Jukka Rautakorven projekti jatkuu

LIIGA / Haastattelu
Toista kauttaan Hämeenlinnan Pallokerhoa valmentavalla Jukka Rautakorvella on pöydällään uudet pelikortit. Uusi halli, omannäköinen joukkue ja tutut toimintatavat sisältävä rautakorpimainen projekti, mutta toisaalta myös joukkueen taloudellisen tilanteen tuoma menestymisen pakko. Tärkein asia on kuitenkin se, ettei pelikorttien jakajana toimi enää Jukka Jalosen haamu.

Viime kausi oli Kerholle sekava. Toipuminen kriisikaudesta vaati omat veronsa, ja valmentajana aloittanut Jukka Rautakorpi vasta suunnitteli uutta hämeenlinnalaisen jääkiekkomenestyksen pohjarakennelmaa. On siis sanomattakin selvää, että tulevan kauden lähtökohdat ovat ainakin tietyssä mielessä helpommat.

– Nyt jatketaan edellistä kautta ja on selvä, että esimerkiksi kommunikointiin liittyvät asiat ovat selkeämpiä, niin pelaajien kuin valmentajienkin kesken. Kaikki tietävät mikä on vaatimustaso, eikä tarvitse enää opetella toistemme tapoja. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että olemme pystyneet jatkamaan ja parantamaan siitä mihin viime kaudella jäimme, niin pelillisesti kuin fyysisestikin, Rautakorpi valottaa tilannetta verrattuna edelliskauteen.

Vaihtuvuus joukkueen sisällä ei viime kauden jälkeen käynyt aivan totutulla kerholaisella tahdilla ja Rautakorpi kumppaneineen saakin operoida tutulla ritarimiehityksellä. Ulkomaalaisvahvistukset tosin loistavat poissaolollaan. Mies ei kuitenkaan usko, että nykyinen joukkue on juuri se ryhmä, jolla vedetään kausi loppuun asti.

– Muutama kärkipelaaja on nyt hyökkäyspäästä pois eli Jussi Makkonen ja Steve Kariya. Heidän poissaolonsa on myös budjetillinen kysymys. Uusista miehistä varsinkin Miikka Männikkö ja Niko Nieminen olivat selviä täsmähankintoja. Tiesimme mitä halusimme ja sitä myös saimme heidän kohdallaan.

– Ulkomaalaisia ei olla juuri haettu, eikä niille ole ollut tarvettakaan. En kuitenkaan usko, että joukkue tätä kautta ajatellen on nyt tässä, Rautakorpi mietiskelee.

Sääntöuudistusten mukaan

Viime kauden alla Rautakorpi odotti mielenkiinnolla sitä kehittyykö jääkiekko kaudella 2008-2009 puolustus- vai hyökkäysvoittoisemmaksi. Nyt hänellä on vastaus ja mielessään myös selkeä syy ja seuraus.

– Kyllä peli kallistui enemmän siihen puolustamisen suuntaan, sillä esimerkiksi mestaruus voitettiin puolustamalla. Se on kylmä fakta, että JYP oli sarjan paras puolustava joukkue, eikä missään nimessä paras hyökkäävä joukkue.

– Kyllä tulevan kauden sääntöuudistukset pitkä kiekko-sääntöineen vaikuttavat tähänkin asiaan, eli annetaan hyökkäyspelaamiselle aseita lisää ja vastaavasti otetaan niitä aseita pois puolustukselta. Nämä ovat merkittäviä, mutta hyviä asioita.

HPK:n taidokkaalle puolustukselle juuri uusi pitkä kiekko-sääntö voi olla onnenpotku, sillä pitkän kiekon sijaan puolustuksen on pakko pelata enemmän kiekkoa ja avattava peliä kiperässäkin tilanteessa. Rautakorvella on mielessään vielä yksi uudistus, joka avaisi peliä vieläkin hyökkäysvoittoisammaksi.

– Jos peliä haluttaisiin vieläkin kehittää hyökkäävämpään suuntaan niin on selvä, että kaukaloa pitäisi muuttaa enemmän pohjois-amerikkalaiseen suuntaan. Pienentää kaukaloita ja siniviivat pitäisi tuoda lähemmäksi maalia, Rautakorpi toteaa.

Juhlakauden raadollisuus

Tuleva kausi on Hämeenlinnan Pallokerhon 80-vuotisjuhlakausi. Jo viime kaudella huhuiltiin mahdollisista todella nimekkäistä paluumuuttajista, mutta totuus olikin toinen.

– Ei seura ole mitenkään joukkueeseen panostanut, pikemminkin päinvastoin. Budjetilliset raamit ovat todella karut. Näkisin, että juhlakausi vaikuttaa enemmänkin tunnepuoleen kun pelataan retrologolla ja oransseilla paidoilla, mutta urheilun kanssa tällä ei ole juuri mitään tekemistä, Rautakorpi sanoo ehkä hieman katkeruuttakin äänessään.

– Kyllä tässä enemmän rakennetaan jatkuvuutta ja kehitytään viime kaudesta. Pelasimme nousujohteisen runkosarjan, mikä ei kuitenkaan sitten riittänyt voittamiseen viime kädessä, eikä voittavaa joukkuetta pystytä rakentamaan yhdessä vuodessa. Jääkiekko on joukkuepeli, mutta jokaisessa yksilössä täytyy näkyä se tietty vaatimustaso. Nyt ollaan tilanteessa, jossa jokaisessa harjoituksessakin jokainen tietää tarkkaan mitä vaaditaan.

Jukka Jalonen valmensi itsensä jokaisen hämeenlinnalaisen sydämeen, mutta suuri menestys vaati myös suuret ongelmat. Matti Alatalo kuristui tämän paineen alla täysin, mutta Rautakorpi näyttää pyyhkineen Jalosen jättämät pölyt roskakoriin. Asiaa auttoi Jalosen monivuotisen aisaparin Timo Lehkosen maisemanvaihdos viime kauden päätteeksi.

– Timon kanssa ei ollut missään vaiheessa mitään ongelmia, mutta tietysti tuollaiset pitkät jaksot jättävät aina jälkensä ja tuovat sitä menneisyyttä siihen tekemiseen. Uskon, että kaikki menestyminen rakennetaan hyvän pohjan ja tulevaisuuden kautta. Siinä vaiheessa on vasta mahdollisuus ottaa askeleita kohti huomista.

– Seura oli suorastaan sekasortoisessa tilassa vuosi sitten. Seuran johtamisessa ei ollut mitään järkeä ja jo mestaruuden jälkeisellä kaudella alkoi tämä alamäki. En tiedä auttoiko minua se, että tulin mukaan vasta sen yhden välivuoden jälkeen, mutta koen, että pystyn tällä hetkellä ihan omalla kokemuksellani ja välineilläni hoitamaan työtäni, Rautakorpi miettii ja kiistää nähneensä Jukka Jalosen haamua jäähallin käytävillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle