Itä-Suomi vetää länsinaapureita

LIIGA / Artikkeli
SM-liigassa ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ole juurikaan esiintynyt ruotsalaispelaajia viime vuosina. Nyttemmin liikenne länsinaapurista meidän suuntaan on kuitenkin pikkuhiljaa lisääntynyt - liekö syynä tähän muun muassa suomalaispelaajien jo kauan kestänyt muuttoliike Ruotsinmaalle. Tulevalla kaudella liigan kaikista yhdeksästä ruotsalaisesta kolmannes pukee päälleen SaiPan paidan.

Viime kaudella keltamustissa esiintynyt hyökkääjä Peter Nylander oli pitkään ihmettelyn kohteena ja varsinkin fanien liipaisimella. Nylander ei tuntunut olevan mitään sitä, mitä ulkomaalaispelaajalta yleensä vaaditaan. Hän ei vaikuttanut lainkaan vahvistukselta, vaan näytti pelkästään surffailevan kolmoskentässä. Maalipaikoissa ratkaisut jäivät lähes poikkeuksetta tuloksettomiksi. Loppukaudesta tapahtui kuitenkin jotakin, mikä käänsi monien päät: Nylanderin huomattiin tekevän paljon ”näkymätöntä” työtä joukkueelleen liikkuen kärkkäästi ja häiriten vastustajaa. Pudotuspeleissä Nylander nosti edelleen osakkeitaan takoen pisteet 2+3=5 kahdeksassa ottelussa. Alkukaudella ihmetystä kiemurtelullaan herättänyt ruotsalainen sai synninpäästön.

Heikki Mälkiä on uusissa hankinnoissaan korostanut hyvää hinta-laatu-suhdetta. Tämän lisäksi jokainen pelaaja oli Lappeenrantaan muuttaessaan valmiiksi jo huippukunnossa.
SaiPaan hankitut ruotsalaispelaajat ovat kaikki takuuvarmoja työmyyriä, mutta vielä ilahduttavampaa on se, että harjoituspeleissä myös tehopisteitä on syntynyt kiitettävään tahtiin.

Leksandista saapuneelta Jens Bergenströmiltä odotetaan etukäteen ehkä kolmikon suurinta panosta. Vuoden sopimuksen tehnyt liukasliikkeinen laitahyökkääjä on näppärä kiekon kanssa - unohtamatta varsin mainiota pelikäsitystä.

Toinen hyökkääjä Emil Lundberg tuli Lappeenrantaan Luulajasta. Niin ikään vuoden paperin allekirjoittanut Lundberg tullaan varmasti tuntemaan nöyränä joukkuepelaajana, joka ei kaihda kovaa työntekoa. Lundberg ei ole aiemmissa joukkueissaan juuri pisteillä herkutellut, mutta keskiviikkona JYP-tappioon päättynyt SaiPan harjoitusottelukausi jätti Lundbergin sarakkeeseen 12 ottelusta 9 tehopistettä, joten ei mies täysin kädetönkään ole.

Kolmas länsinaapurista muuttanut pelaaja on puolustuspään uudeksi johtajaksi kaavailtu Henrik Petré. Petré pelaa kiekollisena ja kiekottomana erittäin varmaotteisesti sekä puolustus- että hyökkäysalueella. Petréstä voidaan odottaa yhtä kauden yllätyskorteista, sillä ainakin harjoitusotteluissa tämä viime kaudella Södertäljeä edustanut 27-vuotias pakki on ilahduttanut ja kerännyt kehuja hyvillä otteillaan. Vaikka Petré ei vielä päässyt itse verkkoja venyttämään, petasi hän hyviä tilanteita muille saalistaen hulppeat yhdeksän syöttöpistettä.

SaiPa kutsuttiin elo-syyskuun vaihteessa Sveitsin Luganossa pelattavaan Torneo Casino – harjoitusturnaukseen. Vaikka lappeenrantalaisjoukkue sijoittuikin turnauksessa viimeiseksi, synnytti se ainakin yhden kovan ja ehyen hyökkäyskolmikon. Bergenström-Lundberg-Sami Ryhänen – kolmikko muodosti suorastaan tappavan tehokkaan hyökkäysvitjan. Yhteispeli ja ajatus loksahtivat ilmeisen hyvin kohdilleen, mikä käytännössä tarkoittanee myös sitä, että sarja-avauksessa herrat tullaan näkemään samassa ketjussa. Suomalais-ruotsalainen yhteistyö saattaakin poikia yhden syksyn toimivimmista koostumuksista liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle