MM-kisat: Venäjä finaaliin jännitysnäytelmässä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Puolustava maailmanmestari Venäjä pelasi itsensä värikkäiden vaiheiden seurauksena MM-finaaliin. Välieräottelussa Yhdysvallat kaatui tiukan taistelun jälkeen maalein 3-2 (0-0, 2-2, 1-0).

Maailmanmestari Venäjä ei päässyt välieräottelussaan helpolla. Yhdysvallat taisteli ottelussa loppuun saakka, mutta lopulta venäläisten taito oli liikaa. Ottelun ratkaisijaksi nousivat Venäjän supertähdet Ilja Kovaltshuk ja Aleksandr Radulov, jotka järjestelivät punakoneen voittoon tarvittavat osumat.

Venäjällä oli ottelussa hieman onneakin, kun joukkueen kaksi viimeistä maalia syntyi kimmokkeella omasta pelaajasta. Urheasti taistellut Yhdysvallat joutuu pelaamaan pronssiotteluun ja Venäjälle haetaan loppuotteluvastusta Kanadan sekä Ruotsin välisestä kamppailusta.

Vauhdikas toinen erä nihkeän alun jälkeen

Ottelun ensimmäinen erä oli venäläisten hallintaa. Punakone vyörytti hyökkäyksiä kohti Yhdysvaltojen maalia, mutta kuparinen jäi rikkomatta. Yhdysvallat tyytyi pelaamaan tarkkaa peliä. Joukkue onnistui tukkimaan keskialueen hyvin ja Venäjä ei päässyt hyödyntämään taitoylivoimaansa.

Ensimmäisen hyvä maalipaikka muodostui Venäjän Sergei Zinovjeville, joka pääsi hätyyttelemään Yhdysvaltojen maalia, mutta maalilla pelannut Robert Esche pystyi venymään torjuntaan. Aleksandr Radulov ja Sergei Mostjakin tuhrivat myös hyvät maalipaikat ensimmäisessä erässä.

Ottelun avausmaali syntyi venäläispuolustuksen karmaisevasta virheestä. Konstantin Kornejev syötti omalla alueella kiekon suoraan Yhdysvaltojen kapteeni Dustin Brownille. Hyökkääjä viimeisteli läpiajosta 0-1-maalin Ilja Bryzgalovin jalkojenvälistä.

Maalin myötä ottelun hallinta siirtyi Yhdysvalloille, mutta erän puolen välin tienoilla Venäjä tasoitti ottelun Ilja Kovaltshukin maalilla. Esityön 1-1-tasoitusmaaliin teki pirteän ottelun pelannut Zinovjev voittamalla hyökkäyspään aloituksen.

Heti perään Kovaltshuk näytti osaamistaan ja purjehti kiekon kanssa keskialueen läpi. Laukaisu kohti Yhdysvaltojen maalia muutti suuntaa maskissa olleesta Aleksandr Frolovista ja painui ohi hölmistyneen Eschen. Venäjä siirtyi osuman myötä ensimmäisen kerran johtoon.

Kauan eivät venäläiset saaneet juhlia johtoaan, sillä Yhdysvallat tuli tasoihin ottelun komeimmalla maalilla. Pakkipari John-Michael Liles ja Ron Hainsey sahasi venäläisten puolustuksen aivan sekaisin, ja Kyle Okposo pääsi siirtämään kiekon miltei tyhjään maaliin.

Draamaa loppuun saakka

Kolmas erä ei jättänyt taatusti ketään kylmäksi. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa ratkaista kamppailu. Yhdysvallat rakensi ylivoimalla erinomaisen paikan Okposolle, mutta tällä kertaa hyökkääjän laukaus avopaikasta kilpistyi maalin sivurautaan.

Venäläisen Aleksei Tereshtshenko istuessa jäähyaitoissa muodostui molemmille joukkueille hyvät maalipaikat. Ensin Zinovjev karkasi alivoimalla vastahyökkäykseen, mutta Esche kesti maalilla. Heti perään Jason Blakella karkasi puolittaiseen läpiajoon, mutta viimeistely-yritys kilpistyi maalin sivurautaan.

Yhdysvaltojen viimeistelyn ontuessa Venäjä iski voitto-osuman aivan ottelun lopussa. T.J. Oshie sai heppoisen jäähyn kamppailun loppuhetkillä ja punakone ei jättänyt tilaisuutta hyväksi käyttämättä. Radulov laukoi b-pisteen kaarelta ja kiekko muutti suuntaa Konstantin Gorovikovista kimmoten maaliin.

Viime hetkillä Yhdysvallat haki vimmatusti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Venäjä kesti loppuun saakka. Yhdysvallat kaatui saappaat jalassa ja Venäjä saa kiittää hieman rouva Fortunaa jatkoon pääsystä.