Eteläisin pohjoisen poika

LIIGA / Haastattelu
Oulun Kärppien tuorein vahvistus Teemu Aalto saapuu uuteen joukkueeseensa kovin odotuksin. Kokkolan mies on valmis ottamaan vastaan tämän tontin ja vastaamaan haasteeseen.

Kun tieto Linköpingin ja Teemu Aallon sopimuksen purkamisesta tuli julki, alkoi Suomessakin melkoinen huhumylly. Useasti maajoukkueessakin nähtyä pakkia tarjottiin ties minne, mutta vahvimmiksi ehdokkaiksi listattiin Oulun Kärpät sekä Elitserien-joukkue HV71.

Lopulta puolustaja teki ratkaisunsa ja palasi kotimaahansa. Mies allekirjoitti oululaisseuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen, jonka puolivälissä Aalto voi siirtyä kiekkoilemaan ulkomaille.

– Asiat etenivät rivakasti sen jälkeen, kun agentti ilmoitti meille, että Teemu olisi kiinnostunut tulemaan meille. Sopimus on kaksivuotinen, mutta Teemulla on mahdollisuus lähteä ulkomaille ensimmäisen vuoden jälkeen, Kärppien urheilutoimenjohtaja Ari Hilli kertoi.

Kokkolan Hermeksen kasvatti otettiin kärppäpomojen joukossa vastaan omana poikana.

Junnon Juhaa lainatakseni Pohjois-Suomen raja siirtyi nyt Kalajoelta Kokkolaan, Hilli virnisti.

Mies itse tuli Ouluun ennen kaikkea menestymään, vaikka vaakakupissa painoivat muutkin seikat. Ottajia pakilla olisi ollut muuallakin. Kärpissä miehen mieleen oli ennen kaikkea se, että negatiivisia seikkoja hän ei organisaatiosta löytänyt.

– Hommat Linköpingissä menivät kuten menivät. Kun tämä vaihtoehto tuli eteen, ei tarvinnut kauan miettiä. En nähnyt tässä mitään huonoja puolia, vain pelkkää plussaa, kun mietin tulevan kauden seuraani, Aalto mietti.

Kärppien valmentajalle Matti Alatalolle Aalto on mieluinen vahvistus, joka rightin pakkina antaa käskijälle uusia pelimerkkejä. Oulussa ei kovalaukauksisia rightin pakkeja ole viime vuosina monta nähty, joten varsinkin ylivoimapeliin Aalto tuo paljon uusia ulottuvuuksia.

– Nälkäinen ja motivoitunut pelaaja, jolla on vielä kipinää jäljellä, jota ilman ei voi ottaa askelta tai kahta eteenpäin. Sopiva palanen meille, hyvä kiekollisena ja ylivoima erikoisosaamisena. Hän on kuitenkin monipuolinen pelaaja, joka osaa eri osa-alueet, Alatalo näki.

– Rightin pakkia kaipaa aina. Kun kätisyydet saadaan vastakkain, se antaa aina paljon mahdollisuuksia. Rightin pakit ovat kullan arvoisia.

Mummula lähempänä kuin ennen

Kärppien kohdalla on mediasta totuttu lukemaan, kuinka omat kasvatit palaavat kotiin ja perhesyyt ovat siirron taustalla. Osittain tästä oli kyse Aallonkin kohdalla, sillä Oulun ja Kokkolan etäisyys helpottaa yhteydenpitoa sukulaisiin. Tärkeimpänä seikkana oli kuitenkin mahdollisuus menestymiseen.

– Vaimo ja minä olemme Kokkolasta, ja meillä on kolmivuotias tytär. Oulusta on Kokkolaan vain 200 kilometriä, joten tässä on monta tyytyväistä osapuolta, isovanhemmat mukaan lukien, puolustaja hymyili.

– Pelilliset asiat olivat silti etusijalla – halusin menestyvään joukkueeseen. Ei tietysti voi sanoa, että pääsemme finaaliin, mutta ainakin mestaruuteen on mahdollisuus. Pronsseja minulla on jo tarpeeksi.

Tehokkaalle puolustajalle tarjottiin sopimusta monesta suunnasta. Miehen palkka ei varmasti ole pienimmästä päästä, mutta pelkän rahan voimalla Aalto ei pelaa.

– En ikinä ole tehnyt sopimuksia pelkän rahan takia. Tie olisi vienyt varmaankin Venäjälle, jos se olisi ainoa motivaatio. Toki sinnekin voisi mennä, jos muutkin asiat kuin raha olisivat kohdallaan, numeron 38 selkäänsä saava puolustaja sanoi.

– Täällä oli tarvetta ja halua saada minut mukaan, ruutua ja roolia oli tarjolla. Haluan näyttää, että voin pelata taas yhden hyvän kauden.

Asioista Linköpingin kanssa puolustaja ei turhia halunnut jahkailla. Seura oli ilmoittanut Aallolle jo aiemmin, että taloudellinen tilanne on mikä on. Tuossa vaiheessa seuran uudet kovat ruotsalaispakit Niklas Hävelid sekä Magnus Johanssonin eivät vielä olleet ryhmään liittyneet.

– Uudet vahvistukset eivät vielä olleet edes tulleet, kun minulle ilmoitettiin keväällä, että rahat ovat loppu. Johanssonista oli toki tieto, että hän tulee Venäjältä takaisin. Hävelidin pikkuveli on seuran kakkosvalmentaja, millä oli iso rooli hänen siirrossaan, Aalto totesi.

Pelkkä viivapommittaja?

Aallosta puhuttaessa suurimman osan mieleen tulee kova laukaus ja hyvä ylivoimaosaaminen. Ne ovat miehen vahvuuksia, mutta hyvät plus-/miinuslukemat kertovat myös muusta osaamisesta.

– Lämäri ja ylivoima ne minun kohdallani mainitaan, sama miten pelaan. Se leima on isketty aika lujaan, pakki huokasi.

Raksilan kaukalo ei ole puolustajalle aivan outo, vaan mies on piirrellyt jäähän uria jo Kokkolan vuosinaan. Kovimmat väännöt olivat 90-luvun lopussa, kun Kärpät yritti raivata tietään kovalla ryhmällä kohti SM-liigaa. Tuolloin Hermekselläkin oli todella kova ryhmä, jossa pelasi Aallon ohella muun muassa Timo Pärssinen ja Jukka Hentunen.

– Oli varmaan minun toinen vuoteni divarissa. Kärpät oli kovassa nosteessa ja yritimme pistää kovasti kampoihin. Kyyti oli Raksilassa silloinkin kylmää. Hieno vuosihan se oli Hermeksellekin.

Aalto on harjoitellut kesän Harri Hakkaraisen opein. Jäällä mies ei kuitenkaan ole ollut viime kevään jälkeen. Täten hän ei ole Kärppien mukana vielä ainakaan kuluvan viikon harjoitusotteluissa. Ensi viikolla mies suuntaa puolestaan maajoukkueen olympialeirille. Mies oli otettu Leijona-kutsusta, mutta ei halunnut ladata liian suuria odotuksia.

– Kaikkihan siellä kovasti taistelevat olympiapaikasta. Pitää kuitenkin olla realisti, ei minua sinne ykköspariin olla istuttamassa, puolustaja päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle