Mielipide

Pienemmän kokoonpanon vaikutukset KalPan peliin?

LIIGA / Kolumni
Uuden kokoonpanosäännön myötä ylimääräiset puolustajat ja hyökkääjät poistuvat joukkueiden pelaajistoista otteluiden aikana. Päävalmentaja Pekka Virran mukaan suppeampi kokoonpano tuo mukanaan uusia harmeja, mikäli pelin aikana joutuu tekemään muutoksia. Samalla mies pohti tulevan kauden ketjukoostumuksia.

Kokoonpanon pieneneminen vaikuttaa Pekka Virran mielestä ennen kaikkea siihen, kuinka käytössä olevasta miehistöstä saadaan pelin sisällä paras vireys irti. Jos pelaajalle sattuu huono päivä, häntä ei voi korvata pirteällä varamiehellä.

– Uusi sääntö aiheuttaa sen, että kilpailutilanne pelin sisällä pienenee. Ennen pystyi menemään kuuteen pakkiin pelin aikana, jos joku ”nukkui” pelissä, mutta tämän kokoonpanon tiivistäminen hankaloituu, toteaa Virta.

Erityiset ongelmakohdat Virta näkee säännössä, mikäli jokin pelaaja loukkaantuu. Nyt kokoonpanossa ei ole enää tilaa monelle jo rutinoituneelle nuorelle pelaajalle.

– Sama, jos haluat tehdä jonkun herätyksen hyökkäykseen, niin tuore ukko kehiin. Sitten jos joltakin peli jää vamman takia kesken, niin heti menee pakka sekaisin. Ihan aivoton sääntö kaikin puolin, jyrähtää Virta.

– Tämä on vain nuorilta pelaajilta pois. Esimerkiksi Kukkosen Mikko on jo kaksi vuotta pelannut liigaa, niin nyt pitäisi hänelle lähteä etsimään Mestiksestä vauhtia.

Lahjakkuuksien sisäänajo kärsii

Kukkonen tuskin on ainoa nuori pelaaja, joka joutuu liipaisimelle uuden säännön takia. Nuorten pelaajien mahdollisuudet hankkia liigakokemusta pienenevät huomattavasti.

– Tässä pelataan kuitenkin ammattilaiskiekkoa ja tehdään bisnestä, joten kenelläkään ei ole varaa tehdä kokeiluja tulosten kustannuksilla. Onhan sillä valtava ero, jos sinulla on seitsemäs pakki, haluat peluuttaa sitä pari erää. Sitten kun peli menee ratkaisuvaiheisiin, niin voit tiivistää kokoonpanoa, Virta kertoo.

– Mutta jos kuuteen pakkiin otat kokoonpanoon jonkun jota haluat kokeilla ja otat hänet pois, niin silloin ollaankin viidessä pakissa. Tilanne on sama hyökkäyksenkin osalta. Vaikka neljä ketjua on muuten hyvä määrä, niin 13. hyökkääjä on usein todella hyvä lisä kokoonpanoon. Uusi sääntö vaikuttaa todella paljon.

Tasapainottelua muuttuvien kokoonpanojen kanssa

Virta harmittelee, että liigakauden kynnyksellä joukkue ei saa täyttä työrauhaa valmistautumiseen. Kaikki pelaajat ovat harvemmin yhtä aikaa koossa, vaikka ketjukoostumuksien tulisi harjoitella täyttä päätä yhteispelin parantamiseksi. Loukkaantumiset ja maajoukkuekomennukset sotkevat pakkaa.

– Muutoksia aina tulee, vaikka kokoonpanoista kuinka yritetään pitää kiinni. Koko ajan on jotain. Tämä on sen tyypin bisnes, että pelataan paljon, harjoitellaan paljon, ja sitten tulee vielä kaikki kissanristiäiset maaotteluineen päälle. Tilanne elää koko ajan, tuskailee Virta.

Päävalmentajan toiveissa oli pelata kauden viimeinen harjoitusottelu parhailla mahdollisilla kokoonpanoilla, mutta tämä näyttää jäävän haaveeksi edellä mainittujen syiden takia.

– Onhan minulla tietyt toivekentälliset laadittuna, mutta alkuun ne eivät näytä toteutuvan. Lähtökohtaisesti Tommi Miettinen ja Kalle Kerman ovat yksi, sekä Sami Kapanen ja Kalle Sahlstedt toinen tutkapari. Tuomas Kiiskinen on ollut Tapio Laakson kanssa, mutta tämänkin parivaljakon asemaa täytyy miettiä, pohtii Virta.

''

Sitä niin haluaisi pelata tasaisesti neljällä ketjulla. Mutta kun sarja alkaa, niin sen taas tietää että pilli soi koko ajan, eikä erääkään päästä läpi ilman kahta-kolmea jäähyä.

– Sitä niin haluaisi pelata tasaisesti neljällä ketjulla. Mutta kun sarja alkaa, niin sen taas tietää että pilli soi koko ajan, eikä erääkään päästä läpi ilman kahta-kolmea jäähyä. Tätä kautta ”Kisun” nosto kahteen ensimmäiseen kenttään on aina mahdollista.

Ari Ahonen saapui täksi kaudeksi Kuopioon maalin suulle. AHL-, ja maajoukkuekokemustakin omaava veräjänvartija muodostaa viime kaudella maalinkin tehneen Mika Järvisen kanssa vahvan kaksikon. Ykkösvahtia Virta ei suostu kuitenkaan Ahosesta nimeämään.

– On selvää, että emme ole häntä kakkosvahdiksi hankkineet. Odotusarvot ovat kuitenkin korkeat. Emme lähtökohtaisesti laita kumpaakaan ykköseksi. Antaa pelien näyttää, kunhan kausi saadaan käyntiin, napauttaa Virta.

Ainoana ulkomaalaispelaajana kokoonpanossa viilettää kiekollinen ruotsalaispuolustaja Adam Andersson. Virta on miehen otteisiin kovin tyytyväinen, sekä kiitollinen tämän asenteesta ja olemuksesta.

– Anderssoniin olen tähän saakka tyytyväinen. Isoin testi tullaan toki omassa päässä vielä näkemään, sillä kovin hankalia tilanteita ei ole vielä tullut. Kiekollisena kuitenkin mies on todella hyvä ja laukaus samaten, kehuu Virta ruotsalaishankinnan ominaisuuksia.

– Muutenkin positiivinen jätkä, viihtynyt porukassa ja istuu heti joukkueeseen ja pelitapaan. Jonkun kanukin kanssa nyt joutuu yleensä väittelemään pelillisistä asioista, mutta ruotsalaisen kanssa tällaisia vaikeuksia ei ole ollut.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös