Liigan tuomaritoimintaan tulee iso muutos – puikoissa on Arto I. Järvelä

LIIGA / Uutinen
Teknologia kehittyy myös Liigan videotarkastuksissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Liigaan tulee tilannehuone. Toistaiseksi on epäselvää, mitä sieltä katsellaan ja mitä ei.

Liiga ottaa ensi kaudella käyttöön niin sanotun tilannehuoneen. Kyse on mediakeskuksesta, jossa tehdään ainakin osa kulloinkin käynnissä olevien ottelujen videotarkastuksista.

Muutos on iso, sillä keskittäminen edesauttanee päätösten yhteneväistämistä ja kätevöittää prosessia, sillä vielä nykyään videotuomari tai otteluvalvoja saattaa joutua juoksemaan jäähallilla televisiotuotantoautoon etsimään parhaita kuvakulmia tilanteen ratkaisemiseen. Ainakaan juostavaa ei enää tulevaisuudessa ole, mikä lyhentänee videotarkastusten keskimääräistä kestoa.

Suuri syy tilannehuoneen mahdollistumiseen juuri nyt on Liigan ja Telian kesällä alkava mediayhteistyökumppanuus. Telian lähetykset toteutetaan kuvaamista ja äänittämistä lukuun ottamatta etätuotantoina Helsingin Pasilasta Yleisradion entisestä päärakennuksesta Isosta Pajasta käsin. Juuri Isoon Pajaan tilannehuonekin rakennetaan.

– Toistaiseksi on avoinna, millaiset tilanteet tarkastetaan tilannehuoneessa ja millaiset jäähallilla. Pystymme kuitenkin tuottamaan tasalaatuista videokuvaa jokaiseen halliin nähtäväksi, Telian Liiga-hankkeesta vastaava head of hockey Olli-Pekka Takanen kertoo.

Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn on ajanut tilannehuoneen perustamista siitä saakka, kun hänen pestinsä alkoi vuonna 2015. Nyt tilannehuoneprojektia vetää Liigan puolelta kuitenkin Rönnin sijaan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä. Niin on, vaikka erotuomarit ovat jatkossa tiheässä kommunikaatiossa tilannehuoneen kanssa.

On mahdollista, että myös esimerkiksi tehopistetilastoinnin oikeellisuus tarkastetaan tulevaisuudessa jäähallien sijaan tilannehuoneessa.

Omat tilannehuoneensa ovat jo käytössä esimerkiksi NHL:llä ja SHL:llä.

» Lähetä palautetta toimitukselle