Mielipide

Pieniniemi: Edessä elämämme kausi!

LIIGA / Kolumni
Heittopussiksi edelliskaudella jäänyt KalPa laittoi palettinsa täysin uusiksi. Kuopiossa on edessä muutoksen kausi. Remonttiin ovat joutuneet niin joukkueen pelitapa, perusideologia, toimintatavat kuin ajatuksellinen ilmapiirikin. Jatkoaika otti selvää muutoksesta päävalmentaja Mika Pieniniemen kanssa.

Viime kauden päätteeksi oli selvää, ettei kuopiolaisjoukkue voinut jatkaa toista kautta liigassa samoin toimintatavoin. Ryhmässä on uusia pelaajia peräti kymmenkunta. Muutoksen tuuli on pyyhkäissyt kauttaaltaan, kun lähes kaikki on savolaisjoukkueessa laitettu uusiksi.

- Viime kausi muistaen meidän on täytynyt hakea hyvin laajaa muutosta. Tämä on ison muutoksen vuosi oikeastaan jokaisella osa-alueella ja kaikessa meidän tekemisessä. Muutoksen tuomista, muutoksen hyväksymistä ja siihen muutokseen sitoutumista sekä sopeutumista tuleva kausi ehdottomasti on.

- Omasta näkökulmasta valmentajalta vaaditaan nyt muutosvalmennusta ja ennen kaikkea muutosjohtamista. Kyllähän meidän täytyy olla monessa asiassa parempia kuin viime kaudella.

- Viime kausi kertoi niin sen meille kuin suurelle yleisöllekin. Muutosta oli haettava niin kuopiolaisen jääkiekon eteenpäin viemisen kuin noiden pelaajien tulevaisuudenkin kannalta, Pieniniemi kertoi.

Yksi suurimmista muutoksista koskee joukkueen pelitapaa, joka koki lähes täydellisen remontin. KalPa tulee pelaamaan ensi kaudella nykyaikaista ohjaus- ja lyhytsyöttöpeliä. Pitkät avaukset linjojen taakse ja 1-3-1-karvaussysteemi ovat historiaa. Pieniniemi haluaa korostaa pelitavan olevan vain pieni pala isossa muutoksessa.

- Pelitapa on vain yksi asia meidän muutoksessa. Kaikki lähtee kuitenkin muualta ja syvempää. Paljon tämä on myös ilmapiirimuutos, jonka varaan lasken paljon, oikeastaan enemmän kuin jonkun yksittäisen numerohässäkän tai karvaussysteemin.

- Viime kaudella joukkueessa oli pahimmillaan täysin kuollut vuorovaikutuksen ilmapiiri. Tappioputken ollessa pahimmillaan joukkuehenki laski. Nyt on saatu nostettua tunnelma ja ilmapiiri uudelle tasolle, on tärkeä saada pidettyä ilma joukkueessa tuoreena. Joukkueen ilmeen ja taistelutahdon ylläpitäminen on minun mielestä isompi asia kuin meidän tekemät pelitapamuutokset.

Osittain muutoksen taustalla on myös Kuopion jäähallin remontti, minkä seurauksena kaukaloa päävalmentajan toiveiden mukaisesti laajennettiin.

- Meillä kotikaukalo muuttuu melkein kaksisataa neliötä suuremmaksi. Jo pelkästään se vaatii pelitaktillisia muutoksia. Tämä vaatii meidän pellillisiin vahvuuksiin nojaamista. Meidän pitää pystyä olemaan aktiivisia ja ennen kaikkea liike-energia on pidettävä yllä koko ajan. Näen, että iso kotikaukalo tukee meitä ja tämän joukkueen vahvuuksia varsinkin hyökkäyspelaamisessa.

- Toisaalta puolustuksellisesti isossa tilassa piilee sudenkuoppansa. Meidän on kuitenkin kauttaaltaan pystyttävä parempaan puolustuspelaamiseen. Tilaa on paljon, jäänpinta on pystyttävä paremmin peittämään koko viisikkona.

Muutos pelitavassa on ehdottomasti iso askel oikeaan suuntaan. Mestis-kiekkoa viime kaudella esittänyt KalPa oli vastustajiaan jäljessä jatkuvasti myös pelitaktillisissa asioissa. Ei vaadi kovinkaan suurta pelisilmää nähdäkseen kuopiolaisjoukkueen pelaamaan samoin periaattein kuin Raimo Summasen valmentaja maajoukkue pari vuotta takaperin.

- Hyökkäyspelillisesti iso kaukalo on meille etu, mutta puolustuspelillisesti se on meille haaste, jonka takia nyt puolustustapaa on lähdetty muuttamaan.

- Ei meidän missään nimessä edelliskautta passiivisempi ole. Nyt pyritään vain pääsemään paremmin iholle, pitämään yllä jatkuva liike-energia ja pyritään, kuten sanoin, peittämään koko jään pinta. Ei me voida näin pienikokoisella joukkueella seisomaan ja sumputtumaan lähteä, tai kävisi erittäin huonosti. Päinvastoin, meidän pitää olla yritteliäs ja aktiivinen.

- Pelaajat ovat keskinäisissä kokouksissaan, jäällä tekemisen ohella, miettineet, että miten voivat tätä pelitapaa parhaiten toteuttaa ja miten jokaisen omat vahvuudet saadaan parhaiten esiin. Kyllä me eletään meidän vahvuuksien kautta, ei pelitapa voi rajoittaa pelaajan parhaita puolia. Muutos on otettu vastaan hyvin ja kopissa on todellinen näyttämisen henki, kuopiolaisluotsi sanoi.

Pieniniemi tyytyväinen joukkueeseensa.

Myös KalPan valmennusryhmässä tapahtui muutoksia. Maalivahtivalmentaja Mika Tarvainen palasi kotikaupunkiinsa. Tarvainen on tärkeä lenkki KalPan valmennustriossa. Varsinkin ykkösvahti Kimmo Kapanen on ollut usein vaikeuksissa, viime kauden tavoin, ilman henkistä mentoriaan.

- Mika touhuaa maalivahtien kanssa, mikä on iso muutos entiseen. Nyt minun itse ei tarvitse miettiä maalivahdeista oikeastaan yhtään mitään. Mika hoitaa heidän oheisharjoitteet ja ylimääräiset harjoittelut sekä yhdessä maalivahtien kanssa hoitaa veskareiden peluuttamisenkin.

KalPan harjoitusottelut ovat olleet tasollisesti ja tuloksellisesti hyvinkin vaihtelevia. Joukkue on edennyt vuorisrataa, välillä jyrkkää alamäkeä, välillä jyrkkää ylämäkeä. Mistä epätasaiset otteet johtuvat?

- Osittain tätä vuoristoratamaisuutta selittää tehdyt muutokset ja osittain se, että johtoasemassa pelaaminen on vieläkin vähän vierasta tälle joukkueelle. Tämä ryhmä varmasti kasvaa tässä kauden aikana ja esitykset tulevat olemaan yhä tasapainoisempia. Kyllä meidän joukkueen pitää pärjätäkseen jaksaa tehdä sitä perustyötä täydet kuusikymmentä minuuttia.

Kauden alkuun on aikaa enää vain reilu viikko. KalPa on jo keventänyt harjoittelutahtia ja –kovuutta selvästi. Jäljellä oleva aika käytetään luonnollisesti uuden tuomarilinjan tuomiin muutoksiin.

- Nyt pitää toivoa, että päästään viikon alussa harjoittelemaan jo lähes täydellä miehityksellä. Erikoistilannepelaaminen tulee näyttelemään suurta roolia, joten yli- ja alivoimaa treenataan ennen sarja-avausta vielä paljon. Tärkeintä olisi vain päästä harjoittelemaan erikoistilanteita vakiomiehityksellä.

Kuopiolaisseuran kannattajia on askarruttanut joukkueen ketjukokoonpanot. Pieniniemi valotti haastattelussa tulevin hyökkäysketjujen miehitystä.

- Näillä näkymin Tuppurainen tulee pelaamaan Sonnenbergin ja Davidsonin kanssa, muut ketjut pyritään pitämään entisellään. Salosen tilannetta en halua vielä kommentoida. Meidän pitää totta kai Samille paikka kokoonpanosta löytää. Se on Samista itsestään kiinni pelaako hän sentterinä vai laiturina, ja miten suuri se vastuu on. Tänään (1.9 pelattu JYP-ottelu) Samilla on taas yksi näyttöpaikka, kun meillä on paljon loukkaantumisia.

Palataanpa hetkiseksi vielä menneeseen. Muutosta lähdettiin hakemaan myös joukkueen kokoonpanoon. Millä periaatteilla joukkuetta kasattiin ja onko valmentaja nykymiehitykseen tyytyväinen?

- Ensin oli ajatuksena pitää meillä onnistuneet joukkueessa, paria poikkeusta lukuun ottamatta tämä onnistui hyvin. Kyllähän meillä oli tavoitteena saada joukkueeseen kokemusta ja johtajuutta. Sonnenbergillä ja Davidsonilla on kokemusta ja sitä kautta luontaista johtajuutta, mitä me haettiinkin.

- Kotikaukalo tosiaan kasvaa, joten liikkeestä ei haluttu luopua, vaan piti saada hyvin liikkuvia kavereita. Myös fyysistä voimaa sekä hyökkäykseen että puolustukseen haettiin.

- Kyllä, olen joukkueeseen hyvinkin tyytyväinen. Erittäin hyvä, että saatiin viimeinenkin puuttuva lenkki (Matt Davidsonin) hyvissä ajoin joukkueeseen. Aina voidaan haikailla ja miettiä näitä asioita. Minun ei tarvitse tässä tilanteessa sitä vielä tehdä. Näen, että saatiin aika tavalla se, mitä haettiinkin, Pieniniemi kertoi.

Ulkomaalaisvahvistuksista Sonnenberg ja Davidson ovat heti alusta alkaen näyttäneet olevansa joukkueelle todellisia vahvistuksia. Puolustuspään ulkomaalaiskaksikko, Peto-Hansson, on sen sijaan pelannut hieman vaisummin. Kanadalaishyökkääjä Martin Sonnenberg valittiin yllättäen joukkueen kapteeniksi. Päävalmentaja on kuitenkin tyytyväinen myös uusiin ulkomaalaispuolustajiinsa.

- Mats (Hansson) on ollut parempi, kun palattiin pienestä harjoituskaukalosta kotiin Niiralaan. Ei hänestä mitään fyysistä tykkiä tule, eikä sitä ole odotettukaan. Uskon, että hän tulee pelaamaan tasapainoisen kauden.

- Kylen kanssa uskon, että aika tekee lopulta tehtävänsä. Hänestä me saadaan rohkea, hyökkäyksiä hyvin tukeva liikkuva pakki. Ainahan voi toiveita heittää, niin Kyle voisi olla kauttaaltaan pikkusen hanakampi, varsinkin hyökkäysalueella ampua kiekkoa rohkeammin maalille, olla vähän nälkäisempi. Kunhan kausi pitenee, niin Kylestä tulee olemaan meillä vielä paljon iloa, mutta se vaatii hieman aikaa.

- Periaatteessa kapteenivalinta oli helppo. Itse kypsyttelin asiaa mielessäni. Lopulta Ruotsin-reissun aikana kysyttiin pelaajien mielipiteitä, ja tälle valinnalle löytyi kannatusta. Johtoryhmän oli helppo nimetä Sonnenberg kapteeniksi. Itse hän on ottanut asian todellisena kunniana. Hän on valmis olemaan esimerkkinä illasta toiseen, Pieniniemi arvioi.

Kuopiolaisilla on takanaan raskas kausi. Joukkueen pelillinen identiteetti ja taistelutahto olivat kevään tappioputkessa totaalisesti kateissa. Pieniniemi uskoo kuitenkin tilanteen muuttuneen kesän aikana.

- Kyllähän se kevään väkisin jollain tapaa joukkueesta näkee. Ei kukaan näin lyhyessä ajassa pysty surkeaa kevättä unohtamaan. Tämä kaikki näkyy kuitenkin positiivisena asiana. Pelaajat kokevat, että nyt on uusi mahdollisuus ja uusi näytön paikka, muutoksen vuosi. Monessa palaverissa on tullut esille, että tässä ryhmässä on nyt erittäin hyvä henki ja sen myös päävalmentajana aistin meidän päivittäisestä tekemisestä.

- Onnistumiset ovat omiaan ruokkimaan ilmapiiriä. Siinä voidaan mitata monta muutakin liigajoukkuetta, jos turpaan tulee viisitoista peliä putkeen, niin kuinka hyvä henki joukkueessa on.

Tavoite: Kymmenen parhaan joukkoon.

Kalpalaisilla on ensi kauteen lähdettäessä sovittu yksi suuri yhteinen teema, minkä kautta joukkue lähtee hakemaan edelliskautta huomattavasti parempaa menestystä. KalPa aikoo pelata niin joukkueena kuin yksilöinäkin elämänsä kauden.

- Ollaan menossa laajalla rintamalla kohti elämämme kautta, niin joukkueena kuin yksilöinäkin. Elämäni kausi - kausi elämässäni, kuvaa aika hyvin meidän tulevan kauden teemaa. Onhan tämä pelaajille yksilöinäkin näytön vuosi, nyt on oma osaaminen viimeistään näytettävä. Kummitukset ja möröt on karisteltava sieltä takakopasta. Nyt on pystyttävä laajaan muutokseen.

Kuopiolaisseura on tuomittu mediassa ja fanien puheissa liigajumboksi. Paperilla KalPan joukkue on kuitenkin edelliskautta parempi, vaikka maalitykkiä ja puolustuksen johtohahmoa ei ole vielä kokoonpanosta esiin noussutkaan. Puolituntinen juttutuokio päävalmentajan kanssa osoitti, että joukkueessa uskotaan huomattavasti parempaan menestykseen.

Tulevan kauden tavoitekin on selvä. Tavoitteen saavuttamisperiaatteet tuovat jälleen kerran mieleen Raimo Summasen filosofian. Elämäni kausi – Meidän päivä, kenties jotain samaa? Entisen maajoukkueluotsin opit on otettu Kuopiossa tosissaan

- Meillä on muutamia muuttujia, jotka pelaajat kokevat omiksi vahvuuksiksi. Niitä vahvuuksia on kymmenkunta. Meillä on käytössä omat mittarit, joilla me mitataan niiden vahvuuksien löytymistä. Ajatuksena on omien vahvuuksien kautta vastustajan voittaminen yhden viikon aikana mahdollisimman monta kertaa. Tätä kautta myös tulosta tulee. Meillä ei ole peli-, viikko-, tai kuukausikohtaista tavoitetta. Omia vahvuuksia hyödyntämällä ja itsemme likoon laittamalla etenemme kohti isoa maalia ja tavoitetta.

- Suuri tuloksellinen kausitavoite on se, että sijoitutaan runkosarjassa kymmenen parhaan joukkoon. Tämä on syvällä rintaäänellä pelaajistosta tullut. Se kertoo paljon siitä halusta ja asenteesta, joilla me kauteen lähdetään. Usko ja luotto on kova. Kaikki uskovat, että tämä tuloksellinen tavoite tullaan kauden loputtua saavuttamaan, Pieniniemi päätti.

Kuopiolaisseura on selkeästi oikealla tiellä. Tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan kuitenkin erittäin vaikeaa. Viime kauden kaltaisen surkuhupaisuuden välttäminen olisi kuitenkin niin KalPan kuin koko SM-liigankin etu. Siihen kuopiolaisjoukkueella on täydet mahdollisuudet.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös