HPK uudessa asemassa, ja uusista asemista

LIIGA / Haastattelu
Koska HPK lähtee alkavaan kauteen täysin uudenlaisesta asetelmasta, päätti allekirjoittanutkin kokeilla vaihtelevaa otetta haastatteluihin. Kohteeksi otettiin iloa ja inhoa Jatkoajan keskusteluissa herättänyt oma toimittajamme Matti Liljaniemi, joka saa nyt lausua kommenttinsa Kerhon tulevasta kaudesta kolumnin sijaan haastateltavan penkiltä.

Arvoisa Matti, mikä on mielestäsi oleellisin muutos HPK:n joukkueessa verrattuna muutama kuukausi sitten mestaruutta juhlineeseen ryhmään?

- Suurin muutos on luonnollisesti epävarmuus maalinsuulla. Miika Wiikman on loukkaantuneena, eikä ole kyennyt pelaamaan tai harjoittelemaan ollenkaan harjoituskaudella. Viime kaudella HPK:n maalivahtitilanne oli erinomainen, kun kaksi nuorukaista haastoivat toisiaan ja myös paikkasivat toistensa loukkaantumisia ja heikompia jaksoja.

- Nyt kaikki on puhtaasti Wiikmanin harteilla - vahdin joka ei edes olisi alunperin halunnut Pallokerhossa tulevalla kaudella pelata. Kirittäjien saldo puolestaan on yhteensä yksi pelattu SM-liigaottelu.

Pidätkö siis jopa todennäköisenä, että HPK:n johto kärkkyy yhä vapailla maalivahtimarkkinoilla?

- Aivan varmasti tuntosarvet ovat Rinkelinmäen herroilla ylhäällä. Eero Värettä yritettiin harjoituspeleissä ajaa Wiikmanin paikkaajaksi ja joukkueen kakkosvahdiksi kuin käärmettä pystyyn. Kokeilu kuitenkin epäonnistui kuninkaallisesti.

- Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että seuran ulkomaalaiskiintiö on täynnä - eikä kotimaisia luottoveskareita markkinoilla parveile suorastaan tungokseksi asti. HPK lähtee sarjaan riskillä ja katsoo ensin nykyiset korttinsa, sen jälkeen ratkaisuja voi tarvittaessa odottaa nopeastikin.

Riskialtis joukkue

Seuran kannaltahan on valtava riski pelata korttinsa näin tärkeimmän yksittäisen pelipaikan kohdalla. Onko HPK:lla varaa tällaiseen riskiin?

- Se selviää kauden aikana. Tosiasiahan on kuitenkin, että voitetusta mestaruudesta huolimatta HPK:lla ei ole varaa välttää riskejä. Pelaajabudjetti ei liikahtanut tulevalle kaudelle suuremmaksi ja se tarkoittaa jälleen riskejä pelaajamateriaalin suhteen.

Muilla pelipaikoilla riskit näyttävät kuitenkin jääneen huomattavasti vähemmiksi?

- Tämä pitää paikkansa. Sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä on leveyttä riittävästi. Useampikaan loukkaantuminen ei vielä veisi HPK:n mahdollisuuksia täysin. Kenties ainoa elintärkeä pelimies joukkueessa on Ville Leino, jonka panosta ja taitoja Kerho kaipaa kipeästi jokaisessa ottelussa.

- Mika Strömbergin ja Toni Mäkiahon viime hetken hankinnat laajensivat pakkaa entisestään, josta ei ainakaan haittaa voi olla - nyt ryhmässä on myös tervettä kilpailua peliajasta joka suunnalla.

Joukkueesta lähti Janis Spruktsin ja Jukka Voutilaisen mukana koko joukko puhdasta taitoa. Kuinka suuria muutoksia Jukka Jalosen täytyy tehdä taktiikkataululleen materiaalin muututtua melko oleellisestikin?

- Ei minkäänlaisia. Tai, no, luonnollisesti pientä viilausta on jälleen luvassa, mutta esimerkiksi Voutilainen oli pikemminkin Jalosen nykyisten ajatusten vastainen pelaaja joiltain osin.

- Enää HPK ei ole se kiekkoa hallitseva ja osin myös hautova joukkue, vaan miehet ja kiekko liikkuvat nopeasti joka tilanteessa. Hyökkäyspään hankinnat sekä HPK:n aiemmatkin kuviot soveltuvat myös erittäin hyvin uuteen, entistä tarkempaan tuomarilinjaan.

Siirtomarkkinoiden voittaja?

Olet siis yhä sitä mieltä, että HPK oli siirtomarkkinoiden suurin voittaja?

- En. Siinä vaiheessa HPK:lla oli vielä sopimukset Karri Rämön ja Petteri Wirtasen kanssa. Ja vaikka kokemusta herrat Strömberg & Mäkiaho tuovatkin, ei heistä kumpainenkaan ole huippumaalivahti.

- Ei Pallokerho kuitenkaan kovin kauas tuosta johtajan paikasta jää, sillä Jonas Andersson, Joonas Vihko ja Antti Pihlström takovat maaleja siihen tahtiin, että moni liigaseura harmittelee miksei tarjouksiin löytynyt vielä pariakymppiä päälle.

Hetkinen. Tarkoitatko nyt pelaajia, joista ainoastaan Vihko on kerran päässyt edes lähelle 20 maalia SM-liigassa?

- Toimittaja taitaa unohtaa, että Vihko teki 20 maalia viime kaudella, ja siihen sisältyi melkein puoli kautta lonkanvetoa HIFK:ssa. Kyseinen kolmikko viimeistelee ensi kauden liigassa yli 50 maalia. Nopeutta, voimaa, maalivainua, ketteryyttä - mitä muuta laitahyökkääjältä nykyliigassa tarvitaan?

Eipä juuri sen enempää - ainakaan Ville Leinon rinnalla. Mutta mitenkäs sentteriosasto Leinon takana?

- Ohutta, ainakin pelintekemisen mielessä. Sen sijaan kenttätasapainon ja puolustusvelvollisuuksien hoitamisen osalta SM-liigan huippuluokkaa. Uusikartano, Keinänen ja Loikas hoitavat tonttinsa koreilematta ja ilman sen kummempia kiemuroita, turhia hienouksia ei ole syytä odottaa.

Pakisto varmasti kestää kivutta vertailun minkä tahansa eurooppalaisjoukkueen kanssa?

- Eipäs nyt sentään innostuta niiden ylisanojen kanssa. Puolustuksessa on oikean näköisiä palikoita, mutta niiden loksahtaminen paikoilleen ei ole vielä yhtä selvää. Kiekollista taitoa, ylivoimaosaamista ja fyysistä voimaa löytyy oikeissa suhteissa, joten hyvätasoinen HPK:n puolustus kyllä on.

- Mutta onko sveitsiläispoika Seydoux'sta mihinkään tosipeleissä? Entä Risto "Gooni" Korhonen, jonka pitäisi myös kyetä hoitamaan omat peliminuuttinsa?

Risto Korhosen peliminuutit? Uskotko tosissasi Korhosen mahtuvan Kerhon pelaavaan pakistoon kaikkien ollessa terveenä?

- HPK tarvitsee Korhosta. Risto on hyvä alivoimapelaaja ja maalinedustan putsaaja. Varsinkin Jokelan loukkaantumisen ajan vastuu täytyy pystyä kantamaan.

Hämeenlinnassa lähdetään kiekkokauteen täysin uudenlaisista asetelmista. Kerho lähtee puolustamaan mestaruutta ja on monissa veikkauksissa jopa ykkössuosikki. Miten uskot tämän näkyvän käytännössä?

- Itseluottamuksena, ehkä. Kenties paineina. Mahdollisesti jopa pissinä päässä. Mutta Jukka Jalonen on valtakunnan paras koutsi loihtimaan pukukoppiin juuri oikean tunnelman ja hengen, joten en usko suosikkiasemasta olevan haittaa joukkueelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle