MM-kisat: Kanada nihkeän alun jälkeen välieriin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jääkiekon MM-kisat jatkuivat odotetun käsikirjoituksen mukaan, kun Kanada eteni välieriin 4-2 (0-0,3-1,1-1)–voitolla Latviasta. Helpolla kisojen ennakkosuosikki ei päässyt, koska Latvia piti ottelun tiukkana loppusummeriin saakka.

Tiukat taistelut MM-kisojen puolivälierissä jatkuivat, kun Kanada ja Latvia ottivat yhteen. Jääkiekon suurmaa ei päässyt helpolla, kun latvialaiset roikkuivat pelissä mukana aina ottelun loppusekunneille saakka.

Kanadan tehokas ylivoimapeli toisessa erässä käänsi ottelun kulun. Lopussa Latvia haki kavennusta ylivoimalla Kanadan jäähyillessä, mutta Chris Mason vaahteranlehtipaitojen maalilla oli ohittamaton. Ottelun päätyttyä tulostaululla komeili 4-2-lopputulos Kanadan hyväksi.

Kanada tehokas ylivoimalla

Ensimmäinen erä lähti käyntiin verkkaisella pelailulla. Kanada onnistui luomaan muutaman maukkaan maalipaikan, mutta Latvian maalilla Edgars Masalskis oli ohittamaton. Latvialaisvahdille kertyi ensimmäisessä erässä peräti 16 torjuntaa. Kentän toisessa päässä virkaveli Mason joutui venymään ainoastaan kahdeksan kertaa kiekon eteen.

Toisen erän alussa näytti, että peli muodostuisi erittäin vähämaaliseksi. Latvian maalilla Masalskis oli työllistetty, kun kanadalaiset vyöryttivät hyökkäyksiä kohti vastustajan maalia.

Ottelun avausosuma syntyi ajassa 26.37 hienon sommitelman päätteeksi. Kanadan tehopakki Shea Weber avasi Latvian keskialueen sumpun pitkällä pystysyötöllä Derek Roylle, jonka hyvä syöttö löysi b-pisteiden välissä odotelleen Dany Heatleyn. Maalintekijänä tunnettu Heatley kiskaisi kiekon verkon perille.

Kanadan pelottava ylivoimapeli yski ensimmäisessä erässä, mutta toisessa erässä vaahteranlehtipaidat löysivät tutut tehot. Puolustaja Dan Hamhuis iski tarkalla laukauksella kiekon ylivoimalla latvialaismaaliin. Esityön osumaan tekivät Steven Stamkos ja Drew Doughty.

Heti perään Kanada pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla, mutta Latvia pääsi kaventamaan alivoimalla. Jäähyaitiosta pois päässyt Herberts Vasiljevs karkasi ylivoimahyökkäykseen Guntis Galvinsin kanssa. Lopulta Galvins ohitti tarkalla laukauksella Masonin ja kavensi tilanteeksi 2-1.

Heti seuraavassa vaihdossa Kanada kuittasi Latvian maalin. Hamhuis laukoi tulisesti siniviivalta ja Stamkos lakaisi irtokiekon taidokkaasti toppien väliin. Kanada näytti jälleen menevän menojaan.

Latvia taisteli urheasti loppuun saakka

Latvia tuli kolmanteen erään ennakkoluulottomasti. Heti erän alkuun Vasiljevs pääsi kaventamaan tarkalla siniviivavedolla lukemiksi 3-2. Osuman syöttäjinä toimivat Aleksejs Sirokovs ja Aleksandrs Nizivijs.

Pitkään ei latvialaisten riemu taas kestänyt. Kanadan Matthew Lombardi purjehti löysästi pelanneen latvialaispuolustuksen läpi ja siirsi kiekon kylmän viileästi Masalskisin taakse. 4-2-osuma jäi lopulta ottelun viimeiseksi maaliksi.

Ottelun loppupuolella johtoasemassa pelanneet kanadalaiset ottivat paljon jäähyjä ja samalla antoivat Latvialle mahdollisuuden tulla mukaan peliin. Heikko ylivoimapeli kuitenkin tuhosi lopullisesti Latvian haaveet yllätykseltä. Loppusummerin soidessa valotaulua koristivat Kanadan 4-2-voittolukemat.

Latvian MM-kisat Sveitsissä päättyivät tällä kertaa puolivälieriin. Kanada saa välierävastustajansa myöhemmin pelattavasta Ruotsi-Tshekki-ottelusta.