MM-kisat: Valko-Venäjän taistelu ei riittänyt

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-kisojen ensimmäinen puolivälieräottelu eteni ennakkokäsikirjoituksen mukaisesti, kun suosikki Venäjä eteni välieriin maalein 4-3. Valko-Venäjä tarjosi kuitenkin kovan vastuksen ja ottelussa nähtiin ehkäpä odotettua enemmän maaleja.

Ottelun ensimmäinen erä pelattiin tasaisesti. Valko-Venäjä sai alussa ylivoimalla hyvän maalitilanteen,
mutta Andrei Antonovin tulinen laukaus kolahti vain Ilja Bryzgalovin maalin tolppaan. Venäjän erän paras paikka tuli, kun Ilja Kovaltshuk pelasi Aleksei Morozoville loistopaikan, mutta ratkaisua ei ikinä nähty ja
Valko-Venäjän maalilla jälleen hyvin pelannut Andrei Mezin hoiteli myös Aleksei Tereshenkon laukauksen jälkitilanteesta. Valko-Venäjä puolusti jälleen uhrautuvasti eikä Venäjä päässyt ensimmäisessä erässä dominoimaan kiekollista peliä niin kuin se parhaimmillaan pystyy.

Toisen erän alkajaisiksi Valko-Venäjä pääsi ylivoimalle Konstantin Gorovikovin otettua jäähyn koukkaamisesta eikä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Ruslan Salei laukoi viivasta ja joukkueen kapteeni Konstantin Koltsov iski kiekon toisesta reboundista sisään. Valko-Venäjän johto ei kuitenkaan kestänyt kauaa, vaan vajaat kolme minuuttia myöhemmin ajassa 25.18 Vitali Proshkin laukoi kiekon maalille eikä kovassa maskissa ollut Mezin pystynyt vetoa torjumaan.

Erän puolenvälin tietämillä Venäjä sai luotua kovan paineen Mezinin maalille ja tilanne päättyi Kovaltshukin laukaukseen. Valko-Venäjän Aleksei Ugarov joutui purkamaan paineen vippaamalla kiekon yli reunan ja Venäjä pääsi ylivoimalle, mutta vain hetkeä myöhemmin
Ilja Nikulin otti tyhmän hyökkäyspään jäähyn estämisestä ja peliä jatkettiin neljällä neljää vastaan. Ottelu jatkui kuitenkin edelleen rikkonaisena, kun Valko-Venäjän Viktor Kostjutshenok otti jäähyn koukkaamisesta. Ylivoima kuitenkin hupeni eikä maalia nähty Proshikinin parista hyvästä laukauksesta huolimatta.

Valko-Venäjä siirtyi ottelussa toisen kerran johtoon ajassa 33.52, kun Mihail Grabovski käynnisti nopean vastahyökkäyksen, kokenut Oleg Antonenko luisteli läpi keskialueen ja laukoi terävästi b-pisteeltä kiekon Bryzgalovin kainalosta sisään. Antonenkon vauhti ei tilanteessa päätä huimannut, joten Venäjän puolustus saa hieman katsoa peiliin annettuaan hyökkääjälle hieman liikaa tilaa edetä.

Venäjän tehohetki myrkkyä Valko-Venäjälle

Mutta kuten edellisenkin johtomaalin kanssa, Valko-Venäjä ei saanut taaskaan kauaa pelata johtoasemassa. Venäjä painoi pelin jälleen rajusti Valko-Venäjän päätyyn ja Vitali Atjushov laukoi tasoituksen ajassa 36.39 ohi Mezinin harhautettuaan komeasti hyökkääjän ensin siniviivalla. Tilanteessa oli jälleen kova maski Mezinin edessä. Vain 23 sekuntia myöhemmin Venäjä iski ensimmäisen kerran ottelussa johtoon ja jälleen maalin edestä. Aleksandr Frolov pääsi
aivan vapaasti hakkaamaan reboundia Mezinin längistä sisään, eikä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä.

Valko-Venäjä sai mainion tilaisuuden tasoittaa peli erän lopulla, kun se pääsi kahden miehen ylivoimalle. Erikoistilannetta ei ehtinyt kauaa kulua kun kokenut Salei niittasi komeasti kiekon kolmannen kerran ohi Bryzgalovin. Toiselle erätauolle lähdettiin siis erittäin jännittävistä 3-3 - lukemista.

Venäjän päävalmentaja Bykov koetti herätellä joukkuettaan erätauolla vaihtamalla kolmanteen erään maalille Aleksander Eremenkon. Herättely tepsikin, sillä Venäjä aloitti kolmannen erän kovalla painostuksella. Valko-Venäjä ei päässyt käytännössä ollenkaan rakentamaan omaa peliään koko erän alkupuoliskolla.

Painostus tuotti viimein tulosta ajassa 47.22. Kovaltshuk spurttasi nopeaan vastahyökkäykseen ja laukoi kiekon Mezinin längistä sisään. Mezin saa ottaa osuman ehdottomasti omaan piikkiinsä, sillä löysä jääliru olisi ollut varmasti helposti torjuttavissa. Myös
puolustukselle kuuluu taas kerran miinukset liiallisesta peruuttelusta ja turhasta tilan antamisesta Kovaltshukin tasoiselle pelaajalle. Kovaltshuk osoitti jälleen taitonsa hetkeä myöhemmin, kun Atlantan mies pisti koko Valko-Venäjän pakiston nippuun ja vain epäonninen nosto suoraan Mezinin patjaan esti Venäjän viidennen maalin syntymisen.

Ottelun lopussa Valko-Venäjä koetti hakea vielä tasoitusta, mutta Venäjä pelasi lopun loistavasti ja esti omalla pelillään Valko-Venäjää saamasta pyöritystä Jerjomenkon maalille. Kunnollisia maalipaikkoja ei enää nähty ja näin Venäjä otti voiton maalein 4-3 ja eteni välieriin.