Ilveksen menestyksen aakkoset

LIIGA / Artikkeli
Tampereen Ilves on asettanut tavoitteekseen paluun mitalipeleihin. Jatkoajan Ilves-toimitus osallistuu talkoisiin antamalla joukkueelle menestyksen saloihin johdattavan aapisen.

Jääkiekkojoukkueessa ja maailmassa sen ympärillä on miljoonia menestykseen vaikuttavia tekijöitä. Joka ikiselle aakkosten kirjaimellekin löytyy monia. Jatkoajan Mika Suonsyrjä poimi jokaiselle kirjaimelle omansa.

A

Alivoimapelaaminen:
Erikoistilannepelaamisen merkitys tulee korostumaan entisestään menestykseen tähdätessä. Alivoimapelaajat ovat harvemmin yhtä suurissa otsikoissa kuin ylivoiman taitajat, mutta joukkueelle heidän arvonsa on kiistaton. Kannattaa seurata ulottuvaa Marko Anttilaa.

B

B-piste:
B-pisteet ja muut aloituspaikat olivat Ilvekselle menneellä kaudella myrkkyä. Monia otteluita suoranaisesti hävittiin tällä osa-alueella. Mikko Peltolan saapuminen auttaa paljon.

C

Captain eli kapteeni:
C-kirjain rinnassa velvoittaa. Joukkueen kapteeni on joukkueensa johtaja. Raimo Helminen on vielä enemmän kuin tätä. Hän on peruskallio, jonka varaan Ilves on jo vuosia rakennettu. Vieläkin äärettömän tärkeä tekijä Ilvekselle. Osasto kunnossa, kiistatta.

D

Darzins, Laurins:
”Darra-Laten” on osoittauduttava päteväksi pelimieheksi. Kiekollisena mies menestyy ja tehojakin on löytynyt harjoituspeleissä. Jokin tuntuu kuitenkin mättävän. Tulos tai ulos.

E

Eloranta, Kari:
Joukkueen päävalmentaja. Nyt on Pirillä näytön paikka. Vihdoin kunnolliset palikat käsissä ja tulostakin olisi tultava. Sai aisaparikseen tutun miehen: Petteri Hirvosen. Olisiko tämä helpottava askel matkalla voittavaksi valmentajaksi?

F

Foreign players eli ulkomaalaispelaajat:
Kristian Kudroc ja Tomas Kurka ovat jo tasonsa osoittaneet SM-liigassa. Lauris Darzinsilla ja tuoreimmalla yrittäjällä Aleksanders Jerofejevsillä on vielä paljon todistettavanaan. Muutokset hyvinkin mahdollisia.

G

Goalies eli maalivahdit:
Tuukka Rask on yksi koko liigan parhaista maalivahdeista. Edes armeijan luoma uhkakuva ei saa horjumaan luottamusta tähän. Riku Heleniuksen kypsyys liigatasolla on vielä arvoitus. Kaikkineen potentiaalinen, mutta myöskin riskaabeli osasto.

H

Hakametsä:
Ilveksen kotihallista on tultava valloittamaton linnoitus vierailijoille. Joukkueen on voitettava kriittinen tamperelaisyleisö taakseen esityksillään. Hurmospotentiaalia löytyy.

I

Ilves:
on instituutio suomalaisessa jääkiekossa. Perinteet velvoittavat. Se muodostuuko tästä joukkueelle etu vai taakka riippuu siitä, kuinka joukkue asian käsittelee.

J

Jääskeläinen, Teemu:
Nuoresta iästään huolimatta ”Dippi” on kuulunut joukkueen runkopuolustajiin jo useamman kauden ajan. Lopullista läpimurtoa eliittiin odotetaan kuitenkin edelleen. Kaikki mahdollisuudet nousta Ilves-puolustuksen kärkinimiin.

K

Kontrollikiekko:
Tietyllä tapaa vanhanaikainen, mutta nykyisin renessanssia elävä pelitapa, jossa pelaajat pyrkivät pitämään kiekon omalla joukkueella tiukassakin paikassa. Roiskimiseen ei lähdetä, kuin pakon edessä.

L

Lehtivuori, Joonas:
Nuori ja taitava puolustaja, joka saattaa yllättää vielä kaikki kauden liigassa. Hyvin luisteleva ja peliä lukeva Lehtivuori onkin Ilves-puolustuksen musta hevonen.

M

Magia:
Maalivahdeilta tarvitaan kauden mittaan maagisia pelastuksia, siinä missä joukkue kaipaa Raipen maagisia rystylättyjäkin. Parhailta tarvitaan aina ajoittain jotain erityistä, kutsuttakoon sitä tällä kertaa magiaksi.

N

Nuoret:
Nuorissa on voimaa, kuten vanha sanontakin sanoo. Ilveksen kohdalla tämä pitää paikkaansa enemmän kuin hyvin. Joukkueen ykkössentteri ja molemmat maalivahdit ovat juniori-ikäisiä. Takaa on tulossa huipulle raju ryhmä nuoria lahjakkuuksia. Ilveksen suurin voimavara lähitulevaisuudessa.

O

Oveluus:
Peri-Ilvesläinen ominaisuus. Ovelia, älykkäitä pelaajia ei ole koskaan liikaa joukkueessa. Vanhat konnat Helminen, Peltola ja Määttänen näyttävät mallia ja nuoriso-osaston Lindgren, Huhtala ja Sandell ottavat opikseen.

P

Phenomenon, The:
Ilmiö nimeltään Perttu Lindgren. Suomalaisen kiekkoilun kirkkain lahjakkuus 2000-luvulla. Loisti liigassa jo viime keväänä. Seuraavana askeleena liigassa dominointi ja maajoukkue.

Q

Questionmarks, eli kysymysmerkit:
Ilveksen liigaryhmän suurimmat kysymysmerkit löytyvät puolustuspäästä. Löytyykö kiekollista osaamista tarpeeksi? Pitävätkö takalinjat? Yksi suurimmista kysymysmerkeistä on Pasi Petriläinen, kaikki variaatiot huippukauden ja romahduksen välillä mahdollisia.

R

Rask, Tuukka:
Ilveksen ykkösvahti. Vasta 19-vuotias, mutta silti liigan eliittiä jo nyt. Käsittämättömän nopea sivuliikkeissä. Kantaa Ilveksen mainetekoihin.

S

Sentterit:
Sentterit ovat viisikoidensa tärkeimpiä pelaajia. Ilveksessä tämä osasto on enemmän kuin kunnossa. Lindgren, Peltola, Helminen ja Huhtala muodostavat tasapainoisen ja osaavan selkärangan menestykselle.

T

Taklauspeli:
Ei missään nimessä Ilveksen vahvimpia osa-alueita. Hyökkäyspäässä ei varsinaisia pommikoneita ole ainuttakaan Jussi Pesosen keskittyessä kiekolliseen peliin. Puolustus taklaa aktiivisemmin, vaikkei osastolle profiloidukaan Kristian Kudrocia lukuunottamatta.

U

Unkarinmatka:
Tammikuinen pelireissu Unkariin Continental-cupin muodossa. Juniorien mm-kisojen aikana liiga ei suostu siirtämään pelejä poissaolojen vuoksi, mutta euro-ottelujen vuoksi kyllä. Fiksu veto seurajohdolta

V

Viitakoski,Vesa:
Harjoitusotteluissa maaleja on syntynyt liukuhihnalta. Parhaassa kunnossa vuosiin. Sopimusta jäljellä vielä pitkään, nyt on näytettävä olevansa sen arvoinen jatkamalla maalintekoa liigassakin.

W

Wingers eli laitahyökkääjät:
Ilveksen laitahyökkääjä-osasto on periaatteessa mitalikunnossa. Nopeutta, taitoa ja maalintekovoimaa on aivan riittävästi. Koivisto, Pesonen, Kurka ja Määttänen muodostavat ehkä koko liigan kovimman kärkinelikon. Fyysinen osasto saattaa kuitenkin kaivata vielä vahvistusta.

X

X ja Y:
Tässä vaiheessa kautta Ilveksen kokoonpano on yleensä ollut täynnä x ja y merkkejä. Nyt asiat ovat toisin. Joukkue on käytännössä valmis jo nyt syyskuussa. Muutoksista todennäköisimpiä ovat kiekollisen puolustajan vaihtuminen Jerofejevsistä X:ään ja Y-merkkisen maalivahdin pestaaminen junnukisojen ajaksi.

Y

Ylivoimapeli:
Kriittisen tärkeä osa-alue. Ei ole ollut kunnossa vuosiin. Palikoita toimivan ylivoiman rakentamiseen on riittävästi. Ei olisi suuri yllätys jos Jussi Pesonen tai Lauris Darzins paikkaisivat kiekollisen puolustajan tarvetta viivassa.

Z

Zzzzzzzzz:
Nukuttaako katsomossa? Nyt ei pitäisi, sillä luvassa pitäisi olla maaleja. Paljon maaleja.

Å

Å:
Ruattalainen oo. Ei sovi manselaiseen kielenkäyttöön, eikä Ilveksen joukkueeseen mitenkään. Tätä on vältettävä.

Ä

Äijämäisyys:
Oman maalin edustalla on oltava jämäkkä kuin pohjalainen isäntä. Taka-askelia ei saa ottaa. Kudroc ja Kuukka näyttävät mallia muille.

Ö

Öööööööö:
Alkukantainen huuto Hakametsän lehtereiltä Ilveksen tehdessä maalin viidennen finaalin jatkoajalla. Maalin tekee Raimo Helminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle