ESS: Pasi Nurmisen Pelicans-omistusten takana on haiskahtava rahoituskuvio

LIIGA / Uutinen
Pasi Nurmisen Pelicans-omistusten taustalla tuntuu käryä.
Pelicansin pääomistuksen vuonna 2016 hankkinut entinen NHL-pelaaja Pasi Nurminen sai rahoituksen lahtelaiselta rakennusyrittäjältä. Yrittäjän taustasta löytyy monenlaisia hämäriä vaiheita.

Entisen NHL-maalivahdin ja nykyisen valmentajan Pasi Nurmisen Pelicans-pääomistajuuden taustalta on paljastunut hämärä vyyhti.

Hän osti Liiga-seura Pelicansin osake-enemmistön huhtikuussa 2016. Etelä-Suomen Sanomat kertoi sunnuntaina viranomaistietoihin perustuen Nurmisen osakekauppojen rahoituksen tulleen Lahden seudulla tunnetulta rakennusyrittäjä Mika Wileniukselta. Wilenius rahoitti Nurmista ensin suoraan ja myöhemmin Virossa toimivan yrityksen kautta. Asia tuli ilmi, kun poliisi tutkii yrityksen tekemiä hämäriä asuntokauppoja muun muassa rahanpesuna sekä veronkiertona.

ESS:n mukaan ensimmäisen rahoituksen, 100 000 euroa, Wilenius siirsi Nurmiselle suoraan. Tällä rahalla entinen huippumaalivahti hankki pääomistuksen Pelicansista vuonna 2016. Myöhemmin samana vuonna Nurminen on viranomaisten saamien tietojen mukaan saanut lisää rahoitusta. Tämä rahoitus kierrätettiin Wileniukselta Nurmiselle virolaisyritys Morena Capital OÜ:n kautta ja syksyllä 2016 Nurminen osti 14 prosentin lisäosuuden Pelicansista. Nykyään Nurminen omistaa Lahden Pelicans Oy:stä 72 prosenttia.

Mika Wileniuksen tausta on vivahteikas. Hän on toiminut pitkään rakennus- sekä kiinteistöalalla. Wilenius on ollut pääomistajana lahtelaisessa SSR-Groupissa, joka on kohonnut 2010-luvulla merkittäväksi tekijäksi rakennusalalla. Hän myi omistuksensa tänä vuonna konsernista. SSR-Groupissa ovat mukana olleet myös kotimaisen politiikan vaalirahakohussa aikanaan ryvettyneet liikemiehet Tapani Yli-Saunamäki sekä Arto Merisalo. Vuonna 2016 Yle uutisoi Panama-papereiden julkitulon yhteydessä Wileniuksen suurista pörssiomistuksista veroparatiisissa Seychelleillä. Lahden seudulla on myös hämmästelty hämäriä kiinteistökauppoja, joihin Wilenius on vuosien varrella liittynyt.

ESS:n mukaan Wileniusta epäillään tälläkin hetkellä kahdesta rikoksesta: rahanpesusta ja veronkierrosta. ESS:n alkuperäisessä uutisessa todetaan, ettei lehdellä ole tietoa, epäilläänkö Nurmista vyyhtiin liittyen rikoksista.

Tekstiä muutettu 29.10.2018 kello 12.05: Artikkelissa luki aiemmin, että Nurmista ei toistaiseksi epäillä vyyhdin yhteydessä rikoksesta. Kohta on korjattu muotoon "ESS:n alkuperäisessä uutisessa todetaan, ettei lehdellä ole tietoa, epäilläänkö Nurmista vyyhtiin liittyen rikoksista".

» Lähetä palautetta toimitukselle