MM-kisat: Ruotsi kaatoi Kanadan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi aiheutti Kanadalle kisojen toisen tappion nappaamalla tärkeät kolme pistettä 3-1 (1-0, 2-0, 0-1) –lopputuloksella. MM-kisojen yllättäjäjoukkue Tanskan liito katkesi tylysti Venäjän käsittelyssä. Varsinkin päätöserässä pelinsä kulkemaan saanut punakone nuiji lopulta taululle 6-1 (2-0, 1-1, 3-0) –voittolukemat.

Kanadan ailahtelevat otteet jatkuivat, kun vaahteranlehtipaidat polvistuivat Ruotsille. Tre Kronorin tähtipelaajiksi kamppailussa nousivat kiekon kahdesti Kanadan maaliin upottanut Jonas Andersson ja kylmän viileästi ruotsalaisveräjällä kiekot suojuksiinsa liimannut Jonas Gustafsson.

Kanada tuli otteluun todella kovalla sykkeellä ja se hallitsikin tapahtumia kaukalossa halunsa mukaan. Ruotsi kuitenkin sinnitteli mukana puolustaen orjallisesti maalivahtinsa Gustafssonin johdolla ja niin vain sinikeltaiset onnistuivat kesken Kanadan painostuksen siirtymään kamppailussa 1-0-johtoon Johan Harjun oivallisella laukauksella.

Kanadan peli meni nopeahkosta takaiskusta hieman sekaisin, eikä joukkue päässyt sen jälkeen kunnollisiin hyökkäyksiin Ruotsin tukkiessa hienosti keskialueen syöttöväylät. Tre Kronor iski sen sijaan kovalla prosentilla kiekkoa häkkiin ja Jonas Anderssonin tähtihetket koittivatkin taiston toisessä erässä.

Andersson siirsi Ruotsin nopeaan tahtiin kolmen maalin karkumatkalle sivaltelemalla tarkoilla laukauksilla kiekot Kanadan maalilla aloittaneen Chris Masonin ulottumattomiin. 3-0-maali riitti lopulta nikkarivalmentaja Craig McTavishille, joka käskytti Masonin vaihtoon ja Chad Johnsonin maalipuiden väliin.

Uusi veskari toikin selkeästi lisää vipinää vaahteranlehtipaitojen otteisiin ja pelin näennäinen hallinta siirtyikin Kanadalle. Yhtä kiekkoa enempää kanadalaiset eivät kuitenkaan saaneet hyvistäkään yrityksistä huolimatta Jonas Gustafssonin taakse kammettua, joten Brooks Laichin päätöserän ensiminuuteilla veivailema 3-1-osuma jäi lopulta ottelun viimeiseksi maaliksi.

Ruotsi kuittasi voittonsa myötä pussiinsa kolme tärkeää pistettä nousten jatkolohko F:ssä Kanada ohi 2.sijalle. Sinikeltaisilla on päätöskierroksen kamppailussaan vielä mahdollisuus nousta Sveitsin ohi lohkon kärkeen, mikäli Ruotsi onnistuu käkikellomaan pojat keskinäisessä kohtaamisessa voittamaan. Kanada puolestaan on varmasti pudotuspeleissä, mutta sijoitus lohkossa ratkeaa päätöskierrosten otteluiden seurauksena.

Kaljuzhni juotti saksalaisille karvasta kalkkia

Valko-Venäjä nappasi jatkolohko E:ssä ensimmäisen voittonsa, kun se onnistui kepittämään isäntämaa Saksan Aleksei Kaljuzhnin tekemällä 1-2-jatkoaikamaalilla. Tappiosta huolimatta Saksa sai plakkariinsa yhden arvokkaan pisteen, joka voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan seuraavien päivien aikana.

Saksa oli läpi ottelun selkeästi hallitsevampi osapuoli, mutta vahvasta kotiyleisön kannustuksesta huolimatta joukkue ei onnistunut toimittamaan vulkaanista kuminpalasta kuin kertaalleen ohi loistavasti Valko-Venäjän maalilla torjuneen Andrei Mezinin.

Valko-Venäjä johtikin pitkään ottelua Andrei Mihalevin ajassa 6:43 laukomalla 1-0-osumalla. Saksa kuitenkin taisteli hurjasti loppuun asti ja jälleen kerran kova työnteko palkittiin, sillä Uwe Krüppin johtamat joukot onnistuivat kamppailun viimeisellä minuutilla ilman maalivahtia pelatessaan nousemaan tasoihin Marcel Müllerin tekemällä 1-1-maalilla.

Lopulta jatkoajalla ottelun ykköstähdeksi kohosi digitaalit aikaan 64:45 pysäyttänyt Kaljuzhni, jolle tuhannen taalan tekopaikan petasivat maukkailla syötöillään Mihail Grabovski sekä Aleksander Makritski.

Valko-Venäjä menetti 2-1-jatkoaikavoitostaan huolimatta mahdollisuutensa jatkopeleihin. Saksa sen sijaan taistelee vielä tiukasti jatkopaikasta yhdessä Slovakian, Tanskan ja Suomen kanssa.

Venäjä liian vahva vastus Tanskalle

Venäjä esitti oikeastaan ensimmäisen kerran koko MM-kisojen aikana sellaista peliä, jota NHL-tähtiä vilisevästä nipulta oli ennakkoon odoteltu. Erityisesti kamppailuun kasattu ketju Jevgeni MalkinPavel DatsjukIlja Kovaltshuk oli pitelemättömässä vireessä ja se nakuttikin lopulta venäläisten kuudesta täysosumasta neljä.

Tasaisessa avauserässä Venäjä avasi pellit noin 15 minuutin pelin jälkeen, kun Malkin ja Kovaltshuk pelasivat näppärillä syötöillä paikan Datsjukille, joka ohitti tarkalla rannekudilla Tanskan maalia vartioineen Frederuj Andersenin.

Lisää vettä myllyyn laittoi ensimmäisen erän päätösminuutilla alivoimalla maalin tekoon karannut ja Sergei Fjodorovin poikittaissyötöstä todellisen unelmakudin aivan maalin kattoon tulittanut Aleksandr Ovetshkin.

Tanska onnistui nousemaan toisessa erässä maalin päähän Dmitri Kulikovin korkeasta mailasta saaman 2+2-minuutin rangaistuksen aikana. Peter Regin laukoi oivan ohjurin viivasta maalin kulmalle ja lapansa väliin laittanut Mads Christensen ohjasi limpun näyttävästi ohi voimattoman venäläisvahti Vasili Koshetshkinin.

Kauaa eivät tanskalaiset kuitenkaan kavennustaan saaneet juhlia, sillä niin ikään ylivoimalla itsensä uudelleen kahden maalin karkumatkalle. Tällä kertaa todellista taituruutta näytti Jegveni Malkin, joka pyöräytti pelivälineen näyttävästi pienessä tilassa maalin vasempaan yläkulmaan hölmistyneen Andersenin seuratessa tilannetta pelkällä katseellaan.

Ottelun päätöserässä Malkin–Datsjuk–Kovaltshuk -trio pyöritti paikan ketjun keskusmies Datsjukille, jolla oli helppo työ harhauttaa tanskalaisveskari jälleen aivan kebabkioskille ja siirtää Venäjä jo 4-1-johtoon pelikellon näyttäessä aikaa 47:51. Datsjuk täydensi hetkeä myöhemmin hattutemppunsa rangaistuslaukauksesta, joka tuomittiin tanskalaishyökkääjä Thor Dreslerin peitettyä kiekon hanskallaan maalivahdin alueella.

Taiston päätöslukemat sivalsi Maksim Afinogenovin taidokkaasta syötöstä puolestaan täysin vapaana b-pisteiden väliin unohtunut Nikola Kuljomin. 6-1-lukemiin päättyneen kamppailun myötä Venäjä vankisti asemiaan jatkolohko E:n kärjessä, kun taas Tanska saa vielä jäljellä olevassa ottelussaan pistää parastaan Valko-Venäjää vastaan pudotuspelipaikan varmistamiseksi.

Nolla viis, siitä viis

Tiukasti paikasta pudotuspeleihin taisteleva Latvia otti todellisen pakkovoiton edellisessä ottelussaan Kanadalle romahtaneesta Norjasta. Latvialaisten sankariksi kamppailussa kohosi maalivahti Edgars Masalskis, joka torjui nollapeliin oikeuttaneen iltapuhteensa aikana yhteensä 30 norjalaislaukausta.

Kahden erän tasaisen 0-0-tahkoamisen jälkeen Latvia nappasi ohjat käsiinsä herkuttelemalla taiston päätöserässä kiekon peräti viisi kertaa norjalaisrysään.

Maalinteon aloitti ajassa 42:06 kiekon ohi Norjan maalia vartioineen Pål Grotnesin sutaissut Lauris Darzins. Maalikimaraa jatkoi reilun kuuden minuutin päästä ylivoimalla kumilimpun viivasta sisään tulittanut Martins Cipulis.

Norjalaisten vastarinnan mursi puolestaan lopullisesti vajaat kolme minuuttia ennen päätössummeria ylivoimalla turnauksen avausmaalinsa ampunut Janis Sprukts, joka maalin makuun päästyään uitti hetken päästä jo toisen henkilökohtaisen täysosuman tyhjänä ammottaneeseen norjalaismaaliin.

Ottelun 5-0-päätöslukemat tyylitteli puolestaan ylivoimahyökkäykseen karannut Guntis Galvins. Selkeän voiton myötä Latvia säilytti vielä mahdollisuutensa pudotuspelipaikkaan, mutta sen on pakko voittaa maanantaina Tshekki ja vieläpä mielellään normaalilla peliajalla. Norja puolestaan säilyi vielä viivan päällä, mutta silläkään ei hirveämmin muita mahdollisuuksia jatkolohkon päätöskamppailussa Sveitsiä vastaan ole kuin voiton ottaminen, jotta jatkopelit koittaisivat vuonomaan pojille.

USA:n rutiini liikaa Ranskalle

Lauantaina todellisen hurlumhein Kazakstania vastaan järjestänyt USA jatkoi vahvoja otteitaan karsintasarjassa, kun se kampesi Italian voittaneen Ranskan kanveesiin lopulta varsin selkein lukemin.

Patonkimaan kiekkojoukkue pysyi USA:n kyydissä reilun erän verran, mutta kunnollista vastusta Ranska ei kyennyt NHL-ammattilaisilla marinoidulle jenkkijoukkueelle tarjoamaan. Tästä kertovat jo maalivahtien torjunnat koko kamppailun ajalta; Scott Clemmensen, USA – 10 kertaa ja Eddie Ferhy, Ranska – 27 kertaa.

Nick Folignon ajassa 24:49 sivaltama ottelun avausmaali oli lopulta ratkaisevan kova niitti ranskalaisten itseluottamukselle ja sen myötä pelinsä uomiin saanut USA meni menojaan. Kazakstania vastaan kovassa tehovireessä ollut Brandon Dubinsky jatkoi pinnojen takomista lisäämällä hieman ottelun puolivälinkrouvin jälkeen Jenkkien johdon jo kahteen osumaan.

Kun taiston päätöserässä Ranskan maaliverkkoa onnistuivat vielä pöllyttämään ylivoimalla 3-0-maalin taituroinut T. J. Oshie sekä toistamiseen maalipuiden väliin kumilimpun laittanut Foligno, oli ottelu valmis paketoitavaksi päätökseen.

4-0-voiton myötä USA nappasi varsin vankan kiinnityksen A-sarjapaikkaan ensi kevääksi, kun taas Ranska saa vielä tosissaan taistella paikasta auringossa karsintasarjan päätöskierroksen ottelussaan Kazakstania vastaan.

Italian toivo säilyi hengissä

Kirvelevän 1-2-tappion Ranskalle eilispäivänä kärsinyt Italia lähti hakemaan hyvitystä kokemalleen ”vääryydelle”, kun karsintasarjan toisen pelikierroksen ottelussa vastaan asettui murskatappion USA:lle kärsinyt Kazakstan.

Tasaisen taiston ratkaisu nähtiinkin vasta sen päätöserässä, jossa Italia onnistui olemaan piirun verran vastustajaansa terävämpi maalipaikoissa. Vaikka Kazakstan siirtyikin Roman Startshenkon tekemällä 0-1-maalilla johtoon ajassa 44:37, ei Italia suostunut luovuttamaan, vaan kiri varsin nopeassa tahdissa itsensä ensiksi rinnalle ja lopulta ohi.

1-1-tasoituksesta vastasi kiekon Kazakstanin maalivahti Vitali Jeremejevin taakse tulittanut Christian Borgatello ja pelikellon näyttäessä aikaa 49:30, huudatti Michael Souza joukkuetovereitaan sekä italialaiskannattajia tekemällään 2-1-johtomaalilla.

Saapasmaan maalin suulla torjunut Daniel Bellissimo pisti tämän jälkeen luukut kiinni, eikä enää suostunut antautumaan Kazakstanin rumputulen edessä, joten arvokkaat kolme pistettä löpsähtivät lopulta Italian pussiin lukemin 2-1.

Italian voitto merkitsi sitä, että joukkueella on vielä hyvä mahdollisuus varmistaa paikka ensi kevään A-sarjan MM-kisoihin voittamalla päätöskierroksen ottelussa USA. Kazakstan sen sijaan tarvitsee jo muiden apuja säilymiseen, sillä sen pitää Ranska-voiton lisäksi toivoa USA:n suurinumeroista voittoa Italiasta.