Järventie palasi Helsinkiin

LIIGA / Haastattelu
Puolustaja Martti Järventie tuli monelle liigaa seuraavalle tutuksi Jokerien takalinjoilta, jossa hän pelasi neljä kautta Markus Kankaanperän parina. Nyt Järventie palaa Helsinkiin ja jälleen Kankaanperän viereen. Tällä kertaa asu on vaihtunut HIFK:n punaiseen paitaan.

Martti Järventie hankittiin viime kaudeksi suureen rooliin Kärppien puolustukseen, mutta tehot 1+3 olivat Järventien 13-vuotisen liigauran heikoimmat. Suurin syy vaisuun kauteen oli paha loukkaantuminen, mutta pystyykö 33-vuotias pelaaja nousemaan takaisin tasolleen heikomman kauden jälkeen?

HIFK:ssa tähän uskotaan.

''

Palo peliin on kovempi kuin mitä vähään aikaan.

– Intoa on erilailla, kun mitä on ollut viime- ja toissavuonna. Tuntuu, että on saanut itsestään paljon enemmän irti ja palo peliin on kovempi kuin mitä vähään aikaan, Järventie kuvaa.

Järventien kauden pilasi akilesjännevamma jo kolmen liigapelin jälkeen. Puolustaja palasi kaukaloihin keväällä, mutta ei päässyt aikaisempien liigavuosiensa pelin tasoon.

– Loukkaantuminen vei aikalailla sen koko kauden. Kyllähän siinä ehti vielä pelaamaan, mutta sen verran pitkä aika sivussa ja sitä jalkaa käyttämättä, että ei siinä enää aika riittänyt. Kyllä se kokolailla oli kausi paketissa.

Oulussa Järventielle kaavailtiin suurta roolia ja joukkueen kiinnostus oli sen mukainen. Kauden tapahtumat eivät kuitenkaan tyydyttäneet juuri mitään osapuolta.

– Kärpillä oli suurin kiinnostus – mietin muitakin vaihtoehtoja, muun muassa paluuta Tampereelle lopullisesti, mutta Ilveksellä ei silloin sellaista tarvetta ollut.

– Kun pääsi takaisin pelaamaan ja huomasi aika nopeasti, ettei pääse sille tasolle, jota olisi toivonut. Toisaalta sitten näe sillälailla, että en ikinä saanut mahdollisuutta siihen rooliin, johon minut sinne otettiin, Järventie harmittelee.

Kiekollinen rooli tarjolla

HIFK:n valmentaja Kari Jalonen on Järventielle tuttu valmentaja TPS:ssä pelatulta kaudelta, jolloin Jalonen oli joukkueen valmennusryhmässä.

- Aloin siinä pikkuhiljaa vaihtoehtoja funtsia ja tämä sattui olemaan paras mahdollisuus. Tiesin, että "Kojo" haluaa minut tänne ja täällä on tuttuja kavereita ja tuttu pari menneiltä vuosilta. Oli aika helppo päätös loppujenlopuksi.

– Tiedän hänen valmennusmenetelmänsä, helvetin vaativa, mutta reilu kaveri siinä mielessä, että sanoo asiat suoraan, Järventie kuvailee Jalosta.

Jalosen suunnitelmissa Järventielle on varattu rooli kiekollisena puolustajana.

– Näen "Marassa" paljon potentiaalia. Hänen vahvuutensa on kiekollisessa pelissä ja ylivoimapelissä. Sitä ruutua me hänelle tarjotaan, valmentaja linjaa.

– Kun joukkuetta ollaan rakennettu, niin ollaan haettu tyyppejä, eli hyviä persoonia ja johtajatyyppejä, jotka pystyvät tukemaan tätä joukkuetta, Jalonen jatkaa.

Järventie ei itse pidä itseään erityisesti hyökkäävänä puolustajana, vaikka rooli onkin kiekollinen.

– En näe itseäni siten kun media usein kirjoittaa, hyökkäävänä pakkina. Pidän omana vahvuutenani luistelua ja sitä kautta sitä, että pystyn mahdollisimman nopeasti peliä avaamaan. Se ei tarkoita sitä, että vien kiekon itse ylös, vaan koitan löytää nopeasti sen lähimmän hyökkääjän.

Suomessa Järventie on pelannut Ilveksestä lähdettyään vain suurissa seuroissa: TPS:ssä, Jokereissa, Kärpissä ja nyt HIFK:ssa.

– On ollut siinä mielessä hyvä tilanne, että olen saanut itse hieman valita mihinkä joukkueeseen menee. Ehkä sitä mieluummin menee kärkipään joukkueisiin kun joukkueisiin, jotka taistelevat paikasta playoffeissa. Joka pelaaja haluaa tehdä tätä voittaakseen jotain.

– Nyt koitetaan pelata IFK:ssa mahdollisimman hyvin ja toivottavasti ei jää tällä kertaa vuoden mittaiseksi, että saisi vähän pysyvyyttä perhe-elämäänkin ja olla paikallaan vähän pidempään, pakki suunnittelee.

Kankaanperä tuttu pari

HIFK:ssa pelaa jo ennestään Järventien Jokerivuosien pakkipari Markus Kankaanperä. HIFK-valmennus istutti miehet heti yhteen harjoituspelien alkaessa. Järventien mukaan tutulla parilla on suuri merkitys.

– Kyllähän se huomattavasti sitä hommaa helpottaa. Pelattiin varmaan neljä vuotta yhdessä ja siinä oppii kaverin ajatukset ja systeemit tuntemaan kentällä. Se on aikaisemminkin meillä toiminut ja nyt harjoituspelit ovat näyttäneet, että jatketaan siitä, mihin tuossa toisessa hallissa jäätiin, Järventie kuvaa.

Jalosen mukaan edellisten kausien yhteispeli oli mielessä, kun puolustajahankintaa tehtiin.

– Kyllähän siinä meillä hyvä pari on. Kokenut pari ja kemiat toimii ja tukevat toinen toistaan. Kyllähän se meillä tiedossa oli.

Järventien pelit Kankaanperän vieressä ovatkin näyttäneet harjoituskaudella jälleen hyviltä. Mies on selvästi tyytyväinen myös joukkueen esityksiin, mutta ei lähde asettamaan tarkempia menestystavoitteita kaudelle.

– Omasta mielestäni reenipelit on olleet tosi hyviä. Ollaan hävitty pelejä ja ollaan voitettu pelejä, mutta tappiopelitkään eivät missään nimessä ole olleet huonoja. Pelissä on ollut paljon hyvää.

– Ajankohtaan nähden peli on yllättävän hyvällä mallilla. Aika luottavaisin mielin voi lähteä kauden avaukseen.

Avauksessa nähdään, onko vanha pari edelleen valttia liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle