Tomas Kurkan tavoitteena yhä NHL

LIIGA / Haastattelu
Suomalaisyleisölle entuudestaan tuntematon tsekkihyökkääjä Tomas Kurka löi itsensä läpi tulokaskaudellaan SM-liigassa. Peräti 23 osumaa nimiinsä merkkauttanut pelaaja oli kovaa valuuttaa kevään siirtomarkkinoilla. Uusi osoite löytyi monen yllätykseksi Tampereelta ja Ilveksestä.

Kun nousijajoukkue KalPa Kuopiosta ilmoitti viime elokuussa tehneensä sopimuksen tsekkihyökkääjä Tomas Kurkan kanssa odotukset vaihtelivat toiveikkaan optimistisesta synkän pessimistiseen miehen esitysten kohdalla. Tuskin optimistisimmatkaan fanit uskoivat kuitenkaan Kurkan yltävän kaudella nähtyihin teholukemiin. Mies itsekin oli luonnollisesti tyytyväinen esityksiinsä.

- Mielestäni onnistuin henkilökohtaisella tasolla. Sain tehtyä maaleja ja jokusen syötönkin.
Kaikkineen kauteni oli onnistunut.

Vaikka kausi oli henkilötasolla onnistunut, niin joukkueelta Kurka odotti kuitenkin nähtyä parempaa suoritusta. Raskaasta tarpomisesta huolimatta mies ei kuitenkaan lähtenyt haukkumaan entistä seuraansa.

- Odotukseni eivät joukkueen kohdalta olleet korkealla, koska olimme uusi joukkue sarjassa. Kuitenkin paremmin olisi pitänyt mennä kuin meillä sitten lopulta meni. Tiesin, ettemme pääsisi pudotuspeleihin, mutta odotin että voittaisimme enemmän pelejä ja meillä olisi hauskempaa. Ei minulla kuitenkaan ole pahaa sanottavaa viime kauden pelaajista tai organisaatiosta. He kaikki kohtelivat minua hyvin.

Tie vie Tampereelle

Kurkan sopimus KalPan kanssa oli ainoastaan vuoden mittainen ja edessä oli uuden seuran etsintä.
Paluu Kuopioonkin oli kuitenkin harkinnassa.

- Olin todella lähellä palata sinne, mutta siellä oli hieman ongelmia joten en mennyt sinne, Kurka aloittaa vastauksensa.

Tässä kohtaa toimittaja keskeyttää vastauksen. Hetkinen. Tarkoitatko ongelmilla tammikuun siirtoikkunan tapahtumia?

- Kyllä. Halusin lähteä KalPasta viime tammikuussa, mutta neuvottelut agenttini ja KalPan toimitusjohtajan välillä eivät onnistuneet. KalPa ei halunnut päästää minua, vaikka halusin lähteä mihin tahansa pelaamaan pudotuspelejä. Ilveskin yritti saada minut jo tammikuussa ja olisin todella halunnut tänne, koska uskon että olisin pystynyt auttamaan joukkuetta. Kauppaa ei kuitenkaan koskaan tehty ja se on ihan ok, tämä on kuitenkin bisnestä, Kurka kertaa viime tammikuisia tapahtumia.

Kysymykseen siitä, miksi Kurka valitsi Ilveksen löytyy vastaukseksi tuttuja tekijöitä ja tyypillistä kiekkojargonia. Rahaa ei mainita kertaakaan.

- Minulla on ystäviä, lähinnä liigassa pelanneita ulkomaalaisia kuten Patrik Stefan, joiden kanssa olen puhunut Ilveksestä. Viime vuonna (pelatessaan Fribourgissa pudotuspelejä) keskustelin muun muassa Cory Murphyn kanssa tästä joukkueesta. He ovat kaikki kehuneet Ilveksen organisaatiota ja kertoneet, että täällä kohdellaan pelaajia hyvin. Minulla oli kasapäin tarjouksia, mutta koska tämä on hieno kaupunki ja täällä on upea joukkue niin tulin tänne.

Toukokuussa julkaistun Ilves-sopimuksen jälkeenkään kauden lopullinen osoite ei ollut kuitenkaan varmistunut. Miehen itsensä kannalta unelma ja seuran peikko, NHL, vaani vielä. Lähtöä ei kuitenkaan tullut ja Kurka jäi Ilvekseen.

- Olin erittäin lähellä lähtöä Pohjois-Amerikkaan. Kaikki kuitenkin tarjosivat minulle vain kahdensuunnan sopimuksia. Ilmoitin agentilleni, että en lähde sellaisella vaan pelaan mieluummin Euroopassa.

Ilveksellä potentiaalia jopa mitalipeleihin

Siirto sarjajumbo KalPasta liigan keskikastista takaisin huipulle pyrkivään Ilvekseen oli Kurkalle mieluinen ja hän listaa nopeasti suuriakin eroja seurojen väliltä.

- Isoin ero on siinä, että Ilveksellä on parempi maine liigassa. Heillä on isompi organisaatio ja he ovat aina menestyneet hyvin. Joukkueen pelaajat ovat parempia ja kokeneempia. Nautin pelaamisesta heidän kanssaan. Parasta täällä on se, että pyritään aina pudotuspeleihin ja tähdätään mestaruuteen. On iso haaste minulle tulla tänne ja nauttia kovista peleistä.

Suuri muutos edelliskauteen on myös harjoittelussa. Aikaisempi sopimus tutustutti Kurkan tänä kesänä perisuomalaiseen kuntorääkkiin.

- Viime vuonna tulin mukaan vasta elokuussa ja harjoitukset olivat jo kevyempiä. Nyt harjoittelemme kaksi kertaa päivässä. Välillä olemme kahdesti päivässä jäällä ja en ole sellaiseen tottunut. Välillä tuntuu raskaalta ja olen todella väsynyt, mutta se on ihan ok. Olen varmasti huippukunnossa kun kausi alkaa.

Ilveksen joukkueesta tsekillä on vain hyvää sanottavaa. Odotukset ovat korkealla ja henki kunnossa.

- Me saatamme olla jopa mitalikandidaatteja. On kuitenkin vielä vaikeaa sanoa mihin yllämme. Runkosarjan jälkeen tiedämme paremmin. Meillä on kuitenkin erinomainen joukkue ja uskon, että voimme mennä pitkälle.

Harjoituspelit eivät innosta

Kurkan otteet harjoituspeleissä ovat herättäneet joissain kannattajissa jo kritiikkiäkin. Mies itse myöntää ettei ole pelannut erityisen hyvin, mutta korostaa samaan syssyyn etteivät harjoituspelit kerro vielä mitään.

- Harjoituspelit ovat vain harjoituspelejä. Niiden tarkoituksena on valmistautua kautta varten. En halua satuttaa itseäni näissä, joten otan ajoittain rauhallisesti. Luistelen kuitenkin kovasti ja pyrin pääsemään huippukuntoon. Nämä ovat kuitenkin vain harjoituspelejä, joten edes maalinteko näissä ei juuri sytytä.



"Tomas Kurka on jo näyttänyt, että pystyy menestymään ja tekemään maaleja SM-liigassa. Hän on hyvä liikkumaan ja taitava kiekon kanssa.”
Ilveksen urheilupäällikkö Juha Hautamaa 11.6.2006.

Kun mies itse sanoo, että harjoituspelit eivät kiinnosta niin kai se on uskottava. Tosipelien alkaessa laiturilta odotetaan kuitenkin tehoja. Mies kiistää kuitenkin ottavansa paineita menneen kauden maalisaldostaan.

- En usko, että minulla on paineita. Koitan kuitenkin tehdä paljon maaleja ja luoda maalipaikkoja. Auttaa hyökkäyspeliämme. Minulla on hyvä aavistus siinä onnistumisesta.

Muutenkin Kurka haluaa murtaa mainettaan yksipuolisena maalitykkinä.

- Kaikkihan haluaisivat olla maalintekijöitä ja tehdä paljon osumia, mutta itse pyrin auttamaan joukkuetta monipuolisesti. Pitää osallistua maalinteon ohella myös puolustamiseen ja toimia pelinrakentajana. Tappaa jäähyjä ja pelata ylivoimaa. Kaikkea mitä joukkue kaipaa.

Heikkouksia mies ei meinaa omasta pelaamisestaan löytää hakemallakaan. Pitkällinen mietintä kuitenkin sytyttää idealampun ja Kurka suostuu myöntämään ettei ole kauhean hyvä blokkaamaan laukauksia.

Tulevaisuuden tavoitteina NHL ja maajoukkue

Vaikka viime kesä ei tuonut tullessaan Kurkan kaipaamaa NHL-sopimusta, niin unelmaa ei ole haudattu. Urallaan seitsemäntoista NHL-peliä pelannut laituri kaipaa uutta näyttöpaikkaa.

- Pyrkimyksenäni on palata Pohjois-Amerikkaan. Siirryin täällä isompaan seuraan ja uskon, että jos pärjään täällä ja joukkue menestyy, niin minulla on hyvät mahdollisuudet saada sopimus sinne.

NHL:n peli muuttui menneellä kaudella valtaisasti muun muassa nollatoleranssin vuoksi. Kurka ei usko tämän ainakaan haittaavan mahdollisuuksiaan.

- Uskon tämän auttavan mahdollisuuksiani, vaikka ei minulla ollut vaikeuksia aiemminkaan
pelata siellä.

Kurka ei ole pelannut Tsekin maajoukkueessa vielä otteluakaan aikuisten tasolla. Mieli palaa kuitenkin esiintymään oman maan väreissä.

- Pelasin joitain pelejä juniorimaajoukkueissa, mutta en ole ikinä päässyt aikuisten joukkueeseen. Meillä on paljon hyviä pelaajia ja joukkueeseen on vaikea päästä. Viime vuonna toivoin, että olisin päässyt mukaan yhteen turnaukseen, mutta en päässyt. Toki olen valmis jatkossa jos kutsu käy.

Haastattelun päätteeksi kevennetään hieman tunnelmaa. Kuopiosta kantautuneiden tietojen mukaan Kurka pelasi parhaat ottelunsa aina silloin, kun hänen tyttöystävänsä oli paikalla. Miten on Tomas Kurka, joko hän on täällä Tampereella?

- Hän ei ole täällä vielä, mutta hän saapuu ensimmäiseen peliin mennessä. Kaikki on siis kunnossa, Kurka vastaa nauraen makeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle