Ykkössentterin tonttia valloittamassa

LIIGA / Haastattelu
Huikean tasonnoston parin kauden takaisesta tehneellä JYP-hyökkääjä Tuomas Vänttisellä on jälleen mahdollisuus ottaa uusi askel eteenpäin urallaan.

Jarkko Immosen lähdön jälkeen JYPissä olisi ykkössentterin paikka auki. Tätä paikkaa on Tuomas Vänttinen päässyt kokeilemaan. Mikä tekee Vänttisestä hänen omasta mielestään hyvän ykkössentterin ja millaisia ominaisuuksia on hyvällä ykkösketjun keskellä pelaavalla hyökkääjällä?

– Pelin rakentaminen laitureille, pakkien auttaminen, oman pään puolustuspeli ja taito osata pitää kiekkoa.

– Ykkössentteristä nyt on turha vielä puhua mitään. Joka osa-alueella on kehitettävää vielä aika paljon, mutta erityisesti kiekon pitämisessä ja paikkojen luomisessa. En ole aikaisemmin pelannut Pihlmanin ja Virtasen kanssa, joten vie aikaa löytää yhteinen sävel.

Vänttinen on tykännyt pelata uusien ketjukavereiden vierellä ja pelit ovat sujuneet hyvin, vaikkei mies olekaan korvaamassa Jarkko Immosta. Hänen tavoitteenaan onkin pystyä omien vahvuuksiensa kautta luomaan Tuomas Pihlmanille ja Antti Virtaselle tehoja.

– Huippumiehet siinä ovat vierellä. Ei se ole enää kuin itsestä kiinni, kuinka siinä pystyy pelaamaan. Sehän on kylmä fakta, ettei "Jaken" saappaita pysty täyttämään, epäilee Vänttinen.

Arvuuttelut siitä, kuinka kauan Vänttinen tullaan ykkössentterinä näkemään, voidaan miehen mielestä jättää taka-alalle. Uusi rooli ykkösketjun sentterinä ei tullut Vänttiselle täytenä yllätyksenä.

– Pieni haju oli, että pääsen ainakin yrittämään. Loput on sitten itsestä kiinni, kuinka sen tilaisuuden pystyy käyttämään hyväkseen.

”Jokaisella on jossain vaiheessa aika aikuistua”

Vielä pari kautta sitten ei moni olisi uskonut näkevänsä Tuomas Vänttistä hurrikaanipaitojen ykkössentterinä, mutta toisin kävi. Laiskasta, ailahtelevaisesta ja flegmaattisesta pelaajasta kuoriutui kaikkensa joukkueen eteen antava taistelija, joka ei mustelmia pelkää. Miten tällainen huikea tasonnosto selittyy?

– Henkinen kasvu oli siinä kohtaa paikallaan. Vieläkin on oireita vanhaan, mutta aika hyvin on saatu karsittua pois kiukuttelut ja taiteilut. Uudet kujeet ovat nyt löytyneet ja hyvä niin. Jokaisella on jossain vaiheessa aika aikuistua.

Vänttisen ura ei ole ollut täynnä pelkkää noususuhdannetta, vaan ongelmat polvien kanssa olivat pilata koko viime kauden. Tunnelmat eivät lääkärissä käynnin jälkeen olleet miehellä kovinkaan korkealla.

– Silloin kun meni tuo toinen jalka ja lääkäri antoi minulle jalkatuen ja sanoi, etten saa tehdä kuukauteen muuta kuin kävellä, niin silloin tuntui, että ihan turhaan olen pelannut koko kauden. Tuli hirveä turhautuminen.

Odottavalla mielellä uuteen kauteen

Loukkaantuminen kuitenkin kasvatti Vänttistä  ihmisenä paljon ja vaikeuksista selvittiin. Hänellä oli onnea matkassa ja hän pääsi voittamaan yhdessä muun joukkueen kanssa uransa ensimmäistä SM-kultaa.

– Olin kokonaiset neljä päivää poissa, kun Risto Dufva sanoi, että ihan turha hätäillä. Kävi hyvä tuuri, että Pihlmanin Tuomakselta löytyi juuri sellainen jalkatuki, joka kävi omaan jalkaani. Jouduin pelaamaan enemmän tai vähemmän raajarikkoisena, mutta tuntui myös enemmän siltä, että on itsekin voittanut jotain.

Vänttinen joutuu pelaamaan koko loppu-uransa tukien kanssa, mutta se ei himmennä sitä kutkuttavaa tunnelmaa, joka kohdistuu ensi viikolla alkavaan uuteen liigakauteen. Mestaruus ei ole Vänttisen mielestä näkynyt mitenkään valmistautumisessa siihen, kun kiekko 10.9. putoaa jäähän.

– Pikkuhiljaa alkaa olla odottava fiilis ja joukkueessakin on erittäin hyvä tunnelma. Mestaruus ei ole missään nimessä näkynyt valmistautumisessa. Ihan turha kenenkään on puhua mistään mestaruuskrapulasta, päättää Vänttinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle