huilaa kuukauden

New York Rangers menettää tehokkaimman pistemiehensä Brandon Dubinskyn sairastuvalle. Dubinskyn vasemman jalan pohjeluussa havaittiin rasitusmurtuma, joka vaatii 3-4 viikon lepoa tositoimista.

Tällä kaudella Rangersin sisäisen pistepörssin selkeällä kärkipaikalla majaileva Dubinsky on nakutellut 17 maalia ja 21 syöttöpistettä 47 ottelussa.

Myös toinen Rangers-hyökkääjä, laituri Ruslan Fedotenko, liittyy joukkueen sairastupalaisiin. Fedotenko loukkasi olkapäänsä Torontoa vastaan käydyssä ottelussa ja on sivussa kahdesta neljään viikkoon. Jo ennestään Rangers-pelaajista loukkaantumislistalla ovat Alesandr Frolov, Ryan Callahan, Vinny Prospal ja Erik Christensen.

Mark Letestu jatkaa Penguinsissa

Pittsburgh Penguins ja ensimmäistä kokonaista kauttaan NHL:ssä pelaava Mark Letestu ovat solmineet kaksivuotisen jatkosopimuksen. Paperin kokonaisarvo on 1,25 miljoonaa dollaria.

Kuluvan kauden 47 ottelussaan 25-vuotias hyökkääjä on tehnyt pisteet 9+10=19.

Flyersin GM:lle jatkoa

Philadelphia Flyers on jatkanut seuran general managerin Paul Holmgrenin sopimusta kolmella vuodella.

Holmgren on toiminut nykyisessä tehtävässään kuuden vuoden ajan. Yhteenlaskettuja vuosia Flyersin organisaatiossa on peräti 32.

- Hän löytää jatkuvasti oikeita ratkaisuja joukkueen vahvistamiseksi ja saa meidän lähemmäksi tavoitetta eli Stanley Cupin voittamista, seuran omistaja Ed Snider sanoo.

Eager ja Wellwood uudet Haipaidat

San Jose Sharks hankki vahvistusta nelosketjuunsa, kun Ben Eager siirtyy haipaitoihin Atlanta Thrashersista. Kesällä mestarijoukkue Chicago Blackhawksista Atlantaan siirtyneestä Eagerista Atlanta saa vastineeksi 5. kierroksen varausoikeuden kesällä 2011.

Kuluvalla kaudella Eager ehti pelata 34 ottelua Thrashers-paidassa. Viimeisimmät ottelut juuri ennen kauppaa kuluivat kuitenkin neljän ottelun pelikiellossa, jonka Eager sai telottuaan Colby Armstrongia ottelussa Torontoa vastaan. Atlantassa Eager merkkautti itselleen kolme maalia, seitsemän syöttöpistettä ja 77 jäähyminuuttia.

Samalla Sharks kaappasi juuri St.Louis Bluesin kanssa sopimukseen päässeen Kyle Wellwoodin riveihinsä waivers-listalta. Kyseessä on jo toinen kerta tällä kaudella, kun St.Louisiin matkalla ollut uusi sopimuspelaaja napataan toiseen seuraan. Aikaisemmin Marek Svatos matkasikin St.Louisin sijasta Nashvilleen.

Sharksin hyökkäykseen tuli tilaa, kun Scott Nichol määrättiin neljän ottelun pelikieltoon. Hän taklasi maanantain ottelussa Phoenixia vastaan David Schlemkoa kyynärpäällä päähän. Tilanteen jälkeen Coyotes-pakki joutui jättämään kaukalon, mutta Nicholille ei tuomittu rangaistusta. Nichol menettää kakkunsa aikana palkkatuloja reilun 16 000 dollarin edestä.

Wellwood palaa NHL:ään

St. Louis Blues hankki leveyttä riveihinsä, kun seura solmi yksivuotisen sopimuksen Kyle Wellwoodin kanssa. Alkukaudella KHL:ssä Moskovan alueen Atlantissa pelanneen hyökkääjän täytyy vielä läpäistä waiver-lista, ennen kuin hän voi liittyä Bluesin riveihin.

KHL:ssä Welllwood tahkosi 25 ottelua pistein 5+3=8. Viime kaudella hyökkääjä pelasi NHL:ssä 75 kamppailua Vancouverin paidassa ja kirjautti tililleen lukemat 14+11=25.

McCaben naama remonttiin

Florida Panthers joutuu tulemaan toimeen useamman viikon ajan ilman kapteeni Bryan McCabe. Puolustaja sai lauantain ottelussa New Jerseytä vastaan kiekon kasvoihinsa, ja tutkimuksissa miehellä todettiin murtumia sekä leikkaushoidon tarve. Itse ottelussa McCabe palasi osuman jälkeen vielä kaukaloon lisäsuojuksen kanssa, mutta joutuu nyt huilaamaan pitemmän aikaa.

Loukkaantumishuolet Detroitissa jatkuvat

Detroit Red Wings sai lisää huonoja uutisia, kun hyökkääjä Tomas Holmström mursi kätensä ottelussa Columbus Blue Jacketsia vastaan ja on sivussa arviolta neljä viikkoa.

Holmströmin lisäksi myös maalivahti Jimmy Howard loukkaantui samassa ottelussa, mutta hänen vammansa on lievä.

Holmströmin ja Howardin lisäksi sairastuvalla ovat jo ennestään muun muassa rannevammaa poteva Mike Modano ja käsivammasta kärsivä Pavel Datsjuk.

Brown pelikieltoon

Toronto Maple Leafsin hyökkääjä Mike Brown on asetettu kolmen ottelun pelikieltoon. Mies palasi sormivammansa jälkeen kaukaloon torstaina ottelussa Phoenix Coyotesia vastaan. Hyökkääjä taklasi koitoksessa Ed Jovanovskia päähän.

Tilanteesta ei tuomittu Brownille rangaistusta, mutta jälkikäteen miehellä mäiskäistiin kolmen pelin panna.

O'Brienille kahden pelin kakku

Nashville Predatorsin jykevä puolustaja Shane O'Brien on asetettu kahden ottelun pelikieltoon. Panna juontaa juurensa torstain otteluun Florida Panthersia vastaan, jossa O'Brien osui korkealla mailalla Stephen Weissin kasvoihin.

O'Brien on tehnyt kauden 43 ottelussa pisteet 2+5=7.

Brunnström Torontoon

Dallas Stars kertoo kaupanneensa laitahyökkääjä Fabian Brunnströmin Toronto Maple Leafsiin. Kauan kauppahuhuissa pyörineen ruotsalaisen kanssa vastakkaiseen suuntaan matkaa valkovenäläinen laitahyökkääjä Mihail Stefanovitsh.

25-vuotias Brunnström ehti edustaa Dallasia 99 ottelun ajan, saalistaen NHL:ssä 40 pistettä. 21-vuotias Stefanovitsh puolestaan ehti kiekkoilla QMJHL:ssä kolmen kauden ajan ennen siirtymistään AHL:n ja ECHL:n kautta Venäjän liigan Minskiin. Stefanovitsh on Toronto kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2008.

Smithson jatkaa Nashvillessä

Nashville Predators on tehnyt kaksivuotisen ja kaksisuuntaisen jatkosopimuksen hyökkääjä Jerred Smithsonin kanssa. Sopimuksen arvo on 1,6 miljoonaa dollaria. Uusi sopimus tuo Smithsonille molemmista kausista 800 000 dollarin tulot.

31-vuotias Smithson on tällä kaudella tehnyt 42 ottelussa pisteet 4+4=8. Hän on ollut liigan kahdeksanneksi paras aloittaja prosentilla 58,7 ja on ollut Predatorsin hyökkääjistä paras taklaaja viimeisenä kolmena kautena.

Smithson on pelannut 434 NHL-ottelua Nashvillen ja Los Angelesin paidassa. Noissa otteluissa hän on tehnyt 79 tehopistettä.

Osgoodille kahden kuukauden huili

Detroit Red Wingsin maalivahti Chris Osgood on sivussa 6-8 viikkoa nivusvamman vuoksi. Vamma on pitänyt Osgoodin poissa kaukalosta myös aiemmin tällä kaudella.

Osgood on pelannut kuluvalla kaudella 10 ottelua, joista Red Wings on voittanut viisi. Hän on päästänyt 2.77 maalia ottelua kohden ja hänen torjuntaprosenttinsa on 90.3. Osgood saavutti myös uransa 400:nnen voiton joulukuun 27. päivä ottelussa Coloradoa vastaan.

Rangers ja Coyotes kaupoilla

New York Rangers ja Phoenix Coyotes tekivät pelaajakaupan, jossa aavikolle matkaa puolustaja Michal Rozsival ja Isoon omenaan hyökkääjä Wojtek Wolski.

Rangers sai kaupan myötä palkkakattoonsa lisätilaa 1,2 miljoonan dollarin edestä. 32-vuotias Rozsival ehti tahkota Rangersissa tällä kaudella 32 ottelua pistein 3+12=15.

Viime keväänä Coloradosta Phoenixiin siirtynyt 24-vuotias Wolski edusti Coyotesia tänä talvena 36 ottelussa pistein 6+10=16.

Sedin ykköstähtenä

Vancouver Canucksin laituri Daniel Sedin on valittu päättyneen viikon ykköstähdeksi. Ruotsalaishyökkääjä tehoili neljässä ottelussa viisi maalia ja kaikkiaan seitsemän pistettä.

Anaheim Ducksin maalivahti Jonas Hiller sai kunian olla viikon kakkostähti. Sveitsiläisen Hiller torjui viikon kolmessa ottelussa kaksi nollapeliä ja torjuntaprosentti oli komea 97,7.

Viikon kolmostähti oli myös maalivahti, Minnesota Wildin Jose Theodore. Hän voitti kolme neljästä pelaamastaan ottelusta ja päästettyjen maalien keskiarvo oli 1,5 maalia per ottelu. Torjuntaprosentti oli 94,6.

Frolovin kausi ohi

New York Rangersin hyökkääjä Aleksandr Frolov joutuu polvileikkaukseen ja on sivussa loppukauden.

Frolov sai ristisidevamman oikeaan polveensa lauantain ottelussa St. Louis Bluesia vastaan. Rangers voitti ottelun 2-1.

Viime kesänä Rangersiin vapaana agenttina siirtynyt Frolov ehti pelata 43 ottelua, joissa syntyivät pisteet 7+9=16.

Kostopoulos pelikieltoon

Calgary Flamesin hyökkääjä Tom Kostopoulos on asetettu kuuden ottelun mittaiseen pelikieltoon. Panna juontaa juurensa perjantain otteluun Detroit Red Wingiä vastaan, missä Kostopoulos taklasi törkeästi Brad Stuartia päähän.

Tilanteesta tuomittiin Kostopoulokselle kahden minuutin rangaistus. Stuart joutuu olemaan tapahtuneen vuoksi sivussa arviolta 6-8 viikkoa murtuneen leuan vuoksi. Pelikieltonsa aikana Kostopoulos menettää palkkatuloja hieman alle 30 000 dollarin edestä.

- Päätöksessä otettiin huomioon useita asia. Kostopoulos kohdisti taklauksensa pelaajaan, joka ei voinut odottaa sitä. Hän kohdisti taklauksensa suoraan vastustajansa päähän. Päätöksessä on myös huomioitu Stuartin loukkaantumisen vakavuus ja se, että Stuartilla ei ollut tilanteessa kiekkoa, perustelee NHL:n kurinpidosta vastaava Colin Campbell

Eager pelikieltoon

Atlanta Thrashersin hyökkääjä Ben Eager on saanut neljän ottelun pelikiellon lyötyään Toronto Maple Leafsin hyökkääjä Colby Armstrongia silmään perjantain ottelussa.

Tilanne sattui ottelun toisessa erässä. Eager sai ulosajon ja ottelurangaistuksen vahingoittamisyrityksestä. Armstrongin silmä turposi umpeen ja hän joutui jättämään pelin kesken. Tilannetta seuranneella viiden minuutin ylivoimalla Toronto iski viisi ylivoimamaalia.

Eager menettää 20 752 dollarin palkkatulot pelikieltonsa aikana. Hän on pelikelpoinen 20. tammikuuta, kun Thrashers kohtaa Tampa Bay Lightningin.

Jack Johnsonille pitkä jatkosopimus

Los Angeles Kings on tehnyt puolustaja Jack Johnsonin kanssa seitsemän vuoden ja 30,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Uusi sopimus pitää Johnsonin Los Angelesissa vuoteen 2018 asti.

Uusi sopimus tuo Johnsonille kolmesta ensimmäisestä kaudesta 3,5 miljoonan dollarin vuosiansiot ja lopuista neljästä kaudesta viiden miljoonan dollarin vuositulot.

- Todella hyvä juttu Jackille. Hän on nuori kaveri, joka tulee olemaan lajin huippuja vielä monta vuotta, joten on hienoa pitää hänet täällä. Hänen taitotasonsa omaavia nuoria puolustajia on todella vaikea löytää, Kingsin valmentaja Terry Murray totesi haastattelussa.

Johnson on tällä kaudella tehnyt pisteet 4+27=31. Hän on urallaan pelannut 241 NHL-ottelua, joissa on kirjauttanut tehot 21+68=89.

Langenbrunner palaa Dallasiin

New Jersey Devils on myynyt kapteeninsa Jamie Langenbrunnerin Dallas Starsiin. Korvauksena veteraanilaiturista Devils saa ehdollisen varausvuoron, joko kolmannen tai toisen kierroksen varausvuoron kesän draftissa.

Langenbrunner on alunperin Dallasin toisen kierroksen varaus vuodelta 1993. Hän ehti voittaa ensimmäisen Stanley Cupinsa Dallasin paidassa vuonna 1999, ennen kuin hänet kaupattiin New Jerseyhyn vuonna 2002. Devilsien riveissä hän voitti toisen mestaruutensa vuonna 2003. Viime talvena Langenbrunner oli olympiahopeaa saavuttaneen Yhdysvaltojen joukkueen kapteeni.

35-vuotias Langenbrunner on pelannut NHL:n runkosarjassa lähes tuhat ottelua ja tehnyt niissä 600 pistettä. Tällä kaudella hän on koonnut 31 ottelussa 14 pistettä (4 maalia, 10 syöttöä).

Habsien Gorgesin kausi ohi

Montreal Canadiensin puolustus sai jälleen huonoja uutisia, kun Josh Gorges joutuu sivuun. Hänen joulukuussa saamansa polvivamma vaatii lopulta leikkaushoitoa ja pitää puolustajan sivussa koko loppukauden ajan.

Gorges oli tällä kaudella yksi eniten jääaikaa saaneista Canadiens-pakeista. Tilastoihin 28-vuotias pelaaja ehti merkkauttaa 36 ottelussa lukemat 1+6=7.

Couture joulukuun tulokas

San Jose Sharksin hyökkääjä Logan Couture on valittu NHL:n joulukuun tulokkaaksi.

Couture oli joulukuussa kaikkien tulokkaiden pisteykkönen tehtyään 13 ottelussa 14 tehopistettä.

Toinen ehdolla ollut oli Edmonton Oilersin hyökkääjä Taylor Hall, joka teki joulukuussa 10 tehopistettä 13 ottelussa.

21-vuotias Couture on San Josen ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2007.

Getzlaf kuukauden sivussa

Anaheim Ducksin tähtihyökkääjä Ryan Getzlaf on sivussa kuukauden kasvoissa olevien luunmurtumien vuoksi. Getzlafin odotetaan palaavan takaisin tositoimiin helmikuussa.

Getzlafin vammat eivät vaadi leikkaushoitoa, mutta hän ei voi palata kokoonpanoon ennenkuin murtumat ovat parantuneet. Sairasloman pituudeksi on arvioitu neljästä-kuuteen viikkoa, ja Getzlaf joutunee näin jättämään väliin NHL:n tähdistöottelun.

Getzlaf loukkaantui joulukuun 28. päivä ottelussa Phoenix Coyotesia vastaan, kun Coyotes-hyökkääjä Shane Doanin ampuma kiekko kimposi puolustaja Cam Fowlerin mailasta hänen otsaansa, aiheuttaen murtumia.

Getzlaf ehti ennen loukkaantumistaan tehdä 40 ottelussa tehot 13+24=37.

Varlamov, Doan ja Lidström viikon tähdet

Washington Capitalsin maalivahti Semjon Varlamov, Phoenix Coyotesin hyökkääjä Shane Doan ja Detroit Red Wingsin puolustaja Nicklas Lidström ovat päättyneen viikon kolme tähteä.

Varlamov pysäytti 32 kiekkoa johtaessaan Capitalsin 3-1-voittoon Pittsburghista viime lauantain Winter Classicissa. 22-vuotias venäläinen piti maalinsa puhtaana joulukuun 28. päivä Montreal Canadiensia vastaan.

Doan teki viikolla pelaamissaan neljässä ottelussa kahdeksan tehopistettä. Samalla hän venytti pisteputkensa kuuden ottalun mittaiseksi. Doan teki myös 700:nnen NHL-pisteensä, kun hän onnistui kahdesti maalinteossa ottelussa St. Louis Bluesia vastaan. Phoenix voitti ottelun jatkoajalla 4-3.

Lidström venytti pisteputkensa seitsemään otteluun, kun hän teki viime viikolla kahdeksan tehopistettä. Näistä neljä tuli jatkoaikavoittoon päättyneessä ottelussa Colorado Avalanchea vastaan.

Kuusinkertainen Norris Trophy-voittaja on tällä hetkellä puolustajien pistetilastossa toisena 37 tehopisteellä.

Crosby, Luongo ja Lidström joulukuun tähdet

Pittsburgh-kapteeni Sidney Crosbyn 25 ottelun pisteputki toi hänelle toisen peräkkäisen valinnan NHL:n kuukauden ykköstähdeksi. Crosby teki joulukuussa 24 tehopistettä 13 ottelussa ollen koko liigan paras pistemies. Samalla Crosbyn tehovire siivitti Penguinsin yhdeksään voittoon.

Crosby pääsi pisteille jokaisessa ensimmäisistä 12 ottelustaan joulukuussa ja venytti pisteputkensa 25 otteluun, mikä on liigan pisin sitten Mats Sundinin 30 ottelun pisteputken kaudella 1992-93.

Kakkostähdeksi valittiin Vancouver Canucksin maalivahti Roberto Luongo, joka johti Canucksin liigan parhaaseen tulokseen. Vancouver nappasi Luongon johdolla 11 voittoa joulukuussa. Luongo piti kertaalleen maalinsa puhtaana ja päästi seitsemässä ottelussa vähemmän kuin kaksi maalia.

Kolmostähdeksi valittu Detroit Red Wingsin puolustaja Nicklas Lidström oli joulukuussa liigan eniten pisteitä tehnyt puolustaja 16 tehopisteellä. Samalla hän auttoi omalla panoksellaan Red Wingsiä pysymään läntisen konferenssin ja liigan kärkipaikalla.

Ducks ja Blue Jackets pelaajakaupoilla

Anaheim Ducks hankki keskushyökkääjä Nate Gueninin Columbus Blue Jacketsista. Columbukseen matkasi puolustaja Trevor Smith.

Isokokoinen Guenin on tällä kaudella pelannut kolme ottelua Blue Jacketsin paidassa, joissa hänen pistetilinsä ei ole karttunut. Valtaosan kaudesta hän on pelannut AHL:ssä.

Smith on urallaan pelannut seitsemän NHL-ottelua New York Islandersin paidassa kaudella 2008-2009. Tämä kausi on sujunut häneltä kokonaan AHL:ssä

Engelland jatkaa Penguinsissa

Pittsburgh Penguins tiedotti tehneensä kolmivuotisen jatkosopimuksen puolustaja Deryk Engellandin kanssa.

Meneillään oleva kausi on Engellandin, 28, ensimmäinen täysi sesonki NHL:ssä. Hän liittyi Penguins-ryhmään vuonna 2007 vapaana agenttina.

Tällä kaudella NHL:n raskassarjalaisiin noussut Engelland on merkkauttanut viiden tehopisteen lisäksi 76 jäähyminuuttia, jolla jämäkkä puolustaja johtaa seuran sisäistä jäähypörssiä.

Roloson siirtyy Tampaan

Tampa Bay Lightning hankki maalivahtiosastolleen vahvistusta ostamalla 41-vuotiaan Dwayne Rolosonin New York Islandersista. Toiseen suuntaan matkasi nuori puolustaja Ty Wishart.

Roloson on voittanut tällä kaudella vain kuusi pelaamastaan 20 ottelusta, mutta torjuntaprosentti on erinomainen 91,6. Konkari on ensi kesänä rajoittamaton vapaa agentti.

22-vuotias Wishart on San Josen ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2006, joka siirtyi Tampaan Dan Boyle-kaupan yhteydessä. Isokokoinen (191 cm, 98 kg) pakki on pelannut valtaosan ammattilaisurastaan AHL:ssä, sillä NHL:ssä hän on pelannut vain 5 ottelua saaden kokoon yhden syöttöpisteen.

Montreal ja Anaheim kaupoilla

Montreal Canadiens on myynyt hyökkääjä Maxim Lapierren Anaheim Duckseihin. Kaliforniasta Kanadan suuntaan matkasi puolustaja Brett Festerling ja vuoden 2012 viidennen kierroksen varausvuoro.

Pääosin nelosketjussa pelannut 25-vuotias Lapierre on tällä kaudella kerännyt 38 ottelussa kahdeksan pistettä (5 maalia, 3 syöttöä). Jäähyminuutteja plakkariin on kertynyt 63 minuuttia

24-vuotias Festerling pelasi viime kaudella sekä NHL:ssä että AHL:ssä, mutta valtaosan urastaan hän viettänyt alasarjoissa. Kuluvalla kaudella hän ehti edustaa NHL-joukkuetta vain yhdessä ottelussa, jossa saldoksi kertyi teholukema -2. Canadiens ilmoitti lähettävänsä Festerlingin farmijoukkueeseensa Hamiltoniin.

Christensen viikoiksi sivuun

New York Rangersin hyökkääjä Erik Christensen ei pysty pelaamaan ainakaan seuraavaan kuukauteen polvivamman vuoksi. Pahimmillaan pelitauko saattaa venyä kuuden viikon mittaiseksi. 27-vuotias Christensen on saalistanut tällä 14 pistettä (6 maalia, 8 syöttöä) 37 ottelussa.

Daley jatkaa Dallasissa

Dallas Stars ja puolustaja Trevor Daley ovat solmineet kuusivuotisen jatkosopimuksen. Paperin kokonaisarvo on 19,8 miljoonaa dollaria.

- Trevor on iso palanen joukkueessamme. 27-vuotiaana hänen uransa on menossa ylös päin. Odotamme hänen kehittyvän ja ottavan entistä suurempaa roolia, kertoo GM Joe Nieuwendyk seuran verkkosivuilla.

Daley on pelannut Starsin riveissä tällä kaudella 37 ottelua ja kerännyt 11 tehopistettä.

Shelley kahden ottelun pelikieltoon

NHL on määrännyt Philadelphia Flyersin Jody Shelleyn kahden ottelun mittaiseen pelikieltoon. Panna juontaa juurensa otteluun Vancouveria vastaan, jossa Shelley löi Canucksin Andrew Albertsia nyrkillä päähän. Flyers-hyökkääjälle tuomittiin suihkukomennus.

Pelikieltonsa myötä Shelley menettää palkkatuloja hieman alle 27 000 dollarin edestä eikä voi pelata otteluissa Anaheimia ja Los Angelesia vastaan.

Chicagon loukkaantumishuolet eivät hellitä

Tähtihyökkääjiensä loukkaantumisista kärsinyt Chicago Blackhawks sai vuoden lopussa lisää huonoja uutisia, kun kapteeni Jonathan Toews joutui sairastuvalle. Hyökkääjä loukkaantui tiistain ottelussa St. Louisia vastaan, kun Matt D'Agostini taklasi häntä.

Blackhawks-kapteeni loukkasi tilanteessa olkapäänsä, ja on sivussa kaukalosta arviolta parin viikon ajan. Toews on pelannut tällä kaudella 38 ottelua ja summannut pisteet 15+18=33.

Svatos sittenkin Nashvilleen

KHL:stä Pohjois-Amerikkaan suunnannut Marek Svatos ei päätynytkään sinne, minne mies alunperin suunnitteli. Hyökkääjä ehti solmi sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa, mutta hänen piti ensin selvittää waiver-lista. Nashville Predators päätti napata slovakialaisen omiin riveihinsä, ja täten mies suuntaa country-seuduille.

Vahvistusta Canadiensin takalinjoille

New York Islanders on kaupannut puolustaja James Wisniewskin Montrealiin. Canadiens puolestaan lähetti New Yorkiin toisen kierroksen varausvuoron ensi kesän varaustilaisuudessa ja ehdollisen viidennen kierroksen varausvuoron vuoden 2012 draftissa.

26-vuotias Wisniewski on tällä kaudella ollut Islandersin tehokkain puolustaja. Hän on saalistanut 32 ottelussa 21 pistettä (3 maalia, 18 syöttöä). Montreal on yhdysvaltalaisen uralla jo neljäs seura - aiemmin hän ehtinyt edustaa varaajaseuraansa Chicago Blackhawksia, Anaheim Ducksia ja ennen Montrealia siis New York Islandersia.

Sutter luopuu toimitusjohtajuudestaan

Kahdeksan vuotta Calgary Flamesin toimitusjohtajana ollut Darryl Sutter lopettaa tehtävässään. Uudeksi toimitusjohtajaksi on nimetty viime kesänä apulaistoimitusjohtajan virkaan palkattu Jay Feaster.

Sutterin aika Calgaryn peräsimessä oli hyvin kaksijakoinen. Alkutaipaleelle mahtuu muun muassa Miikka Kiprusoffin hankinta San Jose Sharksista. Sutterin alaisuudessa Flames nousi pudotuspelien ulkopuolisesta taapertajasta aina kauden 2003-04 Cup-finaaleihin asti.

Loppupuoli urasta Flamesissa oli mollivoittoinen. Sutterin liikkeistä kritiikkiä saivat etenkin Mike Keenanin palkkaaminen, runsas omien varausten poiskauppaaminen ja viimeisenä fanien suosikkipelaajan Dion Phaneufin kauppaaminen Torontoon.

Feaster on toiminut urallaan muun muassa Tampa Bay Lightningin toimitusjohtajana seuran voittaessa Stanley Cupin vuonna 2004.

Svatos palaa NHL:ään

Tshekkihyökkääjä Marek Svatos on tehnyt vuoden kattavan sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa. Uuden sopimuksen arvoa ei annettu julkisuuteen. Svatosin on ennen sopimuksen voimaanastumista läpäistävä waivers-lista, josta toisella NHL-seuralla on mahdollisuus kaapata pelaaja riveihinsä.

Viime kaudet Colorado Avalanchen organisaatiossa pelannut Marek Svatos siirtyi kesällä vapaana agenttina KHL-seura Avangard Omskin riveihin. Omsk ja Svatos kuitenkin purkivat sopimuksen yhteistuumin 19 pelatun ottelun jälkeen, jolloin Svatos oli vapaa etsimään pelipaikkaa muualta.

19 KHL-ottelun aikana Svatos merkkautti itselleen 3 maalia ja 5 maaliin johtanutta syöttöä.

Clearylla nilkkavamma

Detroit Red Wings sai huonoja uutisia, sillä hyökkääjä Daniel Cleary joutuu vähintään kuukauden sairauslomalle. Joukkueensa paras maalintekijä sai sunnuntain ottelussa nilkkaansa Brad Stuartin laukoman kiekon, ja miehen nilkka murtui.

Cleary ehti nakuttaa ennen loukkaantumistaan tehdä 35 ottelussa pisteet 16+10=26.

Royn kausi mahdollisesti ohi

Buffalo Sabresin Derek Royn joulu ei sujunut parhaissa mahdollisissa merkeissä. Hän loukkaantui torstain ottelussa Floridaa vastaan, kun Panthersin Dmitri Kulikov taklasi kiekkoa kuljettanutta hyökkääjää.

Sabres-pelaajan polvilumpion ja reisilihaksen yhdistävä jänne repeytyi tilanteessa, ja vaati leikkaushoitoa. 27-vuotias sentteri joutuu alustavan arvion mukaan olemaan sivussa peräti 4-6 kuukautta. Hän ehti pelata tällä kaudella 35 ottelua ja nakuttaa mukavat pisteet 10+25=35.

Datsjukilla käsivamma

Detroit Red Wings kärsi pahan menetyksen voitollisessa ottelussa Vancouveria vastaan. Tähtihyökkääjä Pavel Datsjukin kädestä murtui luu ensimmäisen erän lopulla ja hän tulee olemaan poissa kaukalosta ainakin nelisen viikkoa. Venäläinen on ollut tällä kaudella Detroitin tehokkain pelaaja tehtyään 33 ottelussa 39 pistettä (12 maalia, 27 syöttöä).

Howse Flamesiin

Calgary Flames on tehnyt sopimuksen laitahyökkääjä Ryan Howsen kanssa. Howse on Flamesin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2009.

Howse pelaa tällä hetkellä WHL:n Chilliwack Bruinsissa, jossa hänellä on menossa viides kausi. Hän on tehnyt 164 pelaamassaan WHL-ottelussa pisteet 112+61=173. Tällä kaudella hän on tehnyt pisteet 23+16=39.

Mottaun kausi ohi

New York Islandersin Mike Mottaun kausi on ohi, sillä mies joutuu lonkkaleikkaukseen. Pakki oli 10 edellisen ottelun ajan sivussa silmävamman vuoksi. Hän ehti tahkota tällä kaudella 20 ottelua ja saalisti kolme syöttöpistettä.

Viikon tähtiä jaettu

Colorado Avalanchen ketjukaverukset Matt Duchene ja Tomas Fleischmann sekä Carolina Hurricanesin sentteri Eric Staal ovat päättyneen viikon kolme tähteä.

Ykköstähdeksi valittu Duchene teki viikolla eniten pisteitä koko liigassa, kun hän nakutti neljässä ottelussa seitsemän tehopistettä. Colorado voitti kaikki nuo ottelut.

Kakkostähden pokannut Fleischmann sijoittui tasapisteisiin Duchenen kanssa, myös hän teki seitsemän tehopistettä neljässä ottelussa. Washingtonista Coloradoon siirtynyt Fleischmann teki kotidebyytissään pisteet 1+2, kun Avalanche kukisti Chicagon 7-5. Kolme päivää myöhemmin hän teki kolme maalia, kun joukkueet kohtasivat uudestaan Blackhawksin kotijäällä. Tuolloin Colorado kukisti Chicagon 3-4.

Kolmostähdeksi valittu Staal teki kolmessa ottelussa viisi tehopistettä ja auttoi Carolinan kolmeen peräkkäiseen voittoon.

Martinille kahden ottelun pelikielto

New York Islandersin puolustaja Matt Martin on saanut kahden ottelun pelikiellon lauantain Phoenix-ottelussa sattuneesta tilanteesta, jossa hän taklasi Coyotes-hyökkääjä Vern Fiddleria päähän.

Martin menettää pelikiellon aikana 6 792,12 dollarin palkkatulot. Hän on poissa kokoonpanosta otteluissa New Jersey Devilsia ja Tampa Bay Lightningia vastaan.

Quinceyn kausi ohi

Colorado Avalanchen puolustaja Kyle Quincey joutuu olkapääleikkaukseen ja on sivussa koko loppukauden.

Quincey loukkaantui joulukuun 11. päivä ottelussa Washingtonia vastaan, kun hän menetti tasapainonsa ja törmäsi laitaan kovalla vauhdilla. Quincey on aiemmin tällä kaudella ollut poissa viidestä ottelusta aivotärähdyksen vuoksi.

Quincey saalisti pelaamissaan 21 ottelussa yhden syöttöpisteen.

Pronger sairaslomalle

Philadelphia Flyers joutuu tulemaan toimeen ilman puolustaja Chris Prongeria 4-6 viikon ajan. Puolustajan jalasta murtui luu keskiviikon ottelussa Montrealia vastaan, ja vamma vaati lopulta leikkaushoitoa.

Pronger on pelannut tällä kaudella 31 ottelua pistein 4+11=15.

Erskine solmi jatkosopimuksen

Washington Capitals ja puolustaja John Erskine ovat solmineet kaksivuotisen jatkosopimuksen. Capitals ei kertonut paperin taloudellisia yksityiskohtia julkisuuteen, mutta TSN-kanavan mukaan sopimuksen kokonaisarvo on kolme miljoonaa dollaria.

30-vuotias jykevä pakki on edustanut pääkaupungin seuraa tällä kaudella 31 ottelussa ja summannut pisteet 3+4=7.

Callahanilla käsivamma

New York Rangersin hyökkääjä Ryan Callahan mursi vasemman kätensä keskiviikon ottelussa Pittsburghia vastaan. Callahan loukkaantui blokatessaan Penguins-puolustaja Kris Letangin laukausta. Callahan on sivussa arviolta kuusi viikkoa.

Callahan on Rangersin toiseksi paras pistemies 23 tehopisteellä. Lisäksi hän johtaa taklaustilastoa 128 taklauksella.

Shelleylle pelikieltoa

Philadelphia Flyersin hyökkääjä Jody Shelley on saanut kahden ottelun pelikiellon hänen tönäistyään Boston Bruinsin puolustajan Adam McQuaidin pää edellä päin laitaa. Shelleyn onneksi McQuaid onnistui juuri ja juuri välttämään suoraan törmäyksen laitaan eikä vahingoittunut tilanteessa pahemmin. Hän kuitenkin lojui jäällä hyvän tovin ja pääsi vaihtoaitioon vasta joukkuetovereiden avustamana. Shelley sai tilanteesta viiden minuutin jäähyn ja ajettiin ulos ottelusta.

Clowe viikon ykköstähti

San Jose Sharks laitahyökkääjä Ryane Clowe on valittu päättyneen viikon ykköstähdeksi. Viikon muut tähdet olivat Pittsburgh Penguinsin maalivahti Marc-Andre Fleury ja Columbus Blue Jacketsin laituri Rick Nash.

Clowe teki neljässä ottelussa kahdeksan pistettä (3 maalia, 5 syöttöä), Fleury voitti kaikki kolme pelaamaansa ottelua yli 94:n torjuntaprosentilla ja Nash saalisti kolmessa ottelussa kuusi pistettä (3 maalia, 3 syöttöä).

Seminille sakot

Washington Capitalsin hyökkääjä Aleksandr Semin on saanut liigalta sakot lauantain Colorado-ottelussa sattuneesta tilanteesta, jossa hän löi Avalanche-puolustaja John-Michael Lilesia poikittaisella mailalla päähän.

Seminille tuomittiin ottelussa tilanteesta viiden minuutin jäähy sekä pelirangaistus käytöksestä. Pelikieltoa hänelle ei tilanteesta tullut.

Boston kauppasi Sturmin Los Angelesiin

Jo aiemmin laajalti huhuttu Marco Sturmin siirto Bostonista Los Angelesiin toteutui viimein. Viimeisen sinettinsä siirto saa, jos hyökkääjä läpäisee Kingsin lääkärintarkastuksen. Vastineeksi Bruins saa kaupassa myöhemmin sovittavan korvauksen. Saksalainen oli viimeinen palanen paketista, jonka Bruins sai vastineeksi Joe Thorntonista

Sturm on ollut pitkään sairastuvalla, sillä hän loukkasi polvensa viime kevään pudotuspelisarjassa Philadelphiaa vastana. Hyökkääjä alkaa olla kuitenkin vähitellen jälleen valmis tositoimiin.

Uransa aikana 32-vuotias hyökkääjä on latonut 855 ottelussa pisteet 234+232=466.

Huolia tuulisessa kaupungissa

Chicago Blackhawksin hyökkääjä Patrick Kane loukkasi jalkansa Calgary Flamesia vastaan käydyssä ottelussa. Alustavien arvioiden mukaan Kane joutuu parantelemaan vaivaansa seuraavat kolme viikkoa. Kanen lisäksi Blackhawksien kokoonpanosta puuttuu toinenkin tähtilaituri, slovakkitaituri Marian Hossa. Hossan "alavartalon vamman" toipumisennustetta ei ole julkaistu, mutta hän on ollut sivussa marraskuun lopusta alkaen.

Hemsky kuukauden sivussa

Edmonton Oilersin hyökkääjä Ales Hemsky on kuukauden sivussa nivusvamman vuoksi.

27-vuotias hyökkääjä oli sivussa marraskuun lopun otteluista vamman vuoksi. Hän palasi kokoonpanoon ottelussa Montreal Canadiensia vastaan, mutta vamma ärtyi taas niin pahaksi, että Hemsky on ollut sivussa sen jälkeen.

Hemsky on tällä kaudella tehnyt 21 ottelussa pisteet 7+11=18

Crosby viikon ykköstähti

Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby on valittu NHL:n kuluneen viikon ykköstähdeksi. Kakkostähdeksi valittiin Buffalo Sabresin Ryan Miller ja kolmostähdeksi Edmonton Oilersin Taylor Hall.

Crosby oli kuluneen viikon paras pistemies. Pittsburghin tähtihyökkääjä teki kolmessa ottelussa tehot 5+1=6.

Kakkostähden pokannut Miller pelasi kaksi ottelua ja piti molemmissa maalinsa puhtaana. Näistä otteluista Buffalo otti kolme pistettä.

Kolmostähdeksi valittu Hall teki neljässä ottelussa neljä maalia. Hall johti Oilersin kolmeen vierasvoittoon ja neljän ottelun voittoputkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle