A-P Selin: Loukkaantumisia ja tappioputkia vältettävä

LIIGA / Haastattelu
SaiPan tuoreet vahvistukset Tyler Redenbach sekä Petr Pohl ovat nostaneet kertaheitolla koko joukkueen henkeä ja hyökkäysprofiilia. SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selinin mielestä pääsy kymmenen joukkoon on kivenkova tavoite, muttei mahdoton. Silti ensisijaisesti liigakarsintojen välttäminen on realismia.

Viime kauden SaiPan paha loukkaantumiskierre ja sen kautta koko joukkueen romahtaminen liigan hännänhuipuksi pistivät valmennuskaksikko Ari-Pekka Selinin ja Ari Santasen mietteliääksi. Uutta kautta varten harjoittelua muutettiin toisenlaiseksi.

- Harjoituskausi on ollut pitkä, jos ajattelee, että pelit loppuivat keväällä aikaisin ja harjoitukset alkoivat myös aikaisemmin. Viime kauden loukkaantumiset painoivat eniten mieltä, siksi jo harjoitteluun tehtiin muutoksia. Keväällä jätettiin jääharjoittelu kokonaan pois lukuun ottamatta koeaikalaisia ja A-junioreita. Siten saatiin pidempi jakso peruskuntoharjoittelua, kertoo Selin.

- Pyrittiin tasapuolisesti parantamaan kaikkia osa-alueita, lähtökohtana se, että porukka pystyy pelaamaan sen kaksi-kolme peliä viikossa läpi sarjan ehjänä.

- Oma kalenterimme oli loppukesästä kaksi viikkoa muita jäljessä. Menimme myöhemmin jäälle kuin muut joukkueet ja pelasimme viimeisen harjoitusottelun viimeisimpänä. Ennen kahta viimeistä harjoituspeliä pidimme tietoisesti kahden viikon harjoittelujakson.

- Yksi tavoite on, että tuntuma säilyy mahdollisimman hyvin pelien alkuun. Toiseksi kokemattoman joukkueen ei tarvitsisi niin montaa päivää puristaa välissä ennen tosipelien alkua, perustelee Selin harjoituskauden rakennetta.

Kahdessa viimeisessä harjoitusottelussaan SaiPa löi mestari-JYPin tämän kotiareenallaan puhtaasti 0-3 ja tämän jälkeen taisteli kunniakkaasti Jokereita vastaan Helsingissä häviten vasta voittomaalikilpailussa. Sputnikit esiintyivät paremmin edukseen kuin koko harjoituskaudella.

- Viimeisessä kahdessa ottelussa pystyttiin pelaamaan asialliset, tasapainoiset 60 minuuttia. Vältimme jäähyilyn paremman liikkeen ansiosta. Pystyimme haastamaan sekä JYPin että Jokerit, mikä antaa uskoa jatkoon. Toki sarjapelit ovat sitten ihan eri asia ja eri maailmansa kun pisteistä pelataan, muistuttaa Selin.

- Oikeassa suunnassa ollaan kuitenkin.

Redenbach ja Pohl piristivät

Elo-syyskuun vaihteessa SaiPaan liittyneet kanadalainen Tyler Redenbach ja tshekki Petr Pohl ovat ottaneet paikkansa heti kahdesta ensimmäisestä ketjusta. Molemmat ulkomaalaiset ovat päässeet jo tehopisteidenkin makuun. Koko joukkueen peli on parantunut vahvistusten myötä. Ari-Pekka Selin pitää uusia vahvistuksia tärkeinä joukkueelle.

- Näkee jo joukkueen vireestäkin, kuinka he ovat tuoneet vielä yhden lisäpykälän harjoituksiin ja näihin kahteen peliin. Tätä piristysruisketta kaivattiin tähän kovasti ja valmentajan silmin tällaista olisi voinut toivoa jo aikaisemminkin. Aikaa vievät kuitenkin hitsautuminen joukkueeseen, harjoitteluun, pelitapaan ja itse SM-liigaotteluihin.

- Jää nähtäväksi millainen lopullinen taso tulee olemaan. Molemmat ovat positiivisia, kunnossa ja ovat nostaneet hyökkäyksen profiilia sen aikana, jona ovat täällä olleet, täsmentää päävalmentaja.

Pakkiparit täydentävät toisiaan

Tulevan kauden sääntömuutosten vuoksi joukkueet tulevat peluuttamaan kuutta puolustajaa aiemman seitsemän sijaan. SaiPan alakerrassa ykköskuusikko on liiga-avaukseen valmis, mutta kilpailua riittää silti. Selinillä on jo esittää kaksi toimivimpaa puolustajaparia.

- Selkeimmät parit ovat olleet Pauli Levokari-Joni Tuominen ja Mikko Pukka-Simon Backman. Siitä eteenpäin on ollut kilpailua enemmän.

- Onhan meillä puolustuksessa yksilötasolla puutteita, mutta näillä pareilla olemme yrittäneet löytää toisiaan täydentäviä koostumuksia. Ja loppujen lopuksihan koko ketju täydentää sen.

SaiPa sai paluumuuttajan Suomen mestaruuden voittaneesta JYPistä Jarno Lippojoen muodossa. Lupaavista otteistaan ennen Jyväskylään lähtöään tunnettu Lippojoki ei vielä ole täysin vakuuttanut otteillaan.

- Lippojoella on varmaan niin kovat näyttöhalut ja asenne, että pelaaminen on mennyt hieman koheltamiseksi. Nyt hänelle on annettu mahdollisuus avauskokoonpanossa. Hän on äärimmäisen hyvä lähellä maalineduspelaamisessa ja laukausten peittämisessä, ihan meidän parhaimpia pakkeja puolustamaan. Meidän pitää kuitenkin pystyä siivoamaan niitä reboundeja maalilta pois.

Toinen mielenkiintoinen nimi SaiPan puolustuksessa on Juho Mielonen, joka on vihdoin alkanut lunastaa odotuksia. Yksi suuri syy Mielosen hyvälle harjoituskaudelle on luonnollisesti terveenä pysyminen. Samalla otteista on karissut sähellys ja varmuutta on tullut lisää.

- Mielosen pelipaikka liiga-avaukseen oli hyvin lähellä ihan viime hetkillä asti. Varmasti hän tulee mukaan lähiaikoina. Mieloselle on tullut tiettyä varmuutta ja ennen kaikkea se, että hän on nyt terve ja hyvässä kunnossa. Ongelmia hänellä on kuitenkin sitten maalin lähellä, Selin analysoi.

SaiPa-valmennuksella riittää haasteita

Lappeenrantalaisten joukkuetta piiskaavat tulevallakin kaudella tuttu kaksikko Selin-Santanen. Työnjako on myös entistä selvempi, varsinkin kun Ari Santasella on jo yksi täysi vuosi kokemusta liigavalmennuksesta, jolla hän pystyy syventämään osaamistaan.

- Kokonaisuus työnjakoon lähtee yleensä aina päävalmentajan toiveista. Näitä mietitään yhdessä koko tiimin kanssa, mutta yleensä ”Sannin” kanssa. Itse vastaan 5-5-pelaamisesta ja Sannilla on erikoistilanteet. Viime kaudella jo mietimme, kummassa hän kokee olevansa enemmän avuksi, hyökkääjien vai pakkien peluuttajana, muistelee Ari-Pekka Selin.

SM-liigaristeilyllä syyskuun ensimmäisellä viikolla SaiPan päävalmentaja Selin kommentoi tuoreita hankintoja alennuskorilöydöiksi. Kommentti herätti monissa niin hilpeyttä kuin kummastustakin. Halusiko päävalmentaja kenties kuitata seurajohdon suuntaan iskulauseellaan?

- Kyllähän kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät, mistä lähtökohdista SaiPa lähtee. Enemmänkin tällä oli tarkoitus konkretisoida, mistä on kysymys ja minkälaisista lähtökohdista me pystymme joukkuettamme rakentamaan. Ei tässä voida ihan vain ottaa tavaraa hyllystä, vaan löytöjä tekemällä edistymme.

- Tämä on se konkreettinen totuus. Aivan kuin jos ostoksilla rahaa on vähän, niin kyllähän sieltä alennuskorista yrittää löytää vaikka jonkun kivan puseron, Selin selventää esimerkkinsä käyttöä.

SaiPassa ollaan jo vuosikaudet työskennelty varsin rajallisin resurssein. Lappeenrantalainen kiekkoylpeys on jo pitkään operoinut liigan pienimmällä budjetilla. Menestyskään ei ole ollut hääppöistä. Ari-Pekka Selin ei näe tilannetta helppona, mutta omat hyvät puolensakin asialla on.

- Työ on mielenkiintoista ja haastavaa, toisaalta sitten palkitsevaakin, jos aletaan pienistä palikoista rakentamaan koko toimintaa ja kehittämään joukkuetta. Kyllä se silloin antaakin, kun pieniä juttuja pystytään viemään eteenpäin. Ja pelaajien kehitys, että mahdollisimman moni pelaajan olisi täältä lähtiessään parempi kuin tänne tullessaan.

- Tällaisia potentiaalisia pelaajiahan meillä on ollut vuositolkulla ja edelleenkin on. Se ei ole muuttunut mihinkään. Ei tämä helppoa kuitenkaan ole.

- Onneksi meillä on niin erinomainen tämä valmennustiimi ja johtoryhmä. Usealla kaverilla on erikoisosaamista ja moni pystyy sitä kautta tukemaan toimintaa. Yksin sitä ei tekisi kukaan, Selin tähdentää.

Pudotuspelitavoite ja karsintojen välttäminen

SaiPa lähtee tavoittelemaan alkavalle kaudelle paikkaa kymmenen parhaan joukossa, mutta viime kauden jumbosijan välttäminen lienee suurempi haaste. Hyökkäysvahvistuksista huolimatta SaiPan kokoonpano huutaa taitoa, varmuutta ja kokemusta. Nopeutta joukkueessa pitäisi olla kuitenkin viime vuotta enemmän.

- Jalkatyöltään meillä on nopeampi joukkue kuin viime vuonna. Isoja kavereita on jäänyt pois. Aktiivisuus on tulevalle kaudelle se avainsana. Pitää pystyä pelaamaan aktiivisesti. Nykypäivänä peli on nopeampaa, pelaajat ovat nuorempia ja nopeampia, näkee Ari-Pekka Selin kotimaisen liigakiekkoilun nykypäivän.

- Muita vaihtoehtoja meillä ei ole kuin mieletön taisteluilme. Vaikka se on vaikea pitää läpi pitkän kauden, sitä pitää pystyä hakemaan ja vaatimaan koko ajan.

- Viime kaudella pyrimme hyökkäämään rohkeammin. Siitä oppineena maalien edustat ovat meille nyt isoja haasteita. Oman maalin edusta pitää pystyä tilkitsemään. Esimerkiksi paluukiekot tulevat uusilta maalivahdeilta nyt eri tavoin kuin Tarkin aikoina ja niihin pitää reagoida.

- Hyökkäyspäädyssä taas uusien hyökkääjien kautta yritämme saada tehoja. Jos saataisiin se yksi piste ottelussa enemmän hyvän erikoistilannepelaamisen avulla ja vastaavasti hoidettaisiin alivoimat. Niihin pelit kuitenkin loppujen lopuksi ratkeavat, Selin tietää.

- Kympin joukkoon pääseminen on iso ja kova tavoite. Siinä pitää kaikki mennä nappiin, neljä joukkuetta pitäisi jättää taakse. Se mikä on enemmän realismia ja julkisuudessakin tullut esille on karsintojen välttäminen. Siitä me kuitenkin lähdetään, että runkosarjan päättyessä sijoitus on korkeampi kuin 14. Silloin se tarkoittaa sitä, että Lappeenrannassa pelataan edelleen liigakiekkoa, valaisee Selin monelle etukäteen itsestään selvää tilannetta.

Ari-Pekka Selin tiedostaa jokaisen asian, joiden avulla SaiPa voi tavoittaa paikkansa pudotuspeleihin. Samoilla elementeillä sputnikit olivat viimeksi jatkopeleissä kaudella 2005-2006.

- Ykkös- ja kakkosketjun pitää pysyä terveenä, maalivahtipelin pitää olla vähintään keskitasoa tässä liigassa ja tasaisuus täytyy säilyttää läpi sarjan. Kuuden ottelun tappioputkilla putoaa heti auttamatta junasta. Vaikka sarjassa tulisi huonoja hetkiä, eikä peli kulje ja väsyttää, pitäisi kaikissa väleissä pyrkiä saamaan pisteitä. Putket lyövät kuitenkin aina lisää painetta porukkaan, tietää A-P Selin kokemuksestaan.

Toimittajan kysyessä Ari-Pekka Selinin asemaa viiden vuoden kuluttua, menee valmentaja poikkeavan mietteliääksi.

- Varmaan olen jossain kotikulmilla ongella. Ei vaan onhan tämä ammatti ja totta kai sitä haluaa menestyä. Pitää olla kunnianhimoinen tavoite ja tietysti haluan ammatikseni valmentaa. Esimerkiksi Mestiksen taso nousee koko ajan. Tässä ammatissa pyrin pysymään, kehittymään ja päivittämään tietojani.

» Lähetä palautetta toimitukselle