Rauli Uraman toinen yritys

LIIGA / Haastattelu
Neljän vuoden sopimuksen Rauman Lukon kanssa tehneen Uraman sopimuksesta lähtee nyt toinen vuosi käyntiin. Ensimmäinen kausi on haastava, välillä jopa vaikeakin, mutta samalla opettavainen. Toiseen kauteen mies lähtee maltillisin miettein.

Sovittuun haastatteluun saapuu hyväntuulinen Rauli Urama, joskin syynkin ymmärtää varsin helposti. Lukko on pelannut lähes koko harjoituskauden, kuten päävalmentaja on halunnut ja napsinut siinä samalla voittoja tiheään tahtiin. Mitä muuta valmentaja voi joukkueeltaan vaatia?

- Kyllä tämä harjoituskausi on palvellut meitä kuten olemme halunneetkin, ja luonut samalla uskoa kaikkeen tekemiseemme. Tämä Nordic Trophyn korvaava sarja oli meille hyvä sarja, koska peleissä oli voittamisella joku panoskin. Siinä pelattiin jo sarjataulukosta, joka oli tälle joukkueelle hyvä asia. Panoksena oli pääsy sarjan lopputurnaukseen, jonne myöskin tiemme selvitimme. Yksittäisissä harjoituspeleissä on aina eri juttu, kun niitä vaan pelataan, ja se on sitten siinä, filosofoi päävalmentaja.

Lukko on pelannut harjoitusotteluita lukumääräisesti varmasti enemmän, kuin muut liigajoukkueet. Se on ollut kuitenkin valmennusjohdon tavoite, eikä aiheuta pelkoja väsymisestä pitkän talven keskellä.

- Kyllä me haimme tällä isolla pelimäärällä ihan kokemuksia näille nuoremmille pelaajille. Emme voi lähteä itse sarjaan enää opettelemaan pelaamista, vaan se rutiini täytyy olla sarja-avauksesta lähtien kaikkien selkärangassa. En usko mihinkään väsymiseen pitkän talven aikana, koska olemme harjoitelleen erittäin hyvin koko kesän. Se on kuitenkin perustana jaksamiselle pitkälle ensi kevääseen.

- Tottakai notkahduksia aina tulee, mutta se kuuluu tämän pelin luonteeseen. Se on eriasia, kuin fyysinen tai henkinen väsyminen.

Hallittu nuorennusleikkaus

Lukon valmennusjohto on säilynyt samana sitten viime kauden. Suuri valmentajien määrä selittyy sillä, että yksilövalmennusta harjoitetaan mahdollisimman paljon. Ainoa muutos on se, että apuvalmentaja Timo Elo tulee toimimaan pelien aikana katsomovalmentajana.

- Tämä katsomovalmennus oli selkeä virhe meiltä viime kaudella, ettemme toimineet jo silloinkin näin. Mutta nyt sekin asia on korjattu, ja tulemme saamaan enemmän tehoja irti valmennuksesta, myöntää Urama.

''

"Yhtään kiveä ja korttia ei ole jätetty kääntämättä, kun näitä ulkomaalaisia on valittu."

Lukon joukkue sen sijaan onkin muuttunut sitäkin enemmän, ja nuoria pelaajia on nostettu rohkeasti mukaan.

- Tämä oli seuralta selkeä linjaus, ja sen takana seisovat kaikki. Me halusimme nuorta ja energista verta mukaan joukkueeseen. Mutta se tulee näkymään myöskin kokemattomuutena, se on selvä. Hyvä puoli asiassa on se, että joukkue on ollut valmis jo ennen kesää, eikä mitään try-out-pelaajia ole mukana. Tällä systeemillä mennään nyt tämä vuosi.

Viime kauden ulkomaalaispelaajien kanssa sekoilu on vielä kaikkien hyvässä muistissa. Asiaan on nyt kiinnitetty paljon enemmän huomiota.

- Yhtään kiveä ja korttia ei ole jätetty kääntämättä, kun näitä ulkomaalaisia on valittu. Heidän pelejään on nähty ihan omin silmin, eikä luotettu vain jonkun toisen kertomaan. Sen lisäksi persoonina he ovat sitä, mitä me halusimmekin. Charlie Cook oli meillä jo viime kaudella, joten hän on hyvinkin tuttu meille. Justin Morrison on myöskin pelannut aiemmin Raumalla, joten hänen kohdallaan asiat ovat myöskin tiedossa. Kurtis McLeanin perässä Lukko on ollut itseasiassa jo kolme vuotta. Nyt saimme hänet joukkueeseemme, ja hänestä tiedämme paljonkin. Jabuk Petruzalek on niin ikään tarkkaan katsottu pelaaja, ja hän sopii hyvin tämän kauden systeemiin.

Lukumääräisesti pelaajia on paljon, joka sinällään sotii tullutta sääntömuutosta vastaan. Tulevalla kaudella kenttäpelaajia saa aiemman kahdenkymmenen sijaan kirjata kokoonpanoon vain kahdeksantoista.

- Tämä on tietoinen valinta. Kenestäkään pelaajasta emme tule luopumaan kauden aikana, vaan kierrätämme materiaalia paljon. Nuorille pitää löytyä myös harjoitteluaikaa kesken kiivaan pelikauden. Vain laajalla pelaajamateriaalilla se on mahdollista toteuttaa kunnolla. Samalla se on kova paikka näille kokeneemmille pelaajille. Nuoria ja nälkäisiä pelaajia on jatkuvasti odottamassa vuoroaan päästä pelaamaan. Itsestään selviä pelipaikkoja ei joukkueesta löydy. Sen lisäksi meillä on hyvä maalivahtikaksikko, joten Petri Vehasen ei tarvitse pelata jokaista peliä. Voi olla jopa, että kauden avauksessa Porissa on Antti Raanta maalilla. Niin tasoissa he tällä hetkellä ovat.

Pelitapa uusilla säännöillä

Tulevalle kaudelle tehtiin muutama sääntömuutos. Pitkän kiekon lyönyttä kentällistä ei voi vaihtaa, sekä ylivoimapeliin päässyt joukkue saa aloituksen aina hyökkäyspäähänsä ovat ne tärkeimmät muutokset.

- Paha sanoa, onko näistä muutoksista meille hyötyä vai haittaa. Tuo uusi pitkäkiekkosääntö säätelee jonkin verran pelin virtauksia, ja näillä muutoksilla pyritään auttamaan hyökkäyspeliä, mutta sehän on kaikille sama. Yleisestä tuomarilinjasta joukkueille ei ole toistaiseksi kerrottu mitään. Ennen kauden alkua niistä kuitenkin meille tullaan kertomaan.

- Meidän pelitavassamme ykkösjuttu tulee olemaan vauhti ja vielä kerran vauhti. Sitä pitää löytyä niin puolustus- kuin hyökkäyspelaamista. Mitään monimutkaista emme halua tehdä, vaan yksinkertaisuus on valttia. Tällä nuorekkaalla joukkueella tuskin tulemme voittamaan otteluita mitenkään suurinumeroisesti, vaan ne mahdolliset voitto-ottelut päättyvät varmaan enemmänkin jalkapallolukemiin. Samaa pelitapaa tulemme noudattamaan sekä koti- että vierasotteluissa. Ei ole mitään järkeä opetella kahta eri pelitapaa.

Jäähyistä puhuttaessa Uraman katseet kääntyvät nopeasti viime kauteen.

- Viime kaudella saimme aivan käsittämättömän määrän jäähyjä, vaikka pelityylimme ei ollut mitenkään kova tai törkeä. Tällä kaudella ei tällä pelitavalla pitäisi saada jäähyjä paljoakaan, mutta sen näkee sitten. Sen verran tässä on opittu matkan varrella, että on parempi olla sanomatta näistä jäähyistä sen enempää.

Tavoitteista ja sarjasijoituksista puhuttaessa playoff-otteluihin on kova halu kaikilla joukkueilla. Lukon kohdalla on kyse samasta halusta, mutta Urama on maltillinen sanoissaan.

- Viime kausi oli mitä oli, ja ensimmäinen juttu on lähteä parantamaan siitä. Olimme silloin voiton päässä playoff-paikasta, ja siitä nytkin lähdetään tappelemaan. Se pitää kuitenkin muistaa, että meillä on liigan keski-iältään nuorin porukka. On realistista asettaa tavoitteet myös sen mukaan. Playoff-ottelut ovat kuitenkin oma maailmansa, eikä sinne lähdetään häviämään yhtään ottelua. Katseet on nyt kuitenkin pidettävä tiukasti kiinni runkosarjassa, eikä mennä asioiden edelle. Rauman Lukko on valmis taistoon, kun kiekko Porissa jäähän tippuu, päättää Urama.

» Lähetä palautetta toimitukselle