MM-Kisat: Isäntä päätti kisansa voittoon USA:sta

MAAJOUKKUE / Uutinen
Alkuillan peleissä Ruotsi pyöritteli Ranskan kumoon ja Slovakia otti nihkeän jatkoaikavoiton Norjasta. Myöhäisotteluissa kisaisäntä Sveitsi otti jatkoaikavoiton USA:sta ja Suomi oli voittomaalikisassa Kanadaa taitavampi.

Illan otteluiden jälkeen varmistuivat MM-kisojen puolivälierien otteluparit, jotka ovat Venäjä-Valko-Venäjä, Suomi-USA, Kanada-Latvia ja Ruotsi-Tsekki. Kisaisäntä Sveitsin ottelut päättyivät USA:n kaatamisesta huolimatta.

Voitto USA:sta laiha lohtu kisaisännille

USA-Sveitsi 3-4 (0-1, 3-1, 0-1, 0-1)

Sveitsi voitti USA:n vasta jatkoajalla ja näin varmistui se, että kisojen isäntäjoukkueen pelit päättyivät ennen pudotuspelejä.

USA hölmöili ottelun avauserässä Sveitsille ratkaisun avaimet, kun David Backes taklasi rumasti Sveitsin Julien Sprungeria. Backes ajettiin ulos temppunsa seurauksena, ja kun heti perään Dustin Brown otti jäähyn väkivaltaisuudesta, pääsi Sveitsi kahden miehen ylivoimalle. Sveitsi onnistui ylivoimansa aikana kertaalleen, kun Andres Ambühl survoi kiekon ohi Robert Eschen.

Toinen erä oli USA:n, sillä sinipaidat latoivat kiekon kolmesti ohi Martin Gerberin. Amerikkalaiset tulivat tasoihin, kun Ron Hainseyn lämäri yllätti Gerberin viiden minuutin pelin jälkeen. Sveitsi pääsi vielä toistamiseen johtoon, kun Romano Lemm onnistui maalinedustalta.

USA tasoitti Christopher Higginsin toimesta, kun tämä yllätti pienestä kulmasta Eschen ja amerikkalaiset vei johtoon hetkeä ennen toisen erän päätöstä Hainsey illan toisella osumallaan.

Kolmannessa erässä Sveitsi haki tasoitusta ja onnistuikin siinä erän puolivälissä. Martin Plüssin rannelaukaus toi kisaisännät taistelemaan ottelun voitosta ja puolivälieräpaikasta.

Sveitsin kiri ei kuitenkaan riittäänyt varsinaisella peliajalla. USA selvitti pahimmat Sveitsin mylläkät kunnialla ja oli lähellä toimittaa kiekon tyhjään maaliin, kun Sveitsi haki ottelun lopussa voittoa ilman maalivahtia.

Ottelu venyi lopulta jatkoajalle, jota ehdittiin pelata vain 13 sekuntia ennen kuin Roman Wickin laukaus päätti Sveitsin turnauksen voittoon.

Slovakialle tuskainen voitto Norjasta

Slovakia-Norja 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 1-0)

Slovakia ja Norja kohtasivat merkityksettömässä ottelussa, sillä kummallakaan joukkueella ei ollut enää mahdollisuuksia yltää pudotuspeleihin.

Slovakia meni ottelun avauserässä kahden maalin johtoon Stefan Ruzickan ja Peter Smrekin osumilla, kun peli oli ehtinyt vanheta alle kymmenen minuuttia.

Seuraavaa osumaa saatiin odottaa lähes ottelun puoliväliin saakka. Morten Askin esityöstä Anders Bastiansen toi Norjan maalin päähän, vaikka Slovakia kahden ensimmäisen erän ajan hallitsikin kenttätapahtumia.

Norjalaiset tasoittivat pelin ottelun kolmannessa erässä, kun Lars Erik Lund yllätti Slovakian maalilla torjuneen Jaroslav Halakin. Norjalla oli rikkonaisessa erässä mahdollisuutensa napata jopa voitto, kun Slovakia tarjosi useiden jäähyjen muodossa tilaisuutta päättää slovakkijoukkueen turnaus todelliseen tyrmäykseen, mutta Norjan ylivoima ei kuitenkaan onnistunut.

Slovakia sai oman ylivoimamahdollisuutensa ottelun ratkaisemiseen jatkoajalla. Ladislav Nagy onnistui ohittamaan Pal Grotnesin, kun jatkoaika oli puolessa välissä. Näin Slovakia sijoittui MM-turnauksessa sijalle 10 ja Norja sijalle 11.

Ruotsi vei Ranskaa suurinumeroisessa ottelussa

Ruotsi-Ranska 6-3 (3-0, 2-3, 1-0)

Ruotsi otti Ranskalta luulot pois jo heti ottelun avauserän alussa. Marcus Nilsson, Kristian Huselius ja Dick Tärnström tekivät maalin mieheen jo ennen kuin ottelu oli vanhentunut edes kuutta minuuttia ja näin loppupeli sujuikin pelailun merkeissä.

Toisen erän alussa Calle Gunnarsson vei Ruotsin jo 4-0-johtoon ennen kuin Anthoine Lussierin ja Pierre Edouard Bellemaren osumat toivat Ranskalle pienen pienen toivon kipinän. Kun Johnny Oduya ja Sacha Treille onnistuivat vielä kertaallen ennen toisen erän päätöstä, mentiin päätöserään yllättävän tiukasta 5-3-tilanteesta.

Kolmannen erän ainoasta osumasta vastasi Ruotsin Kenny Jönsson ja näin Ruotsi otti hieman tahmean voiton lukemin 6-3. Ranska sijoittui tämän vuoden MM-turnauksessa sijalle 12, mikä on maan paras sijoitus yli kymmeneen vuoteen.