14 ottelun yö NHL:ssä; Pitkäselle avausmaali, Ruutu tappeli

Atlantan Ilya Kovalchuk iski hattutempun, Mika Noroselle nollapeli, Joni Pitkäselle avausmaali, Tuomo Ruutu mukana tappelussa. Mielenkiintoinen kiekkoö NHL:ssä, seuraavassa lisää. Ensimmäisenä käsittelyssä New York Rangersin ja Carolina Hurricanesin ottelu.

New Yorkissa kohtasivat kotijoukkue Rangers ja Carolina Hurricanes. Tasainen ottelu päättyi tietysti tasapeliin. Rangersin maalit tekivät Eric Lindros ja Mark Messier. Hurricanesilta verkkoa heiluttivat Erik Cole ja Craig Adams. Carolinan maalissa pelannut Kevin Weekes torjui 26 laukausta ja Rangersin maalilla pelannut Mike Dunham 29 laukausta. Rangersin Jussi Markkanen istui vaihtopenkillä.
Joukkueiden ylivoimapelit olivat huonoja, molemmat pääsivät kokeilemaan sitä useaan kertaa ilman tulosta. Ainakin alivoima toimii hyvin.

Carolina pääsi pelaamaan ylivoimalla jatkoajalla reilun minuutin, mutta ilman tulosta. Muutenkin Carolina halusi enemmän voittoa, tällä kertaa oli tyytyminen tasapeliin. Kumpikaan joukkue ei ole saanut vielä voittoa tämän kauden NHL:ssa. Tilillä on kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

Atlanta alisti Chicagoa

Atlanta voitti Chicagon kotonaan maalein 7-2 ja otti kauden kolmannen voittonsa. Ottelu oli erittäin maali- ja jäähyrikas. Kentän hahmo oli Ilya Kovalchuk, hattutemppu miehen tilille. Atlantalle kauden kolmas voitto ja Heatley/Snyder-episodi ei ainakaan vielä tunnu olevan painolastina Atlantan pelaajille. Atlanta hankkiutui ensimmäisessä erässä 3-1 johtoon Kovalchukin, Kozlovin ja Aubinin maaleilla. Toisessa erässä Marc Savard ja Jeff Cowan tekivät vielä maalin mieheen. Chicagolta oli tässä vaiheessa maalin tehneet Steve Sullivan ja Tyler Arnason. Atlanta teki vielä kolmannessa erässä kaksi ylivoimamaaliä lisää ja peli oli valmis.

Ottelu oli erittäin lämmin, viimeisessä erässä räjähti. Ottelussa jaettiin 140 minuuttia jäähyjä, niistä 120 minuuttia viimeisessä erässä. Ottelussa jaettiin kahdeksan viisiminuuttista tappelusta, yhden niistä sai Chicagon Tuomo Ruutu. Atlantalla oli ottelussa kaiken kaikkiaan 16 ylivoimamahdollisuutta ja se tekikin neljä maalia. YV-prosentiksi 25, mikä on oikein mukava summa.

Suomalaisista Chicagon Ville Nieminen pelasi reilut 12 minuuttia, istui neljä jäähyminuuttia, tehoilla –2. Lasse Kukkoselle samat lukemat olivat reilut 15 minuuttia, 0 jäähyminuuttia, tehoilla –1. Tuomo Ruudulle reilut 13 minuuttia, viisi minuuttia, -2.

Atlantan Pasi Nurminen oli pelivuorossa maalillaan ja torjuikin 24 kertaa. Chicagon maalivahti Jocelyn Thibault sekä kesken maaliin vaihdettu Micheal Leighton torjuivat yhteensä 37 kertaa. Jani Hurme oli kakkosmaalivahtina penkillä. Tommi Santala syötti ylivoimalla ottelun viimeisen maalin ja pelasi lähes 16 minuuttia.

Olli Jokisen Florida ei saanut voittoa New Yorkista

New Yorkissa pelattiin toinenkin peli, Islandersin ollessa kotijoukkueena. Voitto tuli maalein 2-1. Floridan Victor Kozlov aloitti maalinteon 53 sekunnin jälkeen toisessa erässä. Mariusz Czerkawski tasoitti vartin pelin jälkeen ja kolmannen erän alkuun Oleg Kvasha iski voittomaalin. “Isles” pääsi pelaamaan 7 ylivoimaa ja kahdesti verkko soi. Roberto Luongo Floridan maalilla torjui peräti 44 kertaa ja Rick DiPietro Islandersin maalilla 20 kertaa.

Suomalaisista Olli Jokinen pelasi reilut 22 minuuttia ilman tehopisteitä ja istui 4 jäähyminuuttia. Niklas Hagmanille tuli täyteen lähes 13 minuuttia ilman merkintöjä.

Islandersin Janne Niinimaa pelasi hieman yli 19 minuuttia ja istui kerran jäähypenkillä. Sean Bergenheimille tuli mukavat 4 minuuttia peliaikaa, joista reilusti yli minuuttia alivoimalla.

Oilers Avalanchea parempi erikoistilanteissa

Edmonton Oilersin ja Colorado Avalanchen välisessä ottelussa molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan runsaasti ylivoimaa. Kotijoukkue Oilers hyödynsi sekä omat että Avsin ylivoimat, ja voitti lopulta 6-3.

Avalanche teki kaikki kolme maaliaan ylivoimalla, jota denveriläiset pääsivät pyörittämään yhdeksän kertaa ottelun aikana. Oilersin maaleista kaksi syntyi ylivoimalla, kaksi alivoimalla, yksi tyhjään maaliin, ja yksi tasakentällisin. Lisäksi Oilersin takalinjoilta löytyi yllättävä maalitykki, Steve Staios, joka pelasi uransa ensimmäisen kahden maalin pelin.

Avalanchen maalissa pelannut Philippe Sauve oli ensimmäistä kertaa tolppien välissä NHL-ottelussa.

Avalanchen Teemu Selänne syötti Paul Kariyan ampuman ottelun avausmaalin ensimmäisessä erässä. Plus/miinus-sarakkeeseen lukeman –1 kirjauttanut Selänne sai lähes 17 minuuttia peliaikaa, ja syötön lisäksi pääsi ottelun pöytäkirjoihin istumalla koukkaamisesta kaksi minuuttia.

Bruins jyräsi päätöserässä Kingsin ohi

Los Angeles Kingsin ja Boston Bruinsin välinen ottelu näytti olevan jo avauserän jälkeen selvä, kun Kings johti kotiyleisön riemuksi 3-0. Kingsin vanha konkari Luc Robitaille oli iskenyt kaksi osumaa, ja Zigmund Palffy oli syöttänyt kaikki kolme maalia.

Toisessa erässä tilanteen 3-1-lukemiin kaventanut Bruins tuli kolmanteen erään kovalla sykkeellä. Ensin joukkue kavensi Kingsin johdon yhteen maaliin erän alkupuolella, ja päätöserän lopussa Bruinsin sankariksi nousi NHL:n nuorin pelaaja Patrice Bergeron, joka tasoitti pelin NHL-uransa avausmaalilla. Bergeron oli myös syöttänyt joukkueen kaksi aiempaa osumaa. Bruinsin ilo ottelussa ei kuitenkaan jäänyt tähän. Nallekarhujen Mike Knuble onnistui maalinteossa 45 sekuntia Bergeronin maalin jälkeen ja vei Bruinsin 4-3-johtoon, joka jäi myös ottelun päätösluvuiksi.

Heinäkuun 24. päivä 18-vuotissynttäreitä juhlinut Patrice Bergeron oli kuitenkin Bruinsin sankari 1+2-tehoillaan.

Bruins oli selvästi niskan päällä ottelun kahdessa viimeisessä erässä. Bostonilaiset veivät laukaukset nimiinsä toisessa erässä 12-3, ja päätöserässä he eivät päästäneet Kingsiä laukomaan kertaakaan maalia kohti. Kolmannen erän laukaukset Bruinsille 11-0.

Kingsin Esa Pirnes pelasi 7 minuuttia ja 34 sekuntia, ja oli miinuksella yhden maalin verran.

Hossa Senatorsin parhaimmistoa Sharksia vastaan

San Josessa kauden ainoan kerran vieraillut Ottawa Senators saalisti Hailaumalta kaksi pistettä. Sens johti kahden erän jälkeen jo 3-0, ja vaikka Sharksin saksalaishyökkääjä Marco Sturm kavensi kolmannessa erässä , Senators ei hyytynyt vaan lisäsi johtoa vielä maalilla ja voitti lopulta 4-1.

Vierasjoukkueen sankari oli kaksi maalia iskenyt slovakkihyökkääjä Marian Hossa, jonka toinen osuma kolmannen erän puolivälissä syntyi rangaistuslaukauksesta. Uransa kaksi ensimmäistä rangaistuslaukausta sössinyt Hossa ampui kiekon Evgeni Nabokovin längistä sisään.

Montrealissa riitti yksi maali voittoon

Montreal kävi voittamassa Toronton sen kotihallissaan liigan alkukierroksilla. Nyt Toronto tuli Montrealiin ja teki saman tempun. Tosin nyt vain yksi maali nähtiin ottelussa. Sen teki Toronton Ric Jackman ylivoimalla ajassa 14:22, ensimmäinen maali sitten 31.12.1999 Jackmanille. Ed Belfour pääsi helpolla Toronton maalilla, 15 torjuntaa ja uran 66:s nollapeli. Jose Theodore “Habsin” maalilla joutui torjumaan 24 kertaa.

Suomalaisista Saku Koivu ei pelannut lainkaan. Toronton Aki Bergille tuli peliaikaa reilut 17 minuuttia, ilman merkintöjä.

St. Louis ei antanut mahdollisuutta Washingtonille

Pavol Demitra ja Chris Pronger iskivät maalin mieheen parin minuutin sisällä ensimmäisen erän toisella puoliskolla. Kun Petr Cajanek iski Bluesin kolmannen maalin toisen erän alussa, alkoi Washingtonin mahdollisuudet voittoon pienentyä. Keith Tkatchuk iski vielä neljännen muutaman minuutin päästä. Dainius Zubrus teki kavennuksen Capitalsille myöhemmin toisessa erässä. Kun kolmannessa erässä ei tullut maaleja, voitti Blues ottelun maalein 4-1.

Kentän tehomies oli Doug Weight, kolme maalisyöttöä. Capitalsin Olak Kölzig torjui 23 kertaa. Chris Osgood ehti torjua yhdeksän kertaa, ennenkuin poistui pukuhuoneeseen kipeän lantiolihaksen koukistajan takia. Brent Johnson torjui pelin loppuun ja ehti kiekon tielle 4 kertaa.

Nashvillen kausi alkanut hyvin

Toisen erän kolme maalia riittivät Nashville Predatorsille Columbus Blue Jacketsin lyömiseen.

- Me hallitsimme ottelun jälkimmäistä puoliskoa, Columbuksen valmentaja Doug McLean sanoi.

- Meillä oli hyviä paikkoja, mutta ei ottelua voiteta pelaamalla vain puolet pelistä.

Joukkueiden suomalaisten tehotilasto jäi pakkasen puolelle. Molemmat, sekä Nashvillen Kimmo Timonen että
Sinitakkien Lasse Pirjetä, keräsivät yhden miinuksen. Lähes kaksikymmentäkaksi minuuttia
pelannut Timonen ehti laukoa ottelussa neljästi, kun taas vajaat seitsemäntoista minuuttia pelaanut
Pirjetä laukoi vain kerran. Pirjetän aloitusprosentti oli kiitettävä 70,1 (kymenen voittoa, neljä tappiota). Timonen otti yhden kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta. Nyrkkirintamalla yhteen ottivat Jody Shelley ja Wade Brookbank.

Wild ja Canucks tasasivat pisteet

Henrik Sedin puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä iskemä 2-2
ylivoimamaali jäi Wild - Canucks -ottelun viimeiseksi. Vancouverin Brendan Morrison tosin
toimitti kiekon ohi Minnesoten maalissa olleen Dwayne Rolosonin, mutta tuomari hylkäsi maalin
potkuna. Sääntöjen rajoissa kiekon maaliin toimittavat Willeistä goonina tunnettu Matt Johnson ja
Jim Dowd ja Kanukeista aiemmin mainittu H. Sedin ja toinen ruotsalainen Markus Näslund.

Minnesotan Antti Laaksonen laukoi ensimmäisessä erässä rangaistuslaukauksen, mutta veto kilahti
tolpaan. Yhden miinuksen kerännyt Laaksonen oli alivoimalla jäällä peräti yli seitsemän minuuttia
ja kaikkiaankin yli kaksikymmentä minuuttia (20.47). Vancouverin suomalaisedustaja Sami Salo
pelasi suunnilleen saman verran (20.47) ja plusmiinuksessakin kävi samalla tavalla, siis yksi
miinusta. Jarkko Ruutu ei saanut tässä ottelussa peliaikaa..

Noroselle nollapeli

Mika Noronen saalisti uransa toisen nollapelin Buffalon kohdatessa Calgary Flamesin.

- Hyvä kun näin kävi, mutta täytyy sanoa että pelasimme todella hyvän puolustuspelin eikä heillä ollut
kovinkaan montaa tekopaikkaa, kaksikymmentä laukausta torjunut ex-Tappara totesi pelin
jälkeen.

Calgary toisin sai kiekon Nortin ohi, mutta erotuomari hylkäsi maalin todeten Chuck
Kobasewin työntäneen maalivahdin ja kiekon yhtäaikaa maaliin. Noronen on jo kolmas maalivahti,
jota Sabres on käyttänyt tällä kaudella. Ryan Miller aloitti kaksi ensimmäistä peliä ja Martin Biron
kaksi seuraavaa. Ehkä Noronen saa heti toisen pelin putkeen?

Vierasjoukkueen maalit tekivät Alex Kotalik ja Miroslav Satan. Avausmaali tuli heti pelin alussa,
vajaan kahden minuutin jälkeen, ja lopullinen niitti napsahti aivan toisen erän lopussa ylivoimalla.
Flamesien ykkösketju Iginla - Conroy - McAmmond jatkoi tehotonta taaperrustaan. Calgaryllä on
edessään todella pitkä kausi, jollei joukkueen tähdet ala tekemään pisteitä. Flamesien Toni Lydman
oli jäällä Kotalikin maalin aikana ja sai jääaikaa vajaat kaksikymmentä minuuttia (19.39).

Pitkäselle avausmaali, Phillylle voitto

Kärppäkasvatti avasi viime yönä maalitilinsä NHL:ssä Philadpelhia Flyersin voittaessa Phoenix
Coyotesin 5-4. Pitkäsen ylivoimaosuma oli tapahtumarikkaan ottelun avausmaali ja silloin peli oli
pelattu vasta vajaat kaksi minuuttia. Joni sai myös syöttöpisteen Mark Recchin tekemään Phillyn
neljänteen maaliin. Hyvistä tehoista huolimatta nuoren suomalaisen peliaika jäi vähäiseksi, sillä
jääaikaa kertyi vain 11.24, josta peräti 6.25 oli ylivoima-aikaa. Maalin ja syötön lisäksi Pitkänen
otti yhden kahden minootin jäähyn. Flyersien toinen suomalainen, Sami Kapanen, jäi tällä kertaa
pistettä ja jäähyittä. Jääaikaa tuli kuitenkin yli 19 minuuttia (19.05), mikä on hyökkääjälle erittäin
hyvä määrä. Kotijoukkue Kojoottien suomalainen Ossi Väänänen kellotti jääajan 15.35 ja otti
yhden kakkosen koukkaamisesta.

Ennen ottelua molemmat maalivahdit olivat saaneet runsaasti kehuja kauden alustaan. Phoenixin
Sean Burke ei ollut päästänyt vain kaksi maalia kolmessa ensimmäisessä pelissään ja Jeff Hackett
oli pitänyt nollan kahdessa ensimmäisessä pelissään. Tässä jäähyrikkaassa ottelussa kummallakaan
vahdeista ei ollut paras mahdollinen päivänsä. Työllistetympi eli Sean Burke torjui 30 laukausta ja
päästi siis viisi ja vähemmän työllistetty, Jeff Hackett, torjui 19 kertaa ja poimi neljästi kiekon
selkänsä takaa.

Ottelun parhaimpina palkittinkin hyökkääjiä. Entisiä seurakavereitaan vastaan pelanneet Jeremy
Roenick ja Tony Amonte keräsivät pisteiä 1+2 ja 0+2. Pelin ykköstähti oli kuitenkin kaksi maalia tehnyt
ja yhden syötön antanut Mark Recchi. Phoenixin paras mies oli yhden maalin ampunut Shane Doan.

Tampa kävi alistamassa New Jerseytä

Tampa Bay otti kauden kolmannen voittonsa ja aiheutti New Jerseylle kauden ensimmäisen tappion. Ensimmäisessä erässä vain Martin Cibak iski maalin Tampalle, Devils vastasi toisessa erässä Patrik Eliasin ja Paul Martinin maaleilla. Vincent Lecavalier teki kuitenkin erän loppupuolella maalin ja tasoitti pelin. Piskuinen Martin St.Louis iski kolmannen erän loppupuolella viimeisen sinetin New Jerseyn arkkuun. Tampan Nikolai Khabibulin torjui 29 kertaa, kun virkaveli Martin Brodeur torjui 20 kertaa.
Tampan Janne Laukkanen oli ns. “terve raaputus” ( heathly scratch ) eikä pelannut näin ollen yhtään.
Tampa aloitti viime kauden seitsemällä voitolla ja pelasi hyvän kauden. Tuloksena pääsy pudotuspeleihin, sitä joukkue haluaa nytkin.Paul Martin teki uransa ensimmäisen maalin, jonka syötti Igor Larionov. Mies, joka pelasi jääkiekkoa aikaisemmin kuin Martin oli edes syntynyt.

Pittsburgh piti pisteet kotonaan Detroitin hävitessä

Rico Fata oli kentän hahmo kahdella maalilla ja yhdellä syötöllään. Ed Olczykin ensimmäinen voitto NHL:ssä päävalmentajana oli tosiasia, kuten myös rookiemaalivahti Marc-Andre Fleuryn ensimmäinen voitto. Detroit johti toisen erän puolessa välissä peliä jo 3-1, mutta Penguins tuli tasoihin kolmannen erän alussa Martin Strakan maalilla ja meni maalilla ohi erän puolessa välissä Fatan toisella maalilla. Pittsburghin ensimmäisen maalin teki Ramzi Abid. Detroitista maalin saivat tehtyä Henrik Zetterberg, Tomas Holmström sekä Darren McCarty. Fleurylle Penguinsin maalilla 31 torjuntaa ja Dominik Hasekille Detroitin maalilla vain 13 torjuntaa.

Detroit sai kiekon maaliin kolmannen erän alussa, mutta videotuomari tuomitsi sen potkumaaliksi. Detroitin Mathieu Scheider oli tietysti toista mieltä, että se ei ollut potku. Maali olisi ollut johtomaali Wingsille.