MM-kisat: Kanada varmisti unelmafinaalin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanada pääsee hakemaan revanssia viime kevään finaalitappiostaan Venäjälle. Kahden suurimman suosikin kohtaaminen finaalissa varmistui, kun vaahteranlehtipaidat iskivät vahvalla peruspelillään luun kurkkuun Ruotsille. Ottelu päättyi 3-1 (1-0, 2-0, 0-1).

Perjantai-illan välierä ei noussut suurten kiekkoklassikoiden joukkoon. Läpi turnauksen tehokkaasti viimeistellyt Kanada oli tyly omissa paikoissaan, kun taas Ruotsi ei kyennyt hyödyntämään omiaan. Väsynyt Tre Kronor alistui lopulta varsin helposti.

Välierän voittajan ratkaisi pitkälti toisen erän puoliväli, jolloin Kanada iski kaksi maalia minuutin sisään. Maalin tappiolla ollut Ruotsi oli saamassa otetta peliin ja painetta kanadalaispuolustajille, mutta hölmöili kohtalokkaasti.

Ensin sinikeltaiset hukkasivat kiekon omalla siniviivallaan. Pahin sähläri oli puolustaja Carl Gunnarsson. Kanada karkasi ylivoimahyökkäykseen, Mike Fisher rakensi paikan ja Shawn Horcoff laukoi 2-0-maaliin.

Heti perään Kanada pääsi ylivoimalle, kun ruotsalaispakeista Anton Strålman otti kampitusjäähyn omassa päässä. Erikoistilanteessa Dany Heatley laukoi rystyltä, Ruotsin maalivahti Jonas Gustavsson torjui eteensä, ja Derek Roy oli terävimpänä irtokiekossa.

Martin St. Louis ja hieno oivallus

Ykkösketjun laitahyökkääjä Roy oli kahden maalin mies, sillä hän iski myös ottelun avausmaalin.

Ensimmäinen erä oli varman päälle pelaamista molemmilta ja todelliset maalitilanteet vähissä, mutta Kanada väläytti kertaalleen. Turnauksen parhaimpiin pelaajiin kuuluva Martin St. Louis antoi todella oivaltavan syötön maalin takaa vastakkaiselle tolpalle. Roy iski kiekon sisään, ennen kuin Gustavsson ehti oikealle tolpalle.

Tehopiste oli St. Louisille turnauksen 15:s, joten hän peri pistepörssin kärkipaikan takaisin itselleen Venäjän Ilja Kovaltshukilta.

Edellisenä iltana kovan ottelun Tshekkiä vastaan pelannut Ruotsi esiintyi Kanadaa vastaan hieman passiivisesti, mutta omat mahdollisuutensa oli myös sinikeltaisilla. Joukkue pääsi muutaman kerran suoran hyökkäyksen päätteeksi laukomaan parhaasta maalintekosektorista, mutta kudit eivät olleet järin laadukkaita. Varma peruspeli riitti Kanadan maalivahdille Dwayne Rolosonille kiekkojen pysäyttämiseen.

Ei kirimahdollisuutta

Ruotsi on tunnettu venymisestään, ja kolmannessa erässä peliin saatiinkin vielä hieman jännitystä. Tre Kronor-vahti Gustavsson torjui Kanadan Scottie Upshallin loistopaikan, ja toisessa päässä Loui Eriksson onnistui samankaltaisesta tilanteesta maalin edestä kaventamaan 3-1:een.

Sen kummempaan kiriin ruotsalaiset eivät kuitenkaan kyenneet. Kanada puolusti maalinsa edustan erinomaisesti, ja Ruotsi oli saamaton myös ylivoimalla.

Tappionsa myötä länsinaapuri pelaa pronssiottelussa jo kolmantena peräkkäisenä keväänä. Kanada tekee saman loppuottelussa. Toissa keväänä Andy Murrayn johdolla tuli mestaruus ja viime kisoissa Ken Hitchcockin luotsaamana hopeaa.

Lindy Ruffin valmentaman vaahteranlehtiryhmän mitalin väri selviää sunnuntaina kello 21.30 alkavassa loppuottelussa. Pronssiottelu Ruotsi-USA pelataan samana päivänä kello 17.00.