Yläkerta kunnossa, kestääkö puolustus?

LIIGA / Artikkeli
Oulun Kärppien edellinen kausi päättyi pettymykseen, vaikka kaulaan ripustettiinkin himmeimmät mitalit. Kesän aikana materiaaliin on pyritty löytämään pelaajia, jotka toisivat joukkueeseen syvyyttä ja täten uusia ulottuvuuksia. Kuitenkin samaan aikaan joukkueesta lähti useita runkopelaajia, ja varsinkin puolustuspäässä voi ilmetä isoja haasteita kauden aikana.
lisäjutut

Suomalainen kisaa paikasta maalilla
[lue lisää]



Kärppien sekava maalivahtitilanne
[lue lisää]

Kärppien syksyn harjoitusottelut keskittyivät ensimmäistä kertaa järjestettyyn yhteispohjoismaiseen turnaukseen.Oululaiset saivat ottaa tuntumaa kotimaan kärkijoukkueiden ohella myös läntisen naapurimaamme huippujoukkueista.

Pohjois-Suomen lippulaiva esiintyikin turnauksessa edukseen ja selvitti tiensä aina finaaliin saakka. Ruotsissa Kärpät ei onnistunut voittamaan kumpaakaan ottelua, mutta kotimaassa joukkue puolestaan otti täydet pisteet kaikista peleistä. Vaikka kyseessä onkin harjoitusturnaus, johon joukkueet ovat valmistautuneet hyvin eri tavoin, on tämä hyvä osoitus Kärppien nykykunnosta.

Yläkertaan kaivattua syvyyttä

Edellisen kauden päätteeksi moni löysi Kärppien välierätappion syyksi materiaalin samankaltaisuuden. Pienien, vikkelien ja taitavien pelaajien joukosta puuttuivat telaketjuosaston kaverit, jotka nousevat usein esille ratkaisupeleissä.

Oulussa tätä varsinkin hyökkäyspäätä vaivannutta ongelmaa lähdettiin ratkaisemaan pienen vaihtuvuuden avulla. Monta vuotta Kärpissä tahkonneet Pekka Saarenheimo ja Juha-Pekka Haataja lähtivät tavoittelemaan isompaa roolia Raumalta ja monen oululaisen suosikkipelaaja Petr Tenkrat halusi hakea uusia haasteita ulkomailta.

Heitä paikkaamaan hankittiin Oulun ulkopuolelta pari hieman erityylistä kaveria. Pohjois-Pohjanmaalla nähtiin muikeita hymyjä, kun kauan sitten Raksilasta maailmalle ponnistanut Hannes Hyvönen kirjoitti kaksivuotisen sopimuksen seuran kanssa. Jämäkkä laituri on ollut harjoitusotteluissa odotetun tehokas ja miehen varaan lasketaan paljon. Hyvösen kanssa samassa ketjussa pelaavat Jari Viuhkola ja Mika Pyörälä, ja ainakin harjoitusotteluiden perusteella ketju tulee tekemään liigassa kovaa jälkeä.

Myös Raumalta pohjoiseen tullut vanttera Teemu Normio tuo hyökkäykseen uudenlaisia mahdollisuuksia. Kun otetaan huomioon vielä se, että oululaisten nuoret hyökkääjät, etunenässä maajoukkuekutsun saanut Juhamatti Aaltonen, ovat ottaneet askelia eteenpäin, on Kärppien hyökkäyksessä paljon leveyttä. Laituriosasto on edelliskautta fyysisempi, kun Normio, Hyvönen ja Viktor Ujcik pystyvät tarvittaessa kovaankin peliin. Taitoa löytyy edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi Janne Pesosen ja Tomi Mustosen myötä.

Kärppien sentterinelikko Viuhkola, Michal Brosin, Kalle Sahlstedt ja Tommi Paakkolanvaara on liigatasolla erittäin kova porukka, jota taitavampaa saa muista porukoista hakea. Fyysisesti miehet eivät yllä aivan kovimpien kaverien tasolle, mutta osaamista ja kokemusta löytyy vaikka muille jakaa.

Hyökkäys kestää muutaman loukkaantumisenkin ilman suuria ongelmia. Joukkueella riittää helposti taitavia hyökkääjiä kolmeen kenttään ja nelosvitjaankin jää pelaajia, jotka pystyvät ratkaisuihin. Kärppien hyökkääjäarsenaalia on liigan ehdotonta eliittiä ja vastustajien puolustajille on luvassa hikisiä iltoja.

Puolustuspäässä paljon haasteita

Kärpät on saanut edellisinä kesinä olla yllättävänkin rauhassa NHL:n suhteen. Tällä kertaa joukkueen alakerta koki kuitenkin kovan mullistuksen. Pohjois-Amerikan tuulia lähtivät haistelemaan joukkueen nimekkäimmät puolustajat Mikko Lehtonen, Lasse Kukkonen ja Ari Vallin sekä maalivahti Niklas Bäckström.

Näin kovien nimien korvaaminen yhden kesän aikana on erittäin haasteellinen tehtävä, joten ensi kauteen Kärpät lähtee entistä kapeammalla alakerralla. Tämä puolestaan antaa nuorille, ja miksei hieman vanhemmillekin, pakeille mahdollisuuden ottaa entistä isompaa roolia ja vastuuta.

Uusina miehinä puolustukseen liittyivät viime kaudella HPK:ssa mestaruuden voittanut Jukka-Pekka Laamanen sekä latvialainen Atvars Tribuntsovs. Näiden vahvistusten ja omien nuorten kehittymisen avulla Kari Jalonen ja Mikko Haapakoski yrittävät luotsata laivaansa pitkälle kevääseen. Oskari Korpikarin loukkaantuminen harjoituskaudella tuli huonoon saumaan, koska materiaali on muutenkin suhteellisen kapea.

Puolustuksesta löytyy monta peruspakkia, mutta varsinaista fyysistä puolustajaa ei ole lainkaan. Kauden alla Kärppiin saapunut Tribuntsovs on isokokoinen, mutta ainakaan harjoituspelien perusteella hän ei ole niin sanottu fyysinen puolustaja – pikemminkin varma peruspakki. Nykysäännöillä ei välttämättä tarvita varsinaisia mörssäreitä, mutta oman maalin edustalle ja kulmaan tarvittaisiin puhdasta voimaa ja röyhkeyttä.

Kiekolliseksi pakiksi voitaneen laskea ainoastaan Laamanen, joka voi olla puolestaan omassa päässä ongelmissa. Ilkka Mikkola, Jouni Loponen ja Topi Jaakola hoitavat oman tonttinsa varmasti, mutta heidät voidaan laskea lähinnä peruspuolustajiksi. Lupaava Tommi Leinonen puolestaan vasta opettelee liigarytmiä, eikä Antti Ylösestä ole ainakaan edellisten kausien perusteella kovin isoon rooliin.

Myös avauspelissä voi ilmetä ongelmia, sillä kovin moni nykyisistä kärppäpakeista ei ole edellisinä kausina kunnostautunut tällä saralla. Nämä lähtökohdat asettavat pakeilla ja valmennukselle ison haasteen kauden alla.

Suuret saappaat täytettävänä maalin suulla

Edellisinä kausina liigan ehdottomaan maalivahtieliittiin kuuluneen Niklas Bäckströmin korvaaminen loi Kärppien organisaatiolle kovat paineet. Tällä kertaa katseet suunnattiin ulkomaille ja lopulta sopiva mies löytyi Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta. Pieneen rooliin seurassa jäänyt Andy Chiodo oli halukas ottamaan haasteen vastaan ja hänen varaansa Kärpät laskee paljon.

Chiodon tueksi Kärpät hankki viime kaudella Mestiksessä loistaneen Jaakko Suomalaisen. Oululaisten maalivahtisuunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun Chiodo loukkasi nivusensa Kärppien Ruotsin matkalla. Alustavien arvioiden mukaan kanadalainen on sivussa ainakin lokakuun loppupuolelle saakka.

Ykkösvahdin loukkaantumisen myötä oululaisseura ajautui maalivahtipulaan, jota paikkaamaan hankittiin lukkokasvatti Tuomas Tarkki. Kahden kuukauden mittaisella koeajalla Kärpissä pelaava Tarkki on torjunut edellisinä kausina Pohjois-Amerikan kaukaloissa. Hänen tasonsa ja vireensä on Suomen kamaralla suuri arvoitus.

Kärpät lähtee kauteen kolmella liigatasolla katsomattomalla kortilla. Kun muistetaan, että puolustuskin on edelliskausia heikompi, maalivahtiosastolla leijuu suuria kysymysmerkkejä. Koko joukkueen viisikkopuolustus on nykykiekossa erittäin tärkeää, mutta todella kuuma maalivahti voi tarvittaessa voittaa ratkaisevat pelit lähes yksin. Kaikki kolme ovat pystyneet johdattamaan oman seuransa sarjan mestaruuteen viime vuosina: Chiodo AHL:ssä, Suomalainen Mestiksessä ja Tarkki Yhdysvaltojen yliopistosarjassa. Se, pystyykö kukaan näistä kolmesta miehestä torjumaan Kärpät menestykseen, selviää keväällä.

Hyvä alku olisi kuitenkin tärkeä, sillä maalivahtien pelaaminen perustuu pitkälti itseluottamukseen. Varmoilla otteilla veränjänvartija herättäisi kenttäpelaajien luottamuksen ja samalla koko joukkueen pelin taso kohoaisi. Maalivahtien keskuudessa tulee myös syntymään kova kilpailu peliajasta. Vahdeilla on siis edessään suuri haaste, mutta samalla myös mahdollisuus lyödä itsensä läpi SM-liigan huipulle.

Kovat odotukset?

Kärpät lähtee jälleen kauteen isoin odotuksin. Tällä kertaa seura ei kuitenkaan ole aivan niin kova ennakkosuosikki kuin parina edellisenä kautena. Täytyy silti muistaa, että ryhmä on liigatasolla kokenut ja menestymään tottunut nippu, joka tietää, miten tärkeitä otteluita voitetaan. Kahtena edellisenä kautena Kärppien kauden on katkaissut myös Euroopan seurajoukkueiden mestaruusturnaus, mutta tänä vuonna oululaiset keskittyvät pelkästään kotoiseen SM-liigaan.

Alkavalla kaudella erikoistilannepelaaminen on ainakin syyskaudella isossa roolissa. Kärpillä on asettaa ylivoimalle kovia pelimiehiä kuten Viuhkola, Hyvönen ja Laamanen. Muutamat pelaajat saattavatkin pakkopelin myötä paukuttaa erittäin kovia pistelukemia. Kärpissä myös alivoimaan löytyy riittävästi eksperttejä, joten jos kuviot ovat kohdallaan, erikoistilanteiden pitäisi olla joukkueen vahvoja osa-alueita.

Kausi on eräänlainen näytönpaikka myös Kari Jaloselle ja Mikko Haapakoskelle. Molempien sopimukset päättyvät tähän kauteen, ja mikäpä olisi makeampi tapa lähteä hakemaan uutta sopimusta, joko Ouluun tai muualle, kuin hyvä menestys. Uusi tuomarilinja ja uusiutunut joukkue tarjoavat takuulla tarpeeksi haasteita ja miettimistä.

Nähtäväksi jää, millaiseen tahtiin kärppälauma kauden edetessä intoutuu. Jos joukkue saa omanpäänpelin tiiviiksi, ei menestyksen pitäisi tyrehtyä ainakaan hyökkäyksen tehottomuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle