Liigaan tulee uusia sääntöjä – Loukkaantumisten merkitys pienenee

LIIGA / Uutinen
Loukkaantuminen ei ole enää Liigassa määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liiga uudistaa sääntöjään. Esimerkiksi laitataklauksesta tuomitaan jatkossa vähintään 2+10-minuuttinen rangaistus ja mahdollisen loukkaantumisen merkitys teon rangaistavuutta määriteltäessä pienenee.

Liiga uudistaa Jatkoajan tietojen mukaan sääntöjään. Päätöksen alkulähde on se, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti muuttaa omia sääntöjään aiemmin kesällä julkaistussa uudessa sääntökirjassaan.

Liiga ei ole velvoitettu käyttämään IIHF:n sääntöjä, vaan päättää omistaan itsenäisesti. Nyt Liigan johtoryhmä on kuitenkin päättänyt pääosin seurailla IIHF:n linjauksia. Johtoryhmän muodostavat seurojen toimitusjohtajat sekä Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

Uusia tai uudistettuja sääntöjä Liigassa:

  • Säännöissä painotetaan enemmän tekoa kuin seurausta. Loukkaantuminen ei enää ole määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa. Vastustajan piittaamaton vaarantaminen on avainasemassa, ei ainoastaan loukkaantuminen.
  • Uusi sääntö: myöhästynyt taklaus. Kun kiekko on selkeästi lauottu tai syötetty pois, vastustajaa ei voi taklata, etenkin jos pelaaja on haavoittuvassa asemassa ja taklaajalla on mahdollisuus jättää taklaamatta. Tämä on ollut kiellettyä aiemminkin, estämisen alla. Nyt se saa oman sääntökohtansa.
  • Kuka tahansa voi ampua rangaistuslaukauksen, ei siis enää ainoastaan rikottu pelaaja.
  • Maalivahti ei saa peittää kiekkoa ilman vastustajan painetta.
  • Pelaajalle, joka syöksyy kiekkoa kuljettavan vastustajan jalkoihin pelaten ensin kiekon pois ja sen jälkeen kaataen vastustajan, tuomitaan kahden minuuttia kampituksesta.
  • Laitataklauksesta tuomitaan jatkossa vähintään 2+10-minuuttinen rangaistus.
  • Pitkän kiekon jälkeisen aloituksen tahallisesta rikkomisesta seuraa varoituksen jälkeen kahden minuutin rangaistus.
  • Teknologian käyttö vaihtopenkillä on sallittua valmennustarkoituksiin, mutta sitä ei saa käyttää yritykseen vaikuttaa tuomariston päätöksiin.

Nuo kaikki löytyvät myös IIHF:n uudesta sääntökirjasta.

Sen sijaan siellä on nyt myös sääntö, joka kieltää maalin tekemisen luistimella ohjaamalla. Tuota säätöä ei noudateta Liigassa, jossa luistimella tehdyistä maaleista hylätään jatkossakin vain sellaiset, joissa luistimella tehdään potkuliike ennen kiekko-osumaa. Tahattomat kimmokkeet ja kiekon ohjaaminen maaliin luistimelle ovat edelleen sallittuja.

Maalialueita Liiga pienensi jo vuosi sitten. Se on samankokoinen kuin esimerkiksi SHL:ssä ja KHL:ssä. IIHF siirtyi samaan uusissa säännöissään.

» Lähetä palautetta toimitukselle