MM-kisoissa yllätyksetön avauspäivä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suuret kiekkomaat olivat odotetusti suuria ja pienet pieniä, kun MM-kisat pyörähtivät käyntiin. Tshekki, Kanada, Venäjä ja USA otti selvät voitot haastajistaan. Ensimmäisen hattutempun ampui Kanadan Dany Heatley.

Tanska-Tshekki 2-5 (2-2,0-2,0-1)

Laiskavauhtinen avauskamppailu ei tarjonnut kiekkojännäreille kovinkaan paljoa viihdettä. Yritteliäs Tanska pyrki yllättämään Tshekin harvoilla vastahyökkäyksillä. Tshekki puolestaan pystyi kontrolloimaan ottelua pelaten puolella teholla.

Ottelun avausmaali nähtiin jo puolen minuutin kohdalla, kun Stefan Lassenin siniviivalaukaus upposi Milan Hnilickan taakse. Tshekki kuitenkin nousi johtoon Radim Vrbatan ansiosta. Vrbatan itse teki tasoitusmaalin ja syötti Ales Kotalikin johtomaalin. Ensimmäisen erän lopulla Tanska onnistui vielä nousemaan tasoihin, kun Jannik Hansen hassutti Tomas Kaberlea ja laittoi tämän jälkeen kiekon Hnilickan taakse.

Toisessa erässä Tshekki nosti sen verran pelin tasoaan, että joukkue karkasi 2-4 –johtoon Vrbatan ja Zbynek Irglin maaleilla. Kolmannessa erässä Jan Hejda kaunisteli vielä numeroita tehden joukkueen viidennen maalin. Kolmas erä oli kokonaisuutena Tshekin näytöstä ja joukkueella oli lukuisia paikkoja, kuten Jakub Klepisin tuhlattu rangaistuslaukaus.

Dany Heatley avasi kypärätempulla

Kanada-Slovenia 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)

Kisäisännät aloittivat urakkansa yllättävän pienellä voittomarginaalilla, kun vastaan asettui kuuden jäähallin maa Slovenia. Kanada hallitsi tapahtumia mielin määrin, mutta suuret tähdet hukkasivat tukun hyviä tilanteita. Slovenian maalilla Robert Kristan taisteli hienosti 60 torjunnan iltapuhteen, ja maaliraudatkin pelastivat pikkumaan useaan otteeseen.

Yhdellä miehellä viimeistely ei kuitenkaan ontunut. Laitahyökkääjä Dany Heatley ahnehti heti tehopisteet 3+1. Avausmaalissa Heatley tarjoili passin puolustaja Dan Hamhuisille. 2-0-maalin Heatley iski takatolpalta tehoketjun toisen laiturin Rick Nashin syötöstä. Toisen osumansa Heatley iski pienestä kulmasta ylivoimalla ja hattutempun hän kruunasi laukomalla rystyltä spurtin päätteeksi.

Ainoan Kanadan maalin, jossa Heatley ei ollut mukana, iski ylivoimalla Martin St. Louis. Sitä ennen isäntäjoukkue oli ehtinyt hukata ottelun neljä ensimmäistä ylivoimaansa, kun yhteispeli ei vielä ottanut sujuakseen.

Slovenia ei juurikaan päässyt vaarallisiin hyökkäyksiin, mutta iski ainokaisensa näyttävästi kahden miehen ylivoimalla. NHL-tähti Anze Kopitar pisti kiekon liikkeelle, ja se kiersi kaikkien viiden ylivoimapelaajan kautta takaisin Kopitarille, joka iski maalin takatolpalta.

Venäläistaiturit heti vaarallisina

Venäjä-Italia 7-1 (1-0, 5-0, 1-1)

Vuosi sitten Moskovassa Italia onnistui puolustustaistelullaan pitämään Venäjän kolmessa maalissa. Quebecissäkin italialaiset olivat osoittautua sitkeäksi vastustajaksi yhdelle kisojen suosikeista, mutta vain erän ajan. Toisessa erässä lähes koko ajan kiekkoa hallussaan pitänyt Venäjä repäisi selkeän eron.

Maalinteon aloitti Aleksander Semin komealla yksilösuorituksellaan. Muutenkin avauserä oli venäläisten suvereenia hallintaa, mutta nuori italialaisvahti Thomas Tragust napsi 15 koppia. Maalikehikot auttoivat yhden kerran ja yksi venäläisosuma hylättiin.

Toisessa erässä Aleksandr Ovetshkin iski läheltä tilanteeksi 2-0, ja erän puolivälissä Venäjä herkutteli kolme osumaa reiluun kahteen minuuttiin. Aleksei Morozov osui läheltä, Aleksei Tereshtsenkon viivakuti muutti onnekkaasti suuntaa ja Semin tuplasi illan maalimääränsä rannelaukauksella.

Venäläisistä onnistuivat vielä Maksim Sushinski ja päätöserässä Italian maalille vaihdetun Günther Hellin taakse Danis Zaripov. Italialaisten lohdutusosuman iski vastahyökkäyksessä irtokiekosta konkarihyökkääjä Jason Cirone, joka oli Moskovan kisoissa maansa paras pistemies.

USA tyly ylivoimalla

USA-Latvia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Halifaxin iltaottelussa sekä lopputulos että lukemia 49-24 osoittanut laukaisutilasto kertoivat USA:n dominoinnista. Lukemien takana onnistuneet harjoitusottelut pelannut Latvia antoi kuitenkin pirteän vastuksen etenkin kamppailun ensimmäisellä puoliskolla. Nuori yhdysvaltalaisryhmä oli kuitenkin selkeästi parempi erikoistilanteissa, joita ottelussa riitti kummankin joukkueen otettua turhia jäähyjä. Kaiken kaikkiaan ottelu oli vaisun avauspäivän tasokkain ja tunteikkain.

Liikkuvalla ryhmällä kisoihin lähteneen USA:n ylivoimapelissä oli heti ensimmäisessä ottelussa sekä luovuutta että suoraviivaisuutta. Tahtotasosta kertoi Dustin Brown, joka järjesti kaksi ensimmäistä osumaa erinomaisella maskipelaamisellaan. Avausmaalin Brown pääsi iskemään itse irtokiekosta, kun suuressa roolissa ollut puolustaja Paul Martin oli ensin laukonut.

Brown oli jälleen maskimiehenä, kun ylivoimaa taitavasti pyörittänyt ’88-syntynyt lahjakkuus Patrick Kane viimeisteli b-pisteen kaarelta. 2-0-tilanteessa Lee Stempniak epäonnistui rangaistuslaukauksessa ja USA hukkasi kahden miehen ylivoiman liikaan kiekonsiirtelyyn.

Latvialla oli useita paikkoja tulla peliin mukaan, mutta 24 kertaa torjunut USA-vahti Tim Thomas oli vakuuttava ja avasi kisansa nollapelillä.

Päätöserässä USA sinetöi voittonsa vielä kahdella ylivoimamaalilla. Zach Parise onnistui Kanen esityöstä ja Patrick O’Sullivan iski loppulukemat.