Kanadan voittama derby viidennen turnauspäivän namupala

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kisojen toistaiseksi tasokkain ottelu pelattiin Kanadan ja USA:n välillä. Moniulotteinen jännitysottelu ratkesi vasta viimeisellä minuutilla. Muissa kamppailuissa Venäjä varmisti lohkovoittonsa ja Latvia säilymisensä ylimmällä tasolla.

B- ja D-lohkot saatiin valmiiksi tiistaina. B-lohkon loppujärjestys oli odotetusti Kanada, USA, Latvia ja Slovenia. Myöskään D-lohkossa ei koettu yllätyksiä. Venäjä voitti, Tshekki oli toinen, Tanska kolmas ja karsimaan joutuva Italia neljäs.

Venäjä marssi lohkovoittoon

Venäjä-Tanska 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)

Sunnuntaina Tshekin jatkoajalla kaatanut Venäjä on varmistanut lohkon D kärkisijan voittamalla tiistain ottelussa Tanskan maalein 4-1. Ottelu ratkesi toisen erän puolivälissä tanskalaisjäähyihin.

Avauserää dominoinut Venäjä soitti alkutahdit ajassa 10.38 kun Maksim Afinogenov nousi siniviivan yli ja laukoi maskin takaa kiekon ohi Tanskan maalissa kisadebyyttinsä tehneen 22-vuotiaan Patrick Galbraithin.

Toisessa erässä Tanska sortui jäähyilyyn ja tehokkaat venäläiset ratkaisivat pelin. Ensin Aleksandr Ovetshkin laukoi suoraan syötöstä 2-0 ja reilut kaksi minuuttia myöhemmin Ovetshkinin maalin syöttänyt Sergei Fjodorov laukoi siniviivalta maskin takaa 3-0 ja ottelulle sinetin.

Konstantin Gorovikov siirsi kolmannen erän alussa paluukiekosta Venäjän neljännen maalin, mutta myös jo jatkopaikkansa varmistanut Tanska sai palkintonsa, kun pelikellon näyttäessä 57.25 Tanskan joukkueen valovoimaisin tähti Kim Staal laukoi b-pisteen kaarelta kavennuksen.

Venäjä jatkaa matkaansa vakuuttavasti ja seuraavaan otteluun joukkueeseen liittyy NHL-maalivahti Jevgeni Nabokov, joka muodostaa venäläisten torjujakaksikon yhdessä 19 tanskalaislaukausta torjuneen Mihail Birjukovin kanssa. Kisoihin ykkösvahtina lähteneen Aleksandr Jerjomenkon kisat päättyivät loukkaantumiseen.

Pohjois-Amerikan derby ei jättänyt kylmäksi

Kanada-USA 5-4 (2-0, 1-2, 2-2)

Tulikuuma Ward pysäytti jenkit
[lue lisää]

Pohjois-Amerikan maiden välienselvittely oli erinomaista jääkiekkoviihdettä. Loppuunmyydyssä Halifaxin hallissa oli tunnelmaa, ja itse ottelu sisälsi runsaasti vauhtia, fyysisyyttä, komeita maaleja, vaihtelevia tilanteita, dramatiikkaa ja viime hetken ratkaisun.

Nuorella ja hyvin liikkuvalla joukkueella kisoissa pelaava USA haastoi Kanadan toden teolla ja hallitsi kenttätapahtumia. Isäntämaa piti kuitenkin pintansa, ja lopulta ratkaisijaksi nousi ilmiliekeissä oleva kanadalaislaitahyökkääjä Dany Heatley.

Kanada pääsi ylivoimahyökkäykseen viimeisellä minuutilla, ja Heatleyn laukaus sinetöi vaahteranlehtimaan 5-4-voiton ajassa 59.13. Osuma oli Heatleylle ottelun toinen ja tehopiste turnauksen kymmenes. Tulivoimainen hyökkääjä ehti kolisutella myös ylärimaa.

Ensimmäisessä erässä USA oli huomattavasti liikkuvampi, mutta ei onnistunut ohittamaan kanadalaisvahti Cam Wardia edes läpiajosta. Kanada sen sijaan osui Brent Burnsin ja Heatleyn hyvillä laukauksilla.

Isännät ehtivät käydä jo 3-0-johdossa, mutta lopulta USA:n pirteä ote palkittiin kahdella kavennusosumalla. Kolhujakin tuli, sillä maalivahti Tim Thomas joutui jättämään kaukalon kahden erän jälkeen, ja myös kapteeni Jeff Halpern sekä puolustaja James Wisniewski loukkaantuivat.

Kolmannen erän alkajaisiksi Derek Roy iski nappisyötöstä Kanadan 4-2-johtoon, mutta sitkeät amerikkalaiset nousivat tasoihin kahdella upealla ylivoimamaalilla. Näyttävästi kiekkoa ylivoimalla liikuttava USA on tehnyt kisoissa jo yhdeksän ylivoimamaalia.

Tshekki pelaili voiton Italiasta

Tshekki-Italia 7-2 (2-2, 4-0, 1-0)

Quebecin iltaottelu on helppo nimetä kisojen turhimmaksi. Italian jääminen alkulohkon jumboksi ja siten karsintoihin joutuminen oli varmistunut jo aiemmin. Ja kun karsijoita vastaan pelattuja otteluita ei huomioida välisarjassa, ei Tshekkikään juuri hyödy voitosta saamistaan kolmesta pisteestään.

Kamppailuun saatiin vähän väriä alun maalitalkoista. Reilun neljän minuutin kohdalla tilanne oli jo 2-2. Italia ehti käväistä johdossakin, kun joukkue onnistui ohittamaan tshekkivahti Marek Pincin kahdella ensimmäisellä laukauksellaan.

Tshekki-ottelun ensi hetkiin Italian maineteot alkusarjassa jäivätkin. Mitalisuosikkeihin lukeutuvat tshekit pyörittelivät itsensä karkumatkalle toisessa erässä ja hoitivat pakkopullaottelun kelpo lukemin itselleen. Radim Vrbata iski kaksi maalia. Hyökkääjä Martin Erat (1+2) ja puolustaja Tomas Kaberle (0+3) olivat tehokkaimmat.

Latvia säilyi helposti

Slovenia-Latvia 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Yleisesti uskottiin, että ruotsalaisvalmentaja Mats Waltinin alaisuudessa järjestelmällisyyttä peliinsä saanut Slovenia olisi pystynyt haastamaan Latvian tosissaan B-lohkon jumbofinaalissa. Toisin kuitenkin kävi. Latvia otti vaivattomasti voiton perin kehnotasoisessa mittelössä.

Latvia ei ollut onnistunut kahdessa ensimmäisessä ottelussaan tekemään ainoatakaan maalia, ja avausmaali oli jälleen työn ja tuskan takana. Vaisu Slovenia oli selvästi puolustuskannalla, mutta maalivahti Robert Kristanin erinomainen iltapuhde piti lukemat pitkään 0-0:ssa. Latvian huippupaikassa Martin Cipulis laukoi rangaistuslaukauksen ohi maalin.

Latvialla oli kahdessa ensimmäisessä erässä enemmän huippupaikkoja kuin Slovenialla laukauksia maalia kohti, joten lopulta väistämätön tapahtui ja ennakkosuosikki avasi maalitilinsä.

Aleksandrs Nizivijs veivasi balttien illan toisesta rangaistuslaukauksesta kiekon ohi Kristanin, ja heti perään Aleksejs Sirokovs osui ylivoimahyökkäyksestä.

Slovenian NHL-tähti Anze Kopitar oli ketjunsa johdolla väläytellyt kovempia maita vastaan, mutta oli yllättävän hengetön ratkaisupelissä. Edes kahden miehen ylivoimalla Kopitarin ketju ei saanut mitään valmista aikaan. Loppujen lopuksi Sirokovs sinetöi loppulukemat tyhjiin, ja 17 kertaa torjunut latvialaisvahti Edgars Masalskis sai tililleen nollapelin jopa helposti.

Slovenia karsii sarjapaikastaan Norjaa, Saksaa tai Sloveniaa vastaan. Latvia kohtaa jatkosarjassa muun muassa Suomen.