Kanada ja Venäjä lohkovoittoihin

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-isäntä Venäjä jatkoi voittokulkuaan, kun se kukisti Ruotsin E-lohkon päätöskamppailussa. Myös Kanada selvisi puolivälieriin puhtaalla pelillä. Putoamissarjassa Itävalta ja Ukraina pelasivat toisensa ulos, ja Norja säilytti yllättäen sarjapaikkansa.

MM-kisojen välisarjan viimeisissä otteluissa ratkesivat puolivälieräparit. Ennakkosuosikit Venäjä ja Kanada pitivät pintansa ja ne jatkavat puhtaalla pelillä.

Putoamissarja osoittautui yllätykselliseksi. Latvian suoritus oli odotetun vakuuttava, mutta toiseksi säilyjäksi ei Norjaa moni odottanut. Päiväpeleissä ratkottiin jatkolohkojen jäännössijat.

Kanadan pika-alku liikaa Yhdysvalloille

Kanada - USA 6-3

Kanada ratkaisi F-lohkon voiton nopeasti. Pelikello ehti pyöriä vain kahdeksan sekuntia, kun kiekko oli jo USA:n maalissa. Keskialoituksen jälkeen kiekko kierrätettiin nopeasti Jay McClementille, jonka tulinen lyöntilaukaus yllätti John Grahamen.

Heti perään Kanada pääsi pelaamaan ylivoimaa. Mike Cammalleri vei joukkueensa jo kahden maalin karkumatkalle, kun digitaalit osoittivat aikaa 2.05.

Avauserän jälkimmäisellä puoliskolla Kanada iski jälleen kahdesti lyhyen ajan sisään. Ensin Matthew Lombardi tekaisi 3-0-maalin, ja puoli minuuttia myöhemmin Cammalleri viimeisteli illan toisen osumansa.

Kun ottelun voittaja oli selvillä, joukkueet naputtelivat lisäosumia vuorotahtiin. Tehokkaimpana hääri Lombardi, joka teki vielä kaksi osumaa ja onnistui näin hattutempussa.

Pohjois-Amerikan hegemoniakamppailulle tyypillinen korkea intensiteetti oli tipotiessään. Yhdysvallat koki kuitenkin pahan menetyksen, kun laitahyökkääjä Erik Cole loukkasi itsensä törmäystilanteessa.

Kolmanteen erään yhdysvaltalaisvalmentaja Mike Sullivan komensi maalille Jason Bacashihuan. St. Louis Bluesin kolmosvahti pääsi näin ensimmäistä kertaa turnauksessa tositoimiin. John Grahame palannee kuitenkin joukkueen maalinsuulle puolivälieräotteluun Suomea vastaan. Kanada saa voittonsa myötä puolivälierissä vastaansa E-lohkon nelosen Sveitsin.

Venäjä edelleen tappioitta

Ruotsi - Venäjä 2-4

Venäjä ei ole koskaan hävinnyt MM-kisaottelua Moskovassa. Kertaalleen se on jäänyt Ruotsia vastaan tasapeliin. Tällä kertaa 50 vuoden takainen tapahtuma ei toistunut, vaan isäntäjoukkue nousi päätöserässä voittoon.

- Olemme varmasti kaikki sitä mieltä, että näimme erinomaisen ottelun. Tämä oli viihdyttävää ja hyvää jääkiekkoa. Valitettavasti emme vain voittaneet, harmitteli Ruotsin päävalmentaja Bengt-Åke Gustafsson.

Ottelu eteni pitkään tasaisissa merkeissä. Ruotsi meni Martin Thörnbergin ylivoimamaalilla johtoon, mutta Aleksei Morozov tasoitti rangaistuslaukauksesta. Toisessa erässä Denis Grebeshkov vei Venäjän johtoon.

Kotijoukkue olisi voinut karata jo pidemmällekin karkumatkalle, mutta kanadalaistuomari Guy Pellerin hylkäsi siltä kaksi täysosumaa. Erän lopussa Alexander Steen tasoitti jälleen puntit.

Päätöserässä Pellerinkään ei pystynyt estämään Venäjän nousua lohkovoittajaksi. Ensin Jevgeni Malkin tykitti siniviivan tuntumasta 3-2-osuman, ja Morozov viimeisteli loppulukemat 4-2 Aleksej Zinovjevin syötöstä.

Venäjä kohtaa puolivälierissä F-lohkon neloseksi jääneen Tshekin. Ruotsin ensimmäinen pudotuspelivastustaja on Slovakia. Ruotsi on täyttänyt jo kaikki paikat joukkueessaan, mutta Venäjä miettii vielä Fjodor Tjutinin ja Sergei Brylinin lisäämistä ryhmäänsä.

- Tiedotamme asiasta huomenna. Meillä on muutamia teknisiä asioita hoidettavana, toppuutteli päävalmentaja Vjatsheslav Bykov.

Tanskalle lohdutuspisteet

Italia-Tanska 2-5 (0-3, 2-0, 0-2)

E-lohkossa statistien asemaan jääneet Italia ja Tanska mittelivät paremmuuttaan lohkon päätösottelussa. Jatkotoiveet olivat molemmilta joukkueilta jo unohtuneet, joten paikalle vaivautuneet katsojat saivat todistaa avointa ja leppoisaa jääkiekkoilua.

Tanska aloitti väkevästi ja naputteli nopeaan tahtiin kolme kiekkoa Andrea Carpanon selän taakse. Italia vaihtoi maaliin Günther Hellin, joka pitikin joukkuettaan hyvin pystyssä lopun ottelun ajan.

Giorgio de Bettinin ja Roland Ramoserin kavennusosumat eivät kuitenkaan riittäneet, sillä Tanska oli päätöserässä vahvempi. Rasmus Olsen ja Mads Christensen viimeistelivät loppunumeroiksi 2-5 Tanskan hyväksi.

Saksalle voitto ilotulituksessa

Valko-Venäjä-Saksa 5-6 (2-3, 2-1, 1-2)

Jatkomahdollisuutensa eilen menettänyt Saksa pelasi enää kunniasta. Ottelu Valko-Venäjää vastaan olikin hyökkäysvoittoista kiekkoa, sillä molempien puolustusasenne oli kadonnut aikaisempiin peleihin.

Avauserän maalintekotalkoiden jälkeen punalamppua olikin ehditty polttaa jo viidesti. Saksan 3-2-johto kääntyi tasatilanteeksi, sillä toisessa erässä Dmitri Dudik ja Konstantin Koltsov tekivät maalin mieheen.

Jäähyjen sävyttämässä päätöserässä hahmoksi nousi Saksan Michael Wolf. Viktor Kostjutshenok tasoitti lukemat vielä 5-5:een, mutta toinen Wolfin maali riitti ratkaisemaan voiton Saksalle.

Norja venyi voittoon

Norja-Latvia 7-4 (3-2, 3-0, 1-2)

Norja tarttui oljenkorteensa ottelussa Latviaa vastaan. Sarjapaikka ei ollut enää omissa käsissä, mutta Roy Johansenin suojatit päättivät panna kaiken peliin. Laiskahkosti peliin tullut Latvia saikin nopeasti todeta lukemien olevan 3-0 vuonomaan hyväksi. Herberts Vasiljevs ja Guntis Galvins kavensivat tilanteen kuitenkin 3-2:een erätaukoon mennessä.

Toinen erä ratkaisi pelin. Latvia sortui jäähyihin ja aikaisemmin tehottomuuden kanssa tuskaillut Norja oli terävänä. Mads Hansen ohitti Edgars Masalskisin ylivoimalla kahdesti ja kertaalleen iski Andreas Bastiansen.

Armands Berzinsin nopea kavennusmaali päätöserän alussa toi vielä pientä jännitystä peliin, mutta Andreas Bastiansenin päivän kolmas osuma toi ottelulle lopullisen ratkaisun. Päätösnumeroita kaunisteli vielä Aleksandrs Semjonovs.

Ukraina ja Itävalta pelasivat toisensa ulos

Itävalta-Ukraina 8-4 (3-1, 3-2, 2-1)

Putoamissarjan toisen ottelun merkitys katosi sitä mukaa, kun Norja karkasi omassa ottelussaan. Itävalta teki sen minkä pystyi, ja avauserän jälkeen taululla olivat numerot 3-1. Ukrainan murheena olivat rangaistukset, sillä Itävalta iski kaikki maalinsa ylivoimalla.

Johtoasema oli kuitenkin laiha lohtu itävaltalaisille, sillä Norjan voiton myötä vain Ukrainalle olisi jäänyt mahdollisuus säilymiseen.

Oleksandr Bobkin kavensi toisessa erässä 3-2:een, mutta uhkaava putoaminenkaan ei saanut tarpeeksi vauhtia ukrainalaisten luistimiin. Seuraavat kolme osumaa nimittäin takoi jälleen Itävalta. Thomas Koch ja Philip Lukas viimeistelivät jo illan toisensa. Dmitri Tsyrulin kavennusmaali toi vielä hieman toivoa Ukrainalle.

Päätöserän kaksi Markus Peintnerin osumaa selvittivät kuitenkin ottelun nopeasti. Ruslan Salnikovin 8-4-maali kuutisen minuuttia ennen loppusummeria oli katkera lohtu, sillä jäähyihin sortunut Ukraina hakee vauhtia I divisioonasta ottelun voittaneen Itävallan tavoin.