MM-kisat: Saksa vakuuttava Tanskaa vastaan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Saksa otti D-lohkossa pakkovoiton Tanskasta numeroin 3-1 ja pelasi itsensä jatkopeleihin. Latvia puolestaan voitti Italian ja sysäsi saapasmaan kamppailemaan A-sarjapaikasta. Iltaottelussa Sveitsi yllätti Kanadan 4-1 ja voitti samalla alkulohkonsa.

Iltapäivän kamppailuissa ei suuria yllätyksiä nähty. Tasaiseksi ennakoidussa Tanskan ja Saksan D-lohkon ottelussa hyvin turnauksessa pelanneet yllätysjoukkueet ottivat yhteen. Saksa voitti lopulta kamppailun 3-1, joten Saksa ja Tanska selvittivät tiensä välisarjaan.

Päivän ensimmäisessä B-lohkon kamppailussa Latvia puolestaan voitti Italian 5-2. Samalla selvisi, että Latvia pelaa jatkosarjassa, kun Italiaa puolestaan kutsuu karsintasarja. Illan kamppailussa Sveitsi yllätti lajin suurmaa Kanadan maalein 4-1. Voitollaan Sveitsi varmisti lohkovoiton ja täydet lähtöpisteet jatkosarjaan.

Saksa löi paineet Suomelle ja USA:lle

Ottelu alkoi jäähyjen sävyttämänä. Ensi isäntämaa Saksa otti kolme rangaistusta miltei peräjälkeen, ja Tanska pääsi rankaisemaan kahden pelaajan ylivoimalla. Peter Regin löysi nerokkaalla syötöllä takakulmalta Philip Larsenin, jolla oli helppo työ siirtää Tanska 1-0-johtoon. Pelin hallinta kääntyi ensimmäisen erän edetessä isäntämaa Saksalle. Marcel Goc pääsikin tasoittamaan ohjauksellaan numeroiksi 1-1 Alexander Sulzerin esityöstä.

Tanska jäi toisessa erässä täysin alakynteen Saksan puolustuksessa. Ensin Felix Schutz vei saksalaiset 2-1-johtoon. Isäntien hyvä painostusjakso palkittiin vielä toisella osumalla, kun Nikolai Gocin rannelaukaus lipsahti helpohkosti Patrick Galbraithin selän taakse.

Ottelun kolmannessa erässä Saksa jatkoi kenttätapahtumien hallitsemista. Tanskan onnistui vasta aivan viime hetkillä kehittää loppukiri, mutta Saksa ei ollut yllätettävissä. Peli päättyi isäntämaan 3-1-voittoon.

Latvia niukasti Italiaa parempi

Latvia aloitti kamppailun Italiaa vastaan tehokkaasti. Kun peliä oli pelattu 50 sekuntia, vei Kaspars Daugavins latvialaiset johtoon Janis Spruktsin hyvästä syötöstä. Italian maalilla Adam Russo piti joukkuettaan pystyssä. Erän loppupuolella Latvialle kävi paha kiekon menetys omassa päässä ja Alexander Egger pääsi taiteilemaan 1-1-erätaukolukemiksi.

Ottelun toinen erä jatkui edelleen Latvian hallinnassa. Erän puolivälin tuntumassa Herberts Vasiljevs kiersi maalin ja syötti pelivälineen takakulmalla vapaana olleelle Aleksandrs Nizivijsille, joka vei latvialaiset ansaittuun 2-1-johtoon.

Kolmas alkoi Italian kannalta murheellisesti, kun Latvian Arvids Regis pääsi ylivoimalla lisäämään punapaitojen johdoksi 3-1. Italia ei takaiskusta kuitenkaan lannistunut, vaan kavensi heti perään Giulio Scandellon ylivoimaosumalla numeroiksi 3-2. Kavennusmaalissa Latvian puolustus ja maalivahti Edgars Masalskis pelasivat erittäin heikosti. Latvialaiset pääsivät henkäisemään helpotuksesta, kun Daugavins laukoi ajassa 57.13 ylivoimalla joukkueensa 4-2-johtoon. Lopussa Latvia viimeisteli vielä tyhjään maali lopputuloseksi 5-2.

Sveitsi yllätti Kanadan

B-lohkossa koettiin todellinen jymy-yllätys, kun Sveitsi yllätti Kanadan maalein 4-1. Kanadalaiset kaatuivat lopulta heikkoon viimeistelyyn ja loistavan pelin pelanneeseen Tobias Stephaniin. Sveitsiläisten maalivahdille merkattiin ottelussa 31 torjuntaa, kun Kanadan maalilla Chris Mason venyi vain 14 kiekon eteen.

Ottelu alkoi sveitsiläisten kannalta aurinkoisissa merkeissä, kun Ivo Rüthemann ja Martin Plüss veivät maansa 2-0-johtoon. Kanadan kavennuksen, samalla myös ainoan osuman, pääsi laukomaan ensimmäisen erän loppupuolella John Tavares.

Sveitsiläiset kestivät läpi ottelun Kanadan painostuksen. Toisen erän alkupuolella Andres Ambühl pääsi viemään sveitsiläiset jo 3-1-johtoon. Kovasta takaa-ajosta huolimatta Kanada ei saanut enää tehtyä maaleja, vaan ottelun viimeisen osuman pääsi tekemään Sveitsi. Thomas Déruns tyylitteli kolmannessa erässä ottelun loppunumeroiksi 4-1.