Ässien uusi toimitusjohtaja tylyttää aiempaa taloudenpitoa: "Ei puhuta mistään rakettitieteestä"

LIIGA / Uutinen
Mikael Lehtisestä tuli Porin Ässien vt. toimitusjohtaja Eeva Perttulan irtisanomisen jälkeen.
Kuva © Esko Kallioniemi

Porin Ässät on ollut Liiga-seuroista tämän kesän puheenaihe. Porina alkoi toukokuussa, kun silloinen toimitusjohtaja Eeva Perttula irtisanottiin yllättäen.

Sen jälkeen Ässät ajoi alas henkilöstövuokrausyrityksensä, hallituksessa istuneesta Harri Vilkunasta tuli yrityksen tapahtumatuottaja ja Porin Ässät ry:n toiminnanjohtajasta Mikael Lehtisestä Liiga-Ässien virkaa tekevä toimitusjohtaja. Nyt Lehtinen avaa, miksi asioita on tapahtunut ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

– Syynä muutoksiin on tietysti se, että Ässien taloustilanne on tällä hetkellä ahdas. Emme olleet viime tilikaudella organisaationa asioidemme tasalla. Siksi meidän täytyy uudistaa toimintatapojamme, millä tarkoitan ennen kaikkea koko Ässien eli HC Ässät Pori Oy:n ja Porin Ässät ry:n toiminnan merkittävää lähentämistä, Lehtinen sanoo.

Osakeyhtiö pyörittää Liiga-toimintaa ja rekisteröity yhdistys junioripuolta.

Suurin seuran taloutta painava kuorma on kevättalvella 2016 valmistuneesta halliremontista koituneet kulut, jotka lisäävät Ässien vuosittaisia menoja pitkälle tulevaisuuteen noin 450 000 eurolla. Suurin sellainen kulu on pankkilaina. Sen maksuaika on 20 vuotta.

– Totta kai halliyhtälö on tässä taustalla merkittävänä. Silti on selvää, että me epäonnistuimme viime tilikaudella talouden kokonaisvaltaisessa hoitamisessa. Ei puhuta mistään rakettitieteestä, vaan ihan perusasioista. Kulujenseurannasta, myynnistä ja niin edelleen. Yrityksen koko talouspaketista, Lehtinen myöntää.

450 000 euroa vuosittain on Liiga-seuralle iso summa. Etenkin muiden kulujen päälle. Miten Ässät selviää siitä?

– Peruslähtökohta on, että halliremontti kehittää meidän koko tapahtumatoimintaamme siinä määrin, että halli elättää itse itsensä. Tarkoittaen kaikkia siitä aiheutuvia vuosittaisia kuluja.

– Kaikki lähtee resursoinnin kehittämisestä. On optimoitava tavaranhankintaa ja henkilöresurssia. Myös tapahtumien perusoheismyyntiä on saatava soljuvammaksi. Se on tärkeää sekä asiakkaille että meille. Lisätuloissa merkittävin seikka on perusmyyntityön kehittäminen. Kaikenlaisissa tapahtumissamme. Toiseksi merkittävin seikka on tämän yhtiön järjestämien tapahtumien skaalan monipuolistaminen, Lehtinen näkee.

Liiga-Ässien ja juniori-Ässien toiminnan merkittävällä lähentämisellä Lehtinen tarkoittaa esimerkiksi juuri tavarahankinnan yhdistämistä. Henkilöresurssin optimoimisella taas esimerkiksi pyrkimystä talkootyön lisäämiseen.

– Tämä palapeli on iso ja siinä on tällä hetkellä useita paloja levällään. Kuoppia tulee tulevaisuudessakin varmasti. Mutta nyt me pyrimme uudistamaan ja petraamaan kokonaistoimintaa. Se ei tapahdu hetkessä, mutta tähän me uskomme.

Osa synenergiaa on Lehtisen rooli. Hän työskentelee nyt sekä Oy:n että ry:n johdossa. Kaksoisroolille ei ole määritelty tarkkaa kestoa, mutta Lehtisen mukaan hän jatkaa vt. toimitusjohtajana todennäköisesti noin vuoden.

– Realismia on, että aikajänne on vähintään vuosi. Se ei ole varmaa, mutta todennäköistä. Se, että olen virkaa tekevä, on minunkin tahtoni. Tulevan kauden jälkeen on molempien osapuolien aika arvioida, miten jatketaan.

– Tämä on kokeilu, jota sekä yhtiön että yhdistyksen johto puoltaa. Tiedän, että yhden esimiehen mallia on mietitty joissain toisissakin Liiga-seuroissa, Lehtinen huomauttaa.

Ässät julkaisee tuoreimman tilinpäätöksensä muutaman viikon kuluttua. On jo tiedossa, että se on yli 300 000 euroa tappiollinen. Yhtiökokous järjestetään elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Siellä jokainen osakkeenomistaja on äänivaltainen.

Eeva Perttula aloitti Ässissä reilut puolitoista vuotta sitten. Miksi tämä talouden tervehdyttämiseksi käynnistettävä koko porilaisorganisaation sisäisen yhteistyön lisäämisprosessi aloitetaan vasta nyt? Eikä esimerkiksi Perttulaa palkattaessa tai jopa aiemmin?

– En ota kantaa siihen, mitä historiassa on tehty. Mutta on kyllä niin, että taloustilanne ajaa Ässiä nyt tähän uudistamiseen, Lehtinen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle