Liigan videotuomaroinnin keskus tilannehuone ei Telian ongelmien vuoksi valmistu kauden alkuun – "Tuomarit voivat katsoa jumbotronilta"

LIIGA / Uutinen
Liigan päätuomarit saattavat ratkaista alkukauden aikana valmentajien haasto -tilanteet jumbotronilla nähtävän videokuvan perusteella.

Liiga ja Telia ovat rakentaneet sarjalle tälle kaudella uuden tilannehuoneen eli tilan, josta videotuomarointi ja kurinpitoprosessin aloittaminen hoidetaan keskitetysti. Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitseva tilannehuone ei kuitenkaan ole valmis vielä kauden alkaessa tulevana perjantaina.

Syy on Liigan uuden mediayhteistyökumppanin Telian ongelmissa yhteysteknologiansa kanssa. Jatkoajan tietojen mukaan Telialla kestää todennäköisestä lokakuuhun ennen kuin suunnitellut yhteydet Tilannehuoneen ja Liiga-hallien välillä ovat valmiina.

– Kaikki on lähes valmista. Aikatauluun en ota kantaa, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä toteaa.

Telialla on ollut runsaasti ongelmia kuva- ja ääniyhteyksiensä kanssa jo harjoituskaudella. Tästä sesongista alkava Liiga-sopimus on teleoperaattoriyhtiölle ensimmäinen jättimittaluokan televisiointihanke Suomessa.

Tilannehuoneen on tarkoitus toimia niin, että sieltä tarvittaessa lähetetään televisiolähetyksestä irrotetut videopätkät halliin, jossa päätuomarit – joilla on sääntöjen mukaan kaikissa tilanteissa viimeinen sana – katsovat pätkät kulloisestakin tilanteesta tablettitietokoneelta. Ja tekevät päätökset sen pohjalta. Videopätkät leikkaavat televisiolähetyksestä videomaalituomarit.

Tuo yhteys tilannehuoneesta halleihin ei toistaiseksi toimi.

– Kyse on lähinnä tilanteista, joissa voi olla maalivahdin estämistä. Ne ovat meillä ainoat tilanteet, joissa päävalmentajilla on käytettävissään mahdollisuus haastaa tuomaripäätös. Ne erotuomarien on tarkoitus ratkaista tilannehuoneesta lähetettyjen videoiden perusteella. Mutta ei tämä ole iso ongelma. Tuomarithan voivat katsoa uusinnat jumbotronilta. Halutessaan. Siellähän ne pyörivät kuitenkin, Järvelä sanoo.

Täysin jumbotronin varassa tuomarit eivät ole, sillä ääniyhteys tilannehuoneesta halleihin toimii. Eli päätuomarit ratkaisevat alkukaudella valmentajien haasto -tilanteet joko jumbotronilla nähtävien uusintojen tai videohuoneen miehistön arvotuksen perusteella.

Muut kuin valmentajan haasto -tilanteet ratkaistaan tilannehuoneessa, joten niissä kuvayhteyden puuttuminen ei haittaa.

Liigan videomaalituomarit ja päävideotuomarit ovat harjoitelleet uutta toimintatapaa harjoituskaudella yksittäisissä otteluissa. Ensimmäinen useamman ottelun tositesti järjestelmälle ja toimintatavalla on avauskierros tulevana perjantaina.

– Kyllä homma toimii. Järjestelmä on huippumoderni, modernimpi kuin Ruotsissa. Olemme ottaneet parhaat palat NHL:n, SHL:n, CHL:n ja EBEL-liigan tilannehuoneista, Järvelä povaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle