Pasi Nurminen ja hyppy penkin toiselle puolelle

LIIGA / Haastattelu
Harvoin on siirtyminen pelaajauralta SM-liigajoukkueen valmennusryhmään tapahtunut niin nopeasti ja yllättäen kuin Pasi Nurmisen tapauksessa. Paikkaa tuskin olisi ollut avoinna näin äkkiä, ellei Nurminen sattuisi olemaan Pelicansin merkittävin yksittäinen omistaja. Menestyksekäs maalivahtien kouliminen ja Pelicansin profiilin kohoaminen ovat kuitenkin näkyviä osoituksia siitä, ettei hän ole ainakaan tiellä valmennuskuvioiden suunnittelussa.

Vaikka Nurminen oli saanut tarkkailla kiekkovalmentajien työtä sivusta jo vuosikaudet, hän myöntää, ettei pelaajana saanut vielä täydellistä kuvaa työn vaativuudesta.

- Se yllätti hieman, kuinka suuri työmäärä oli ja kuinka paljon aikaa homma vie. Muuten ei suurempia yllätyksiä tullut eteen, Nurminen miettii.

Rooli selkeäksi vasta myöhäissyksyllä

Peliuran päättymistä edeltänyt vuosi oli Nurmiselle vaiherikas. Kevättalvella hän oli vahvasti mukana Pelicansin pelastustalkoissa ja teki uhkarohkean taloudellisen panostuksen, jotta seura välttäisi konkurssin ja pääsisi yrityssaneerausohjelmaan.

Saman vuoden kesällä Nurminen solmi NHL-sopimuksen, jonka piti taata hänelle taas mehevä toimeentulo ison riskisijoituksen jälkeen. Ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä huippuvahdin lääketieteen lakeja uhmannut sitoutuneisuus torjuntatöihin koitui hänen kohtalokseen. Aiemminkin arkana ollut polvi sai harjoituksissa kohtuuttoman kuorman ja meni lopullisesti sököksi. Elokuun lopussa diagnoosi oli selvä: polvi ei kestäisi kovan tason pelejä.

Seuraavat kuukaudet Nurminen roikkui Jami Kaupin ja Hannu Järvenpään vanavedessä näennäisenä valmentajaportaan jäsenenä.

- En ollut oikeastaan minkäänlaisessa roolissa. Olin mukana ja toin mielipiteeni, mutta varsinaista valmennustyötä en tehnyt ollenkaan, ”Nupe” tunnustaa.

Kun Nurminen vielä oli toipumisasteella oman peliuransa päättymisen aiheuttamasta alennustilasta, hänen hoivaamansa jääkiekkojoukkueen tuska ei ollut paljon sen pienempi. Kauppi ja Järvenpää saivat lähtöpassit lokakuun lopussa. Tilalle tuli – silloin täysin tuntematon – Pasi Räsänen Pelicansin A-nuorten valmennusryhmästä. Hetken aikaa myös toimitusjohtaja Ilkka Kaarna yritti olla mukana valmennusryhmässä, mutta pian hän näki viisaaksi keskittyä vain leipätyöhönsä. Kokemattomuudestaan huolimatta Räsänen otti ohjat vankasti käsiinsä.

Nurminen myöntää, että siirtyminen valmennustehtäviin oli hidas ja kankea prosessi. Viimein hän kuitenkin sai Räsäsestä tärkeän opettajan, ja samalla herra omistajan rooli joukkueen taustajoukkueessa selkiytyi. Nurmisesta tuli virallisesti yksi joukkueen valmentajista.

- Räsäsen rooli oli tärkeä. Hän opetti minua paljon, ja keskustelimme paljon asioista. Siinä pääsi totuttautumaan varsinaiseen valmentajan arkirutiiniin ja katsomaan, mitä se homma oikeasti on, Nurminen kertoo ja listaa tärkeitä Räsäseltä opittuja ominaisuuksia:

- Into tehdä valmennustyötä, suunnitteleminen ja ajattelu, että kaikki liittyy kaikkeen. Jokapäiväinen harjoittelu pyrki parantamaan pelitapaa ja jokainen harjoite liittyi pelitapaamme, asioihin joita meidän piti parantaa. Se oli silmiä avaava kokemus.

Varovaisempia lausuntoja

Valmentajanvaihdoksen jälkeen Pelicansin kurimus jatkui vielä jonkin aikaa. Välillä pelien jälkeen lehdistön eteen asteli Nurminen, välillä Räsänen. Kunhan joku kävi hoitamassa muodollisuudet pois päiväjärjestyksestä.

Pelaajaurallaan värikkäästä puheenparrestaan tunnetuksi tullut Nurminen antoi uteliaille toimittajille ympäripyöreitä kommentteja. Alakuloisesta olemuksesta paistoi paitsi haluttomuus kommentoida alamäen syitä myös vajavainen kyky pukea pelitapahtumia sanoiksi.

- Ehkä vähän tuli mietittyä enemmän, mitä suustaan päästää, Nurminen naurahtaa nyt jo vapautuneesti.

Nyt Nurminen on saanut useiden kuukausien ammentaa oppia kahdelta taktiikkagurulta. Mahtaisiko jo irrota syvällisempää analyysia, jos jostain syystä joutuisit edustamaan joukkuetta lehdistön edessä?

- En mä mitenkään valmis tässä hommassa ole, mutta näen pelin paremmin valmentajan kannalta.

- Hannu vastaa päävalmentajana tuloksista sekä tekee viimeiset päätökset ja linjaukset. Kokeneena valmentajana hän pystyy opettamaan minua ja Räsästä paljon. Me seuraamme siinä silmä kovana sivusta, mitä kaiken nähnyt valmentaja tekee ja miten pitää hommat hallussa. Siinä on paljon oppimista. Se on paljon enemmän kuin vain harjoitusten vetämistä.

Puolustajien peluuttaja

Pelien aikana Aravirta vastaa hyökkääjien ja Nurminen puolustajien peluuttamisesta. Räsänen tarkkailee pelin kokonaiskuvaa ja analysoi kummankin joukkueen pelisysteemejä.

Nurmisen mielestä on toimiva järjestely, että yksi taktisesti viisas valmentaja on vapaa keskittymään täysipainoisesti pelikuvioiden tarkkailuun. Aravirran ja Räsäsen ideariihen ansiosta pelaajat on helppo valmistaa koitoksiin etukäteen, ja toiminnan aikana motivoinnin takaa vaihtopenkin takana mesoava Nurminen.

- Pelaajanakin elin aika paljon tunteella peleissä. Pyrin tuomaan tunnetta ja energiaa meidän peliin; lukemaan tilannetta, että mitä olisi missäkin vaiheessa hyvä tehdä. Varmasti kuulostaa ja näyttää siltä, että mouhoan paljon, mutta ehkä se vain on mun tapa tehdä valmentajan työtä.

Pelicansin pelisysteemiä Nurminen suostuu analysoimaan vain varovasti.

- Pyrimme pelaamaan energisesti ja hyvällä itseluottamuksella kiekollisena ja kiekottomana. Niin sanotusti pelaamaan sitä peliä, eikä vain ruiskimaan sinne tänne ja menemään päätä pahkaa joka paikkaan.

Joukkueen telaketjuosastolla on kuitenkin todella energisiä ja rikkovaan peliin pystyviä laitahyökkääjiä, joten onko mahdollista, että tietyt ketjut määrätään karvaamaan aktiivisemmin kuin toiset?

- No enhän mä tällaisia voi sulle kertoa pelisysteemistä näin tarkkaan, Nurminen naurahtaa mutta jatkaa:

- Kyllä meillä on ihan selkeä kokonaisuus, että kaikki kentät pyrkivät tekemään samalla tavalla.

Sääntömuutosten vaikutus ylimainostettua?

Maalivahtivalmennukseen entisellä huippuvahdilla on ollut paljon annettavaa omastakin takaa. Veräjänvartijoiden harjoitusohjelma on räätälöitynyt hänen omien ajatustensa sekä fysiikkavalmentajien Jarmo Koiviston ja Jussi Hirvosen neuvojen pohjalta monipuoliseksi kokonaisuudeksi.

- Näkemys on tullut paljon siitä, mitä vuosien varrella olen itse tehnyt. Kun niitä vuosia aika paljon on, on pystynyt sisäistämään, mitä missäkin vaiheessa maalivahdin uraa pitää tehdä, miten korjataan puutteita ja miten tehdään hyvistä taidoista erinomaisia. On mulla aika paljon sellaisia harjoitteita, joita olen maailmalta saanut itselleni.

Kamppailu Pelicansin ykkösmaalivahdin paikasta näyttää etukäteen tasaiselta. Tommi Satosaarella on kokemusta ja Antti Niemellä takanaan erinomainen debyyttikausi. Nurmisen mukaan molemmilla Pelicans-vahdeilla on eväät pelata huippukausi, sillä ainakin työmoraali on korkealla. Satosaari luopuisi varmasti mielellään pinttyneestä kakkosvahdin leimastaan, ja nuorella Niemellä on vielä pitkä ura edessään.

- Molemmat äijät ovat pelanneet ja kilpailleet paikastaan hyvin. Olemme saaneet hyviä tuloksia, oli siellä kumpi tahansa maalissa. Kilpailutilanne säilyy varmasti ja molemmat pääsevät kauden alussa pelaamaan. Miksei vaikka läpi kauden, jos näin jatkavat pelaamista.

Joidenkin arvioiden mukaan tuoreet sääntömuutokset pakottavat osan maalivahdeista hiomaan torjuntatyyliään radikaalisti. Maalivahtien varusteiden pienentämisen ja estämisjäähyjä kitkevän linjan uskotaan tuovan vaikeuksia pystyssä seisoville ja ahkerasti eteensä torjuville veräjänvartijoille. Pasi Nurminen ei kuitenkaan usko voimakkaaseen mullistukseen.

- Eivät sääntölinjaukset koske maalivahteja oikeastaan millään lailla. Samoja kiekkoja ja samanlaisia tilanteita sieltä tulee, hän kuittaa.

Torjuntatuntumansa kadottaneiden NHL-vahtien mainitseminen saa Nurmisen hieman tarkentamaan lausuntoaan.

- No, uudet säännöt karsivat huonot maalivahdit joukosta pois. Jos viitataan varusteiden pienentämiseen, niin se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Seisoskelijat ja pelkästään peittäjät, en sano että he kaikki huonoja olisivat, mutta suurin osa heistä ei ole varsinaisia maalivahteja, vaan kilpiä.

Pelaajien viihtyvyys tärkeää

Pelicans remontoi kesän aikana pukukoppinsa ja kuntosalinsa uuteen uskoon. Nurmisen on sanottu olleen vahvasti ideoimassa projektia ja jopa itsekin jonkin verran nikkaroimassa.

- No… ehkä jotain puuhannut, mutta en varsinaisesti mitään. Yhdessä sitä on suunniteltu, ja siinä meidän huoltajilla on varmasti isompi rooli kuin minulla, hän toteaa vaatimattomasti.

- Jos pelaajilta vaaditaan jokapäiväistä sitoutumista, totta kai heillä pitää olla olosuhteet kunnossa. Että on pukukoppi ja kuntosali, missä viihtyy ja pystyy tekemään asioita. Kun tuollaisen tuntimäärän viettää hallilla, sen pitäisi olla tavallaan toinen koti.

Nyt Pelicansin fasiliteetit ovat priimakunnossa, talouspuoli näyttää valoisalta ja pelaajamateriaali on kilpailukykyinen. Nurminen uskoo vankasti, että Pelicansin pelit jatkuvat runkosarjan jälkeen.

- Emme ole vielä ryhmänä käyneet tavoitekeskustelua läpi tai sen tarkemmin sanoneet, onko se sitten kuudes vai kymmenes sija, mutta playoffit on minimitavoite.

» Lähetä palautetta toimitukselle